Güncelleme Tarihi:
MALİ Şube ekipleri, dün Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in, askerdeyken alelacele aylığı 125 milyon liraya kiraladığı depoyu bastı. Kayışdağı'ndaki depodan Egebank soygununu örtmek için kaçırılan iki kamyon dolusu evrak ve bilgisayar çıkartıldı.
İSTANBUL Mali Şube ekiplerince gözaltına alınan Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in askerdeyken kiraladığı Kadıköy'deki deposuna baskın düzenledi. Depoda, Egebank soygununu günışığına çıkaracak iki kamyon dolusu evraka el konuldu. Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin talimatıyla gerçekleştirildiği bildirilen operasyon çerçevesinde Mali Şube'ye bağlı polisler ve Egebank Müfettişleri, dün Yahya Murat Demirel tarafından depo olarak kullanılan Kayışdağı Kıbrıs Caddesi 144 numaradaki 4 katlı apartmanın giriş katına bir nakliyat firmasına ait kamyonla geldiler.
ASKERDE KİRALAMIŞ
Mali Şube ekipleri, Demirel'in gözaltına alındığı gece mühürledikleri deponun mühürünü sökerek içeri girdiler. Ekipler daha sonra depodaki 300'e yakın karton koli içerisinde ambalajlanmış evraka, 5 dosya dolabı ve bir bilgisayar'a el koyarak, iki kamyona yüklediler.
Malatya'da askerliğini yaptığı sırada Yahya Murat Demirel'den gelen emirle kiralandığı öne sürülen depoya, iki gün arayla 3 kamyon dolusu evrakın taşındığı belirtildi. Depoda bulunan evrak ve bilgisayar, müfettişler tarafından incelenmek üzere Egebank Genel Merkezi'ne götürüldü. Dosyaların arasında, Egebank'ın yanısıra Demyapı, Demta ve Üniversal Mühendislik şirketlerine ait belgeler de bulunduğu bildirildi.
Çevre sakinleri, deponun, birbuçuk ay önce Mercedes otomobille gelen 4 takım elbiseli erkek tarafından 125 milyon liraya kiralandığını belirterek, ‘‘O günden sonra bir daha uğramadılar’’ dediler.
Bu arada Egebank'tan hortumlanan 486 trilyon liranın Yahya Murat Demirel'in cebine girdiği yerin, ortakları arasında, sevgilisi Ayşenur Esenler ile sırdaşı Gökalp Baştürk'ün de bulunduğu Taksim'daki paravan şirket Karavan Multimedya Tasarım Bilgi Hizmetleri ve Ticaret A.Ş'nin Gümüşsuyu'ndaki merkezi olduğu iddia edildi. Paravan şirketler adına çıkarılan kredilerin, Bahçekapı şubesinden çuvallarla alınarak Taksim'deki büroya getirildiği, buradan da Ayşenur Esenler'in annesi tarafından Amerika'ya götürüldüğü belirtiliyor. Taksim Gümüşsuyu Mahallesi Miralay Şefikbey Sokak Reşatbey Apartmanı 1/4'teki faaliyet gösteren iki firma var. Bu firmalardan Karavan Multimedya Tasarım Bilgi Hizmetleri ve Ticaret AŞ'nin ortakları, Gökalp Baştürk, Nihat Akyol, Tolga Serim, Cüneyt Cevizcioğlu ve Ayşenur Esenler. Diğer şirket ise Yahya Murat Demirel'in sahibi olduğu Marmara Air. Yahya Murat Demirel'le Etiler'de birlikte yaşayan Ayşenur Esenler'in, Egebank'tan hortumlanan paraları kasasına koyduğu, sonra da kuryelik yapan annesi Berciş Nevin Esenler'e verdiği belirtilıyor. Gökalp Baştürk ise Yahya Murat Demirel'in en yakın arkadaşı, sırdaşı. Kredi işlerini takip edip, para transferlerini yaptığı iddia ediliyor.
Egebank yöneticilerine 642 trilyonluk rekor dava
EGEBANK, aralarında Yahya Murat Demirel ile eski sahibi Hüseyin Bayraktar'ın da bulunduğu 24 eski yönetici hakkında, 642 trilyon 160 milyar liralık, rekor alacak davası açtı. Dava dilekçesinde, Yahya Murat Demirel'in bankanın içini nasıl boşalttığı maddeler halinde anlatılırken yapılan 'suç listesi'ne alfabenin 29 harfi yetmedi, 11 maddelik suç da önüne (- tire) konularak ifade edildi. Bankanın içini boşaltmakla suçlanan sorumluların ve birinci derecede yakınlarının mallarına tedbir konulması istendi.
