Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2009 00:00
Şölen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban, bayramlarda toplam ikramlık satışlarının, yılın diğer dönemlerindeki ikramlık çikolata satışlarının 3 katını bulduğunu söyledi.
Türkiye’de 2008 itibariyle çikolata sektörünün hacminin 103 bin 234 tona ulaştığını söyleyen Çoban, “İkramlık kategorisindeki çikolataların tüketimi bayram döneminde ciddi oranda artıyor. Türkiye’de geçen yıl bayramlarda tüketilen ikramlık çikolata miktarı 12 bin 647 tona ulaştı. Bayram dönemlerinde toplam ikramlık satışımız, yılın diğer dönemlerindeki ikramlık çikolata satışlarımızın 3 katını buluyor. Bu satışı, her bayram döneminde sadece 2’şer haftalık süre boyunca satışa sunduğumuz bayramlık çikolatalar oluşturuyor. Özellikle Ramazan Bayramı, ağırlıklı satış yaptığımız bir dönem” dedi.
Kişi başı tüketim 1.5 kilo
Çoban, Türkiye’de çikolata sektörünün gelişimini belirli bir ivme ile sürdürdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Ancak hâlâ tüketim Avrupa’ya göre düşük seviyede bulunuyor. AB ülkelerinde kişi başı yıllık çikolata tüketimi 8-9 kiloyu bulurken Türkiye’de bu rakam 1.5 kilo. Bu da Türkiye’de çikolata sektörünün büyümeye çok müsait olduğunu gösteriyor. En büyük çekincemiz halkın krizden etkilenerek bilmediği, tanımadığı merdiven altı üretim yapan şirketlerin ürünlerine yönelmesi. Tüketici, satın aldığı çikolatanın gerçek çikolata olmasına özellikle dikkat etmeli. Çikolata alırken öncelikle ürünün markasına ve güvenilirliğine önem vermeli, benzer ambalaj kullanılarak piyasaya sunulan taklit ürünleri satın almamaya dikkat etmeli.”
100’e yakın ürün çeşidi
Şölen olarak dökme ikramlık çikolatada yüzde 20 payları olduğunu kaydeden Çoban, şöyle devam etti: “İkramlık çikolata pazarında yüzde 20’lik bir payla elde ettiğimiz pazar liderliğimizi, önümüzdeki 5 yıllık dönemde diğer kategorilerdeki ürünlerimizde de elde etmeyi hedefliyoruz. Toplam ikramlık çikolatada yüzde 10 pazar payına sahibiz. İkramlık ürün kategorisinde 15 ana markamız altında 100’e yakın ürün çeşidimiz yer alıyor. Şölen olarak bu yıl Ramazan Bayramı’nda yine yenilikçi anlayışımızı ürünlerimize yansıtıyoruz.”
Özsüt, 500 bin dolara vitrine çikolata koydu
ÇİKOLATA üretimine 2009 yılının başında İzmir’de 500 bin dolarlık yatırımla başlayan Özsüt, Ramazan Bayramı’ndan itibaren ilk etapta belirli noktalardaki şubelerinde çikolata satışına başlayacak. Özsüt, bayramda 10 ton, yıl sonuna kadar ise 40 ton çikolata satışı hedefliyor. Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu, “Ramazanda tatlı satışlarımızda yüzde 20’nin üzerinde artış gerçekleşti. Bu başarımızı bayramda ürün gamımıza çikolatayı da ekleyerek devam ettireceğiz” dedi. Ramazan ayında tatlı satışlarında gördükleri ilgiyi bayramda çikolatayla devam ettireceklerini söyleyen Çullu, şöyle konuştu: “Çikolatalarımız ilk etapta yalnızca belirli noktalardaki Özsüt şubelerinde satışa sunulacak. Yatırımımıza devam ediyoruz ve kısa zamanda daha fazla Özsüt şubesine çikolata dolaplarımızı konumlandırmış olacağız. Özsüt’ün çikolata projesinin 2 yıllık geçmişi bulunuyor.”