İki uyanık yabancı bankaya faiz indirimi piyangosu

Güncelleme Tarihi:

İki uyanık yabancı bankaya faiz indirimi piyangosu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2007 02:00

Merkez Bankası'nın perşembe günü sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmesi, çarşamba gününün ikinci yarısından itibaren döviz satıp bono alan iki yabancı bankanın ekmeğine yağ sürdü. Faiz indirimi beklentisinin olmadığı bir ortamda yüklü miktarda döviz satıp bono alan biri ABD diğeri ise İngiltere merkezli iki yabancı bankanın faiz indiriminin ardından ciddi kar elde ettiği söyleniyor. Söz konusu bankaların 1,28 YTL seviyelerinden dolar sattığı, yüzde 18,20'lerden de bono aldığı ifade ediliyor. Faiz indiriminin ardından faizlerde yaşanan sert düşüşten para kazanan iki yabancı bankanın ellerindeki doları da iyi fiyatlardan bozdurdukları belirtiliyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'ne göre; söz konusu iki yabancı bankanın faiz kararı öncesinde yaptığı işlemlere o an anlam veremediklerini söyleyen bir bankacı, "Yurtdışı piyasalarda çok ciddi bir hareket yoktu. Zaten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda da alımlar sınırlıydı. Ancak böyle bir ortamda iki yabancı banka yüklü miktarda bono alıp döviz satışı yaptı. Bu işlemlerin ardından bankacılar arasında 'Merkez Bankası sürpriz yapıp faiz mi indirecek' yorumları arttı" dedi.

İki bankanın ABD Merkez Bankası'nın (FED) 18 Eylül'de yapacağı toplantı öncesinde pozisyon almak isteyebileceği ve bu nedenle döviz satıp bono almış olabileceğini ifade eden bir başka bankacı ise Merkez Bankası'nın beklenmedik faiz indiriminin iki yabancı bankaya 'piyango' gibi geldiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Not artışı beklentisi

Merkez Bankası'nın 14 ay aradan sonra değişikliğe gidip yüzde 17,50 seviyesinde bulunan kısa vadeli faizleri 0,25 puan düşürerek yüzde 17,25'e çekmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Faiz indiriminin ardından bono faizleri haftanın son işlem gününde 0.49 puan gerileyerek yüzde 17,61 seviyesine indi. Merkez Bankası'nın 0,25 puanlık faiz indirimi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) da yükselişe neden oldu. İMKB-100 Endeksi faiz indirimi ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu hava nedeniyle cuma günü yüzde 1,9 yani 940 puan yükselerek 50.620 puan seviyesine çıktı. Yükselişte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunda bir artırıma gideceği söylentileri ve FED'in 18 Eylül'de faiz indirimine gideceği beklentileri de etkili oldu. Piyasalardaki olumlu hava nedeniyle cuma günü 1,2550 YTL'ye kadar gerileyen dolar haftayı 1,2610 YTL'den tamamladı. Doların uluslararası piyasalarda değer kazanmaya başlaması doların içeride düşüş hızını yavaşlattığı görüldü.

FED'den 0,25 puanlık bir indirim geleceği beklentisinin fiyatlara dahil edildiği ifade edilirken 0,50 puanlık indirimin de büyük oranda fiyatlandığı söyleniyor. Dolayısıyla FED'in olası bir faiz indirimi kararının ardından kar satışlarının gelebileceği düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!