İstanbul Ticaret Mahkemesi'ne Cuma akşamı başvuran Egebank avukatlarının dava dilekçesinde, bankanın zarara uğratılmasına neden olmakla suçlanan 24 yöneticinin adını sıraladıktan sonra, Tasarruf Mevduat Fonu'na devredilmesinden sonra Egebank'ta şu ana kadar, 642 trilyon 160 milyar liralık zarar tespit edildiği belirtildi. Son beş yıllık yönetimin aldığı kararlarla ilgili müfettiş incelemelerinin sürdüğü belirtilen dilekçede, bankadaki yolsuzluğun daha, Bayraktar Grubu'ndan Yahya Murat Demirel'e devir sırasında başladığı ifade edildi. Yahya Murat Demirel'in bankayı, başka bankalardan aldığı kredilerle satın aldığı, bu kredileri yine Egebank'a ödettiği anlatıldı.
SUÇLANAN İSİMLER
Müfettiş raporlarına dayanılarak hazırlanan davalı listesi iki grupta toplandı. Birinci grupta, Bankada 1995 yılından Yahya Murat Demirel'in satınaldığı 5 Nisan 1998'e kadar işlenen suçlar ve bu tarihten bankaya el konulan 19 Aralık 1999'a kadar işlenen suçlar. Yahya Murat Demirel, hem eski yönetimin işlediği suçlara, hem de yeni yönetimin işlediği suçlarda ortak görünüyor. Eski yönetimde suçlananlar arasında, bankanın eski sahibi Hüseyin Bayraktar, Genel Müdür Mehmet Sami Erdem, Türkiye Gazetesi'nin sahibi Enver Ören'in oğlu Mücahid Ören, ünlü avukat Aydoğan Semizer de var.
Fırıldak Ömer: Süleyman Demirel'le görüştüm
HARMAK'a verilen krediden 500 bin dolar komisyon aldığı iddia edilen 'Fırıldak Ömer' lakaplı Ömer Gülüştür Murat Demirel'in kendisini dolandırdığını iddia etti. Sarıyer'deki 500 dönümlük arsaya inşaat yapmak için Haluk Türkmen'in sahibi olduğu Harmak şirketine kredi için Egebank'a başvurduğunu ancak olumsuz cevap aldığını ifade eden Ömer Gülüştür Savcı'ya şunları söyledi: ‘‘Krediyi alamayınca Ankara'ya gittim ve bankanın sahibi Yahya Murat Demirel'in amcası olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le görüştüm. Yardımcı olacağını söyledi. Geri geldiğimde yeniden başvurdum ve kredi verebileceklerini söylediler. Boş evraklara imza atıp verdim. 'Sen git biz seni ararız' dediler. İki gün sonra Kredi İzleme Yönetmeni Murat Buda Nazlı beni aradı ve arabamı istedi. Şoförümle arabamı gönderdim. İki saat sonra geri dönen şoför, Bahçekapı Egebank şubesinden çuvallarla aldığı paraları taşıdığını söyledi. Özgen Tamuman'ı aradım, 'Parayı biz senin adına çektik' dedi. Murat Demirel'in kaldığı Swissotel'e gittim görüşemedim. Benim imzaladığım boş evraklar doldurularak kredi çıkarılmış ve bu paralar neticede Murat Demirel'e gitmiştir. Daha sonra babası Şevket Demirel'le görüştüm, bana, 'Biz bunu halledeceğiz' dedi ama hiç bir şey yapmadılar.’’
Kasası 15 saat sonra 500 milyona açıldı
YAHYA Murat Demirel'in sevgilisi Ayşenur Esenler'e ait Karavan Multimedia & Animatör Şirketi'nde bulunan 2 kasadan biri, 15 saatlik çalışma sonucu dün sabah açılabildi. Çilingir yardımıyla açılan kasadan çıkan belge ve malzemeler, soruşturma kapsamında maliye müfettişlerine teslim edildi. Mali Şube Müdürlüğü yetkilileri, aynı ofiste bulunan ikinci bir kasanın açılması çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydettiler.
Kasaların çilingir yardımıyla açılma çalışmasının, gözaltına alındıktan sonra Ankara'ya gönderilen Ayşenur Esenler'in, kasaların şifresini hatırlayamadığını öne sürmesi üzerine başlatıldığı bildirildi. Manyetik kilitli olan kasanın açılması için getirilen çilingire 500 milyon lira ödendi. Öte yandan, Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı 150 kişilik bir ekibin, sadece bu soruşturma kapsamında görevlendirildiği ve halen çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.