Güncelleme Tarihi:
CHP’den İlhan Kesici, Meclis’te bütçe görüşmelerinin son gününde, “5 kişilik bir aile günde 3 öğün ‘simit-çay’a talim etse ayda 900 lira eder. Oysa asgari ücret 546 lira” dedi.
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Simit Dünyası’ndan fiyat aldım. Simit 50 kuruş, çay da 1.5 lira değil 50 kuruş. Aylık hesap 450 lirayı geçmiyor” yanıtı verdi.
BMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde önceki gün “simit-çay” tartışmasına giren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile CHP adına konuşan İlhan Kesici’nin hesapları piyasaya uymadı. İlhan Kesici, 5 kişilik bir ailenin günde üç öğün ‘simit-çay’a talim etmesi halinde bile aylık faturanın 900 liraya çıktığını, buna karşılık asgari ücretin 546 lirada kaldığını söyledi. Cemil Çiçek ise, “Fiyatları Simit Dünyası’ndan aldım. Siz simiti 50 kuruş, çayı 1.5 lira olarak gösterdiniz. Ben baktım ikisi de 50’şer kuruş. Yani, aylık fatura 450 lira” yanıtı verdi. Piyasadaki ünlü simit markaları arasında yaptığımız tarama Ankara’da aylık “çay-simit” faturasının 5 kişilik ailede 675-787 lira arasında değiştiğini ortaya koydu.
En yüksek İstanbul
Simit Sarayı, Simit Dünyası, Simit Evi gibi zincirlerde simitin fiyatı 75 kuruşken, çay da ortalama 1 TL’den satılıyor. İstanbul’da simit ve çayın ortalama fiyatı 1.75 TL oluyor. Buna göre İstanbul’da 5 kişilik bir ailenin günde üç öğün simit-çay tüketmesinin aylık faturası 787 TL’ye ulaşıyor. Ancak, İstanbul’un semtlerine göre de farklı fiyatlar çıkabiliyor. Türkiye’nin diğer büyük illeri İzmir ve Antalya’da da simit ve çayın fiyatı 1.75 TL oluyor.
Ankara’da en fazla 787 TL
Ancak, Ankara’daki simit zincirlerinde simitin fiyatı 50 kuruştan başlıyor, 60 kuruşa satıldığı yerler de oluyor. En fazla da 75 kuruşa çıkıyor. Çayın fiyatı ise 1 lira oluyor. Buna göre Ankara’da aylık fatura en fazla 787 liraya çıkarken, en az 675 lira oluyor. Bu da, Ak Parti ve CHP’nin çıkardığı faturanın ortalamasına denk geliyor.
Her ilde farklı
Asgari ücret 547 lira olurken, simit-çayın fiyatı ise her ilde farklılık gösteriyor. Trabzon, Bursa, Eskişehir gibi illerde simitin fiyatı 50 kuruş, çayın fiyatı da 1 lira düzeyinde bulunuyor. Buna göre, bu illerde 5 kişilik bir ailenin aylık faturası asgari ücreti aşarak 675 liraya çıkıyor.
Çiçek’in hesabı Yozgat’tan
Meclis’teki görüşmelerde, simit-çayın aylık faturasının 450 TL olduğunu savunan Cemil Çiçek’in hesabı memleketi Yozgat’ta tuttu. Yozgat’ta 50 kuruştan satılan çay ve simitin fiyatı toplam 1 lira olunca, aylık fatura da 450 TL oldu.
İstanbul’da günde 1.5 milyon simit satılıyor
TÜRKİYE genelinde 125 şubesiyle yüzde 10 pazar payına sahip olan Simit Sarayı’nın Genel Müdürü Aykut Okutur, İstanbul’da günde 1.5 milyon simitin satıldığını belirterek, “Sokak simitçileri ve açık mekanlarda satılan simit adedi 1 milyon civarında. Pastanelerde satılan simitleri de ekleyince 1.5 milyonu buluyor. Sokak simitçileri simit zincirlerinin yaptığı satıştan daha fazlasını yapıyor. Çünkü İstanbul’un dört bir yanına gidebiliyorlar. Kurumsal anlamda Simit Sarayı elde tutuyor” diye konuştu.
Sokak simitinde fiyat 35 kuruşa da inebiliyor
SİMİT zincirlerinde fiyatların sokak simitlerine göre daha yüksek olduğunu anlatan Simit Sarayı Genel Müdürü Aykut Okutur, şunları söyledi: “Büyük şehirlerde simit fiyatları 75 kuruşa çıkıyor. Diğer illerde de ortalama 50-60 kuruş arasında değişiyor. Ancak Anadolu şehirlerinde sokakta satılan simitin fiyatı bu rakamın da altına iniyor. Örneğin Trabzon’da simit arabalarında 35 kuruştan bile satış yapılıyor.”
Günde 2.5 milyon simit yiyoruz
Türkiye’de günde ortalama 2.5 milyon simit satılıyor.
Toplam simit satışının yüzde 60’ı İstanbul’da gerçekleşiyor. İstanbul’u Ankara izliyor.
İstanbul’ da günde 1.5 milyon adet simit satılıyor. Bunun yarısından fazlası seyyar simit satıcıları tarafından yapılıyor.
Simit satışının en yoğun saatleri sabah 6.00-9.30 olurken, 16.00-18.00 arasında satışlar tekrar hızlanıyor.