Güncelleme Tarihi:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuru 29 Eylül tarihli. Başvuruyu Muhammet Baki Bitişik yaptı. Kamu İhale Kurumu yöneticileri ve TCDD yetkilileri ile, başvuru dilekçesinde adları yer alan firma yetkililerinin soruşturulması istendi.
İLK İHALE 4 EYLÜL’DE YAPILDI
Yapılan ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edilen işlerden ilki Ankara-Sivas Demiryolu Projesi (Kayaş-Elmadağ)… Söz konusu ihale 4 Eylül’de yapıldı. Dilekçede, söz konusu ihalenin Y. Firmasına verileceği iddia edildi. İddiaya göre, firmaların aralarında anlaşma yaptı.
'İLK GRUBA VERİLMEYECEĞİ BİLİNİYOR'
En düşük teklif veren ilk grupta, ihale yasağı getirilen bir firma da yer aldı. Bu firmanın, geçtiğimiz ağustos ayında yürütmeyi durdurma kararı aldığı da anlaşıldı. Bu durumda ihalenin ikinci sırada yer alan firmaya verileceği iddia edildi. Dilekçede yer verilen bilgilere göre, ihalenin ilk grupta yer alan firmaya verilemeceğinin daha önceden ayarlandığı iddia edildi. Söz konusu ihalede ilk grubun teklifi 575 milyon TL, ikinci sırada gelen firmanın teklifi ise 749 milyon olarak kayıtlara geçti.
HANGİ İHALEYİ KİMİN ALACAĞI BELLİ
Savcılığa verilen dilekçede, yapılan ihalede usulsüz işlemlere imza atıldığı iddia edilen bir diğer ihale ise 7 Eylül’de yapıldı. Yine, Ankara-Sivas Demiryolu Projesi kapsamında (Kayaş-Elmadağ) yapılan ihalenin S-Y ortaklığına verileceği iddia edildi. Dilekçede, yer alan bir diğer ihale ise Ankara- İzmir Demiryolu Projesi (Afyon-Uşak arası Banaz kesimi) kapsamında yapılan ihalenin ise N.-T. ortaklığına verileceği iddia edildi.
'KAMU ZARARI 650 MİLYON TL' İDDİASI
Savcılık suç duyurusunda, yapılan işlemlerin önceden ayarlandığı, firmaların aralarında anlaştığı iddia edildi. Suç duyurusu dilekçesinde, kamu görevlilerinin de durumdan haberdar olmalarına rağmen, oluşacak kamu zararının önüne geçmedikleri iddia edildi. Suç duyuru dilekçesinde, söz konusu ihalelerde kamunun 650 milyon TL zarara uğratıldığı öne sürüldü.
dgokce@hurriyet.com.tr