Güncelleme Tarihi:
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Rekorlarla kapattığımız 2022 yılının ardından, 2023’ün ilk ayında da ihracatımız 19.4 milyar dolarla en yüksek ocak ayı değerine ulaştı. İthalatımız ise enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisiyle 33.7 milyar dolar oldu. Bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır” dedi.
İHRACATÇIYA DESTEK 10 MİLYARA ÇIKTI
TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla Ankara’da ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Bakan Muş, şu bilgileri verdi: “2023’te küresel ekonomideki belirsiz görünümün devam etmesine rağmen, ihracat başarımızı daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. En büyük ticaret ortağımız olan Avrupa ekonomilerinde görülen zayıf talep, ihracatımız üzerinde maalesef önemli bir risk yaratmaktadır. Artan enerji fiyatlarıyla gelirleri ve dolayısıyla talepleri yükselen Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin mal ve hizmet tedariki konusunda ilk tercihinin Türkiye olması için çalışıyoruz. Bu kapsamda Ortadoğu ülkeleriyle ticari diplomasi faaliyetlerimize hız verdik. 2022’de 5.2 milyar lira olarak ayrılan destek kaynağını bu yıl 10,1 milyar liraya yükselttik.”
İTHALATTA EMTİA ETKİSİ
Ocak 2023 dış ticaret verilerinde ithalatın dikkat çekici oranda artmasını küresel piyasalardaki enerji ve emtia piyasalarındaki gelişmelere bağlayan Muş, “İthalat ocak ayında enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisiyle 33.7 milyar dolara çıktı. 2023 Ocak enerji ithalatı, 2021’in aynı ayına göre yüzde 238 artarak 8.8 milyar dolar oldu. Son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatı negatif etkiledi. Öte yandan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasası canlandı ve bu otomotiv ithalatımıza yüzde 47 oranında artış olarak yansıdı. Paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri ise devam ediyor; ocakta parite etkisi nedeniyle yaklaşık 500 milyon dolar daha az ihracat gerçekleşti” diye konuştu.