Güncelleme Tarihi:
KÜRESEL krizin ardından aylık bazda yeniden iki haneli artış oranları yakalayan ihracat, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.97 yükseldi ama tek haneye dönerek 9 milyar 417 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, son 12 aylık ihracat yüzde 1.99 artışla 109 milyar 596 milyon dolara çıkarken temmuzda ihracatın lideri, geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 6.09 gerilese de 1 milyar 382 milyon dolarla otomotiv sektörü oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon ise aylık ihracatını yüzde 9.09 oranında yükselterek 1 milyar 377 milyon liraya çıkarmayı başardı, otomotivle arayı biraz daha kapattı. Türkiye’nin ihracatı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 civarında yükselmişti. Temmuzdaki yüzde 5.97’lik yükseliş bu nedenle ‘ihracat hız kesiyor’ yorumlarına neden oldu.
Kur ithalatı cazip kılıyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların cirolarının düştüğünü, ancak kârlılığın arttığını vurguladı. Döviz kurundaki yapay gelişmelerin ithalatı cazip kıldığını belirterek, bunun sonucunda da dış ticaret açığının bir türlü kapanmadığına değinen Büyükekşi, İSO 500 araştırmasının TİM’in mayıs ayında açıkladığı ilk 1000 ihracatçı araştırmasının sonuçlarını teyit ettiğine dikkat çekti. Büyükekşi, “Her iki araştırmadan da ortaya çıktığı gibi 2009’da sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın ciroları düştü ama kârlılığı arttı. Kurun destek verdiği ve faizlerin düştüğü dönemde ihracatçılar ve sanayiciler kârlarını artırdılar” diye konuştu.
Faiz indirimi istedi
Sanayicinin ve ihracatçının Ar-Ge ve inovasyon yapıp katma değeri yüksek ürün ihracatını artırması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi: “Bunu yapmamız için kâr etmemiz gerekiyor. ‘Türkiye’ye döviz giriyor yapacak bir şey yok, verimliliğinizi artırın’ tavsiyeleri gerçeği yansıtmıyor. Verimlilikte gidecek yer kalmadı. Bize hep ‘Niye Merkez Bankası (MB) ve kur diyorsunuz’ diyenler var. Kârlılık için konu dönüp dolaşıp kurların rekabetçi düzeyde olmasına geliyor. Kurların istikrarı için en büyük görev Merkez Bankası’na düşüyor. Merkez Bankası