İkinci el araçta akıl almaz dolandırıcılık yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

İkinci el araçta akıl almaz dolandırıcılık yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2012 12:24

Hurriyet.com.tr, ikinci el araç satışlarında yapılan dolandırıcılık işlemlerini gündeme taşıdı, yüzlerce kişi benzer sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Ulaşan şikayetlerle birlikte birçok yeni dolandırıcılık yöntemi de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Dolandırılan kişiler arasında ise hemen her meslek grubundan kişiler var. İnşaat mühendisi de, öğretmen de, devlet memuru da dolandırıcılarını kurbanı olduklarını söylüyor.

14 kişiye 154 yıl hapis istemi

Hurriyet.com.tr’de dün "İkinci el araç satışında büyük tuzak" haberinde, 14 kişilik bir çete ile ilgili soruşturmanın tamamlandığı ve haklarında 7 ile 154 arasında değişen sürelerde hapis istemi ile fezleke hazırlandığı bilgisi yer alıyordu. Haberde, çete üyelerinin, ikinci el araç sahibi çeşitli hilelerle kandırarak, kapora olarak bir miktar para verdikleri ancak kalan parayı ödemenden sıra kadem bastıkları bilgisi yer alıyordu.

Dördü tutuklu, üçü hakkında yakalama kararı bulunan 14 sanığın yargılaması önümüzdeki günlerde Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.

Haberin Devamı

Ancak, Esenyurt, Avcılar, Büyükçekmece bölgelerini mesken tutan çetenin dışında başka bazı ekiplerin de benzer faaliyetler içinde oldukları gelen şikayetlerden anlaşılıyor.

Paravan galerilerde vurgun

Hurriyet.com.tr’ye ulaşan onlarca kişi, ağına düştükleri dolandırıcıların biri dizi yeni yöntemler geliştirdiklerini dikkat çekti.

En yaygın kullanılan yöntemlerden biri çeşitli ilçelerde kurulan paravan galeriler…Hiçbir şirket kaydı bulunmayan galeride yapılan işlemlerin çok sayıda mağdur yarattığına dikkat çekiliyor. Örneğin Avcılar’dan Cemal Kızak, galerinin paravan olduğunu daha sonra anladığını belirterek "Beni dolandıran ekibin yerine gittiğimde boş bir dükkan gördüm. Meğer arabamı aldıkları günün akşamı toplanıp kayıplara karışmışlar" dedi.

Senette hayali isim

Dolandırıcılıkta kullanılan bir diğer yaygın yöntem ise, kalan paranın ödemesine karşılık verilen senetler… Söz konusu senetlerin üçüncü kişiler üzerine veren çete üyeleri çoğunlukla senetleri hayali isimler adına hazırlıyor. 

Noterlerdeki bazı görevliler!

Otomobil satışlarında dolandırıcılık şebekesi kuran ekiplerin en önemli yardımcılarının noterlerdeki bazı görevliler olduğu ifade ediliyor. Noter çalışanlarını ayarlayan çete üyelerinin, araç satışında 'en kritik işlem'i bu şekilde rahatlıkla başarabiliyor.

Haberin Devamı

Sen imzayı attır para geliyor!

Dolandırıcıların yaptığı işlemlerin tamamında, araç ya tam değerinde ya da değerinin üzerinde satın alınıyor. Aracın noter satışında işlemler devam ederken, çete üyesi ile dışarıdaki üçüncü kişiler arasında yoğun bir trafik başlıyor. Araç sahibinin de tanık olduğu konuşmalarda, telefondaki kişi 'notere varmak üzereyim', 'bankadan parayı aldım geliyor', 'siz işlemleri bitirin ben yetişmek üzereyim' şeklinde konuşuyor. Araç sahibine bu konuşmalardan sonra kalan ise imzayı atmak oluyor.

Dolandırıcılıkta uzak ilçe formülü

Araç satışlarında yaşanan dolandırıcılık işlemlerinde çete üyelerinin genellikle İstanbul merkezine uzak ilçeleri mesken tuttuğuna dikkat çekiliyor. Aracın fiyatı uygun, mesafe de uzak olunca satıcı ‘isterseniz hesabıma kapora yatırın çünkü çok talipli var’ diyor. Uygun bir araç aldığını düşünen alıcı ise kaporayı yatırıyor ancak daha sonra kimseye ulaşamıyor.

Haberin Devamı

Dolandırılan-dolandırılana…

Mühendis Ahmet Gökhan Yağar benzer bir durumu geçtiğimiz 3 Şubat’da yaşadığını bildirdi. Yağar, 61 bin TL’lik aracı için 5 bin lira kapora verildiğini, kalan parasını alamayarak dolandırıldığını bilgisini verdi. Yağar konu ile ilgili Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na başvuruda bulunduğunu ifade etti.

İnşaat Teknikeri Zafer Güney ise benzer bir çetenin Ankara’da da olduğunu ifade etti.

Emre Güvenç ise dayısının benzer bir olayın geçtiğimiz 11 Ocak’da dayısının maruz kaldığını ifade ederek, “Üçüncü bir kişi üzerine bir senet düzenleyip 5000 lira peşinat verip aracı  bir başkasının üzerine satış yaptılar. Bir daha da herhangi bir ödeme gerçekleştirmediler” dedi.

Haberin Devamı

Bu çete sizin çete değil!

Akif Demir ise benzer bir olayı 8 Temmuz 2011’de yaşadığını belirterek, “Haberinizi okuduktan sonra Gayrettepe’deki Dolandırıcılık Amirliği’ni aradım, ‘bunlar sizi dolandıranlar değil’ dediler. Kaç tane kendilerinden bağımsız dolandırıcı şebekesi var anlamadım” diyerek dolandırılmaları nedeni ile maddi zorluk içinde düştüklerini belirtti.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde görevli Mehmet Sayılır ise benzer bir çetenin tuzağına geçtiğimiz 30 Aralık'ta düştüğünü ifade etti. Sayılır, çete üyelerinin kendisini lüks mekânlarda ağırladıkları bu şekilde güven telkin ettiklerini ifade etti. Sayılır mağdur edilmesine karşın çete üyeleri tarafından tehdit edildiğini, bu nedenle GSM numarasını değiştirmek durumunda kaldığını belirtti.

Haberin Devamı

Dilek Güngör ise kardeşinin üzerine kayıtlı otomobilleri ile ilgili benzer bir durum yaşadıklarını, ifade etti. Güngör, hurriyet.com.tr'nin haberinde geçen isimlerden biri ile aynı soyadını taşıyan bir kişinin kendilerini dolandırdığını ifade etti.

Okuyucuların önemli bir bölümü ise paranın tamamı ödenmeden satışı yapan Noter görevlilerinin bu durumu sorgulamamasının kuşkulu olduğu görüşünü dile getirdi.

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!