Güncelleme Tarihi:
TÜRK markalara, Ortadoğu başta çevre ülkelerden gelen franchise ve bayilik talepleri artarak sürüyor. Türk çorap, iç giyim ve mayo markası Penti’yi Ortadoğu’ya taşıyabilmek için biri çorap üreticisi diğeri butik zinciri olan Suriyeli iki işadamı ortak ANCO şirketini kurdu. Körfezde mağazaları olan Ramez Azzouz ile Şam’da 1989’da kurduğu fabrikada çorap üretimi yapan Ammar Nashef, Penti’yi bölgeye taşıyacak anlaşmanın imzasını atıp sorularımızı yanıtladılar.
İlk mağaza Şam’da
Ramez Azzouz, perakende alanına ağırlık verdiğini ve Suudi Arabistan’da 24 mağazaya ulaştığını belirterek, “ANCO’yu Penti’yi Ortadoğu’ya götürebilmek için kurduk. Suriye ve Suudi Arabistan’da Penti mağazaları açacağız. İlkini 15 Ekim’de Şam’da açılıyor. Bu yıl Suriye’de bir, Suudi Arabistan’da ise 4 mağaza olacak” dedi. Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt dahil Körfez’de güçlü bir zincir oluşturacak ANCO, 10 yılda 40 mağaza planı yatı. Azzour, mağazalarda Penti’nin bütün ürün grubuna yer vereceklerini söyledi.
Kör randevudan talip
Penti ile ilişkilerini ‘kör randevu’ olarak nitelendiren Azzour şöyle konuştu: “Penti’nin bir çalışanıyla temasımız oldu. Üç yıldır İngiltere’den ithalat yapıyorduk. Meğer İngiltere’den aldıklarımız da Penti’nin imalatıymış. İngilizleri aradan çıkardık, direkt ithalata başladık.” Ortadoğu’da çorap zinciri kurmaya karar verince Penti’den çok etkilendiklerini anlatan Ammar Nashef, “Çok geniş koleksiyonu var ve üstelik kalite-fiyat dengesi muazzam. Mağazacılık konsepti harika. Alıp anında uygulayabileceğimiz bilgi birikimine sahipler. Suriye’de hatta İtalya’da kimse Penti hızında üretim yapamıyor” diye konuştu. Nashef, iki ülke arasında ticari ilişkilerin iyi durumda olduğuna değinerek, vizelerin kalktığını, gümrük tarifelerinin indiğini, ticaret lehine gelişmeler yaşandığını hatırlattı. Nashef “Üstelik Türkiye’de kendimizi yabancı bir yerde gibi de hissetmiyoruz. Evde gibiyiz” dedi.
Sokak-ev bambaşka
Nashef, Ortadoğu pazarının kendine göre dinamikleri olduğunu belirterek, pazarın ihtiyaçlarının ve büyüklüğünün kolayca anlaşılamadığını söyledi. Nashef, “Sokakta gördüğünüz ile evin içindeki bambaşkadır. Sokak kapalı, renksizdir ama evlerin içi renkli ve canlı. Örneğin çorap ve iç giyimde renkli, seksi, fantezi ürünler çok satar” diye konuştu.
Suriye’de herkes ithal ürün peşinde
SURİYE’nin bakir bir pazar olarak kaldığına işaret eden Ammar Nashef, “Suriye’de herkes ithal ürün peşinde. Arabistan’da her şey, neredeyse bütün markalar var ama Suriye öyle değil. Bu yüzden yabancı markalara ilgi yüksek. Türk markalar da Suriyeliler için efsane” dedi. Nashef, günde 400 bin çift, yılda ise 1.5 milyon çift çorap ürettiklerini belirterek, “Çok yüksek kalitede, lüks çoraplar üretiyoruz. Fransa, İtalya ve Suudi Arabistan’a ihracatımız var. 4 milyon Euro civarında ihracat yapıyoruz” dedi.
Suudi Arabistan’da pakette kadınlar kesilmiş görünecek
SUUDİ Arabistan’ın zor bir pazar olduğunu belirten Ramez Azzouz, şu bilgileri aktardı: “Bu tür ürünleri Suudi Arabistan’da satmak zor. Örneğin iç giyim ürünleri sergilenemez, çekmecelerde gösterilir. Paketlerde bütün bir kadın görüntüsü yasak. Kadınları keserek ambalajda gösterebiliyoruz. Zaten meme veya bacak görünmesi mümkün değil. Mağazalarda deneme kabini bulunması da kanunen yasak. Alışveriş merkezlerinde sadece bir tane deneme kabini oluyor. Ona da satın aldıktan sonra gidebiliyorsunuz.”
Deneme kabini yasak
Deneme kabini yasak olduğu için kadınların kendilerine yakıştıracakları ürünü bulmakta epey zorlandığına değinen Azzouz, çözüm olarak kadınların aynı modelin birkaç farklı bedenini ve rengini aldıklarını söyledi. Ülkedeki satın alma gücünün muhteşem olduğunu anlatan Azzouz, “Birazda bu sınırlamalar nedeniyle ihtiyacı olandan ya da istediğinden daha fazlasını almak zorunda kalıyor” dedi. Suudi kadınların “Aman başım ağrımasın” diyerek beğendikleri ürünün bütün renk ve bedenlerini mağazadan toplayıp gitmelerine artık şaşırmadığını vurgulayan Azzouz, şöyle devam etti: “Bir sezonda aldıklarını sonraki sezonda giymek istemiyorlar. Sezonun sonunda bu ürünleri ya atıyorlar ya da hayır kurumlarına bağışlıyorlar.”
Ortadoğu pazarı ivme kazandıracak
PENTİ markasına sahip olan Öğretmen Çorap’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kario, Türkiye’nin artık merkez bir ülke ve öncü olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Belli firmalar moda yaratarak öncülük ediyor. Biz de yurtdışından çok talep görüyoruz. İki yılda ciromuzun yüzde 30’unun yurtdışından gelmesini planlıyoruz. Suriye Batı’ya entegre olmak istiyor ve bunu de Türkiye ile yapmak istiyor. Bizim şu anda Azerbeycan, Kosova, Makadenyo, Bulgaristan, Macaristan ve Ukrayna’da toplam 20 mağazamız var. Ortadoğu’daki yapılanmanın eklenmesi bize çok katkı sağlayacak. İvme kazandıracak.”