Güncelleme Tarihi:
FARUK SARAÇ:
"Atölyemde 41 çalışanım vardı, 34'ü benden habersiz Damat için üretim yaptı. Hepsinin çıkışını verdim. Gömlek üretim bandını değiştirdim. Çıkardığım bazı elemanları Orka işe aldı."
SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU:
"Böyle bir polemiğe girmek bile istemiyorum. Orka'da bu tür bir yaklaşım söz konusu olamaz. Saraç, sektöre emek vermiş bir arkadaşımız. Ancak canı sıkıldıysa, acısını bizden çıkarmasın."
Referans Gazetesi'nden Ayten Güvenkaya'nın haberine göre, alanlarının en başarılı temsilcilerinden olan Saraç ve Orka Grup'un, bundan iki yıl önce haute couture kaynaklı "izinsiz üretim" krizi yaşadığı ortaya çıktı.
Faruk Saraç, Orka'nın, kendi personel ve atölyesini haute couture üretim için izin almadan gizlice kullandığını ileri sürdü. Saraç, "Damat markalı haute couture gömlekleri benim atölyemde ürettiler. Bunun adı hırsızlıktır. Olay üzerine o dönemde 41 personelimin 34'ünün çıkışını verdim" diye konuştu.
Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise Saraç'ın iddialarına ilişkin olarak "Böyle bir polemiğe girmek bile istemiyorum. Orka gibi kurumsal bir şirkette bu tür bir yaklaşım söz konusu olamaz. Kendisi bu sektöre gerçekten emek vermiş bir arkadaşımız. Ancak canı sıkıldıysa, bunun acısını bizden çıkarmasın" yanıtını verdi.
Modacı Faruk Saraç, Orka Grup'un bundan iki yıl önce kendi personel ve atölyesini haute couture üretim için izinsiz kullandığını ileri sürdü. Orka'nın sahibi Orakçıoğlu ise iddiaları reddetti. Bir tarafta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim'e çok sayıda önemli ve ünlü ismin özel terzisi, haute couture (ısmarlama) çalışan Faruk Saraç, diğer tarafta dünyanın önde gelen moda markalarından biri olma yolunda ilerleyen Damat'ın sahibi Orka Grup. Alanlarının en başarılı temsilcilerinden olan Saraç ve Orka Grup'un, bundan iki yıl önce haute couture kaynaklı "izinsiz üretim" krizi yaşadığı ortaya çıktı. Faruk Saraç, Orka'nın, kendi personel ve atölyesini haute couture üretim için izin almadan kullandığını ileri sürerken, Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise iddiaların doğru olmadığını söyledi.
Son dönemde pek çok hazır giyim markasının rekabette farklılaşma adına "haute couture" hizmeti vermeye başladığına dikkat çeken Saraç, "Hem Damat haute couture deyip hem de üretimi başka terzilere yaptırmak olmaz. Bunun adı hırsızlıktır. O zaman haute couture bölümü açmamak lazım. Bu olaydan belki Sayın Orakçıoğlu'nun haberi yok. O zaman kendisine ulaşmak istedim ama bana yanıt vermedi. Herkesin haddini bilmesi gerekiyor. Herkes kendi topuyla oynayacak, başkasının topuna saldırmayacak" diye konuştu.
Üretim bandını değiştirdim
Saraç, o dönemde atölyesinde 41 çalışan bulunduğunu, kendisinden habersiz üretim yapan 34'ünü işten çıkardığını belirtti. Saraç şöyle devam etti: "Gömlek üretim bandını değiştirdim. Benim çıkardığım bazı elemanları da Orka işe almış. Haute couture zahmetli bir iştir. Bu hizmette sadece bir kolu bile elimizle dört saatte yerine dikiyoruz."
Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise Saraç'ın iddialarına ilişkin olarak, "Böyle bir polemiğe girmek bile istemiyorum. Orka gibi kurumsal bir şirkette bu tür bir yaklaşım söz konusu olamaz. Kendisi bu sektöre gerçekten emek vermiş bir arkadaşımız. Ancak canı sıkıldıysa, bunun acısını bizden çıkarmasın" yanıtını verdi.
Damat, Tween, ADV ve D'S Damat markalarının sahibi Orka Grup'un Genel Koordinatörü Osman Arar ise böyle bir durumun söz konusu olamayacağını söyledi. "Orka'daki kurumsal yapıyı bilmeden bu tür sözleri söylemek çok kolay" diyen Arar, Saraç'ın iddialarına şu yanıtı verdi: "Faruk Saraç sektörde iyi bir isim. Ancak bu sözlere anlam vermek imkânsız. Orka Grup, imalattan satışa kurumsal bir firmadır. Onun dışında bir çalışma sistemi olamaz. Dört yıl önce başlayan haute couture hizmetimiz için kimseye ihtiyaç duymuyoruz. Bu iş için 40-50 kişilik bir ekibimiz var. Giresun fabrikamızdaki esnek üretim bantlarımızla, gerek haute couture gerekse koleksiyon için günde 30-35 adetlik üretim altyapımız var. Bunun dışında bizdeki bazı elemanlar daha önce Faruk Saraç için çalışmış. Kendisi de bizden bu elemanları işten çıkarmamızı istedi. Saraç'ın eski elemanları ile problemi olabilir ama isteğini yerine getirmek elbette mümkün değil."
Sarı Zeybek'i podyuma taşıdı
Atatürk'ün kıyafetlerinden oluşan "Sarı Zeybek" ve "Padişahın Esvabı" gibi tematik defilelerle Türkiye'nin moda kültür mirasına yönelik hazırladığı çalışmalarla bilinen Faruk Saraç, son olarak 30 Ağustos'ta Ankara Merkez Orduevi'nde düzenlenen "Atatürk" defilesini hazırlamıştı. Sektörde 28. yılını kutlayan Saraç'ın müşterileri arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ve işadamı Abdülkadir Konukoğlu gibi çok sayıda ünlü isim bulunuyor. Saraç şu sıralar Tılsım by Faruk Saraç markasıyla ev tekstili sektörüne girmeye hazırlanıyor.