İkinci ele ’dalga’ dopingi

Güncelleme Tarihi:

İkinci ele ’dalga’ dopingi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 00:00

İki yıldan bu yana dövizin yerinde sayması, fiyatların aynı kalması ve kredi faizlerinde yaşanan hızlı düşüş, ikinci el otomobil satışlarını vururken, bir çok oto pazarını kapanma noktasına getirdi. Ancak Mayıs ve haziran ayında yaşanan dalgalanmayla birlikte otomobil fiyatlarına yapılan yüzde 10-15’lik zamlar, ikinci eli yeniden cazip hale getirdi.

Otomax Genel Müdürü Cengiz Temel, ikinci elde yaşanan canlılığın kısa süreli olduğunu belirterek, "Sonbahardan itibaren fiyatların artmasına bağlı talep yeniden azalacaktır" dedi.

PİYASALARDA yaşanan dalgalanmadan genelde tüm sektörler olumsuz etkilenirken, otomotiv sektöründe ikinci el kárlı çıktı. Otomotiv firmaları dalgalanma ile kurlardaki artışı, fiyatlara yansıtmaya başlayınca, ikinci elde oto fiyatları cazip hale geldi. Firmalar, mayıs ayından bu yana, sıfır kilometre otomobillerde fiyatları kur artışını gerekçe göstererek, ortalama yüzde 10-15 oranında yükseltirken, iki yıldır fiyatları sabit kalan ikinci el otomobillere talebi artırdı.

SIFIRLA AYNI FİYATA GELMİŞTİ

Borusan Holding’in bünyesinde bulunan ve bayileri aracılığı ile ikinci el otomobil alım-satımı yapan Otomax şirketinin
/images/100/0x0/55eaa443f018fbb8f88d4f25
Genel Müdürü Cengiz Temel de, dalgalanma sonrasında ikinci elde bir hareketlilik başladığına dikkat çekiyor. Bu kıpırdanmayı kısa süreli olarak nitelendiren Temel, ikinci el otomobildeki son duruma ilişkin şunları söyledi:

"İki yıldan bu yana dövizin yerinde sayması, sıfır kilometre araç fiyatlarının aynı kalması ve oto kredi faizlerindeki hızlı düşüş nedeniyle, ikinci el oto pazarları da neredeyse kapanma noktasına geldi. Bu dönemde sıfır kilometre ve ikinci el otomobiller arasındaki fiyat farkı da iyice azalınca, müşterilerin tercihi sıfır oldu. Ayrıca yine düşük kredi faizlerine de bağlı olarak inşaat sektörünün patlaması da ikinci el otomobillerin gözden düşmesinde etkili oldu. İnsanlar, ev sahibi olmak için aracını satıp, evine peşinat yaptı. Şimdi yaşanan dalgalanma ile rakamlar iki ay öncesine göre çok değişti."

MAKAS AÇILINCA

Temel, piyasalarda mayısta başlayan dalgalanmayla sıfır kilometre otomobil fiyatlarının ortalama yüzde 10-15 arasında değişen oranlarda zamlandığını belirtti. Bu fiyat artışı ile sıfır ve kullanılmış araçlar arasındaki fiyat makasının açıldığını belirten Temel, "Mayıs ve haziran ayları ikinci el için çok hareketli aylardı. Bu ortamda kullanılmış araçlar kısa vadede, tekrar yatırım aracına dönüştü" diye konuştu.

Dalganın en şiddetle olduğu mayıs ve haziranda sıfır otomobil pazarında yüzde 30’a varan bir küçülme yaşandığını kaydeden Cengiz Temel, ikinci elde yaşanan canlılığın ise kısa süreli olduğu belirtti. Temel, "Bu pazarda da sonbahar aylarından itibaren ikinci ellerin fiyatlarının artmasına paralel talep azalacaktır" dedi.

Dalga sırasında 4x4’ler dahil lüks araçlarını satmak isteyenlerin de olduğunu belirten Temel, fiyatlar yüksek olduğu için bu tür araçların satışının çok kolay olmadığını aktardı. Böyle dönemlerde insanlarda likit kalma telaşı başladığını hatırlatan Temel, dalgalanma sırasında en çok 10 bin ile 20 bin YTL dilimindeki araçların satıldığını kaydetti.

Temel, ikinci elin çok değişken olduğunu belirterek, "Yıllık 500-600 bin araç satışı olan bir pazarda, bakıyorsunuz bir anda rakamlar dibe vurmuş. Mesela 2001 krizinde bunu çok net yaşadık. 2001 krizi öncesinde 550 bini bulan yıllık araç satışı, krizle birlikte birden 70 bine kadar geriledi" dedi. Türkiye’de ikinci elin çok değerli olabildiğini vurgulayan Temel, ABD’de sıfır kilometre bir otomobilin kontak çevrildiği anda değerinin yüzde 20 azaldığını, Türkiye’de ise aynı durumda bu kadar büyük bir düşüşün söz konusu olmadığını söyledi.

150 milyon dolar ciro yaptı bu yıl 15 bin oto satacak

OTOMAX Genel müdürü Cengiz Temel, Otomax’in haftada 250 adet araç satışına aracılık ettiğini söyledi. Yılın ikinci yarısında bu sayının piyasaya bağlı olarak yükseleceğini belirten Temel, "Son bir yıl içinde 10 bin araç sattık. Şimdi bu rakamı 15 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 2001 yılında kurulduk. O günden bugüne yaklaşık 30 bin araç sattık" dedi.

Temel, yıllık bazda 150 milyon dolarlık bir araç alım-satımına aracılık ettiklerini belirterek şöyle konuştu: "İstanbul’da bulunan 15 bin metrekarelik parkımızda her hafta 150 bayimizle açık artırma düzenliyoruz. Otomobillere belli bir komisyon karşılığı bakım yapıyoruz. Tüketici de, bayi de bizim aracılığımızla bankalardan piyasanın altında faizle kredi kullanabiliyor." Borusan Holding bünyesinde bulunan Otomax, yeni ve ikinci el otomobil satın almak isteyen potansiyel otomobil alıcıları ile, bu otomobilleri satmak isteyen üretici, yetkili satıcı, ithalatçı ve distribütörleri, biraraya getiren Türkiye’nin ilk otomotiv referans sistemi.

Acık artırmayla 30 saniyede satış

OTOMOBİL sektöründe en çok ikinci el araç satan şirket olduklarını belirten Temel, "YKB, Koçbank, Avis, Vestel ve Coca-Cola gibi büyük grupların filolarını alarak 420 bayilik galerimizde, açık artırmayla satıyoruz. Açık artırmalarda otomobiller ortalama 30 saniyede satılıyor" diye konuştu. Sadece otomobil değil, kamyon ve benzeri ticari araçların da alım satımını yaptıklarını kaydeden Temel, şöyle konuştu: "İstanbul’da bulunan 15 bin metrekarelik parkımızda her hafta 150 bayimizle açık artırma düzenliyoruz. Otomobillere belli bir komisyon karşılığı bakım yapıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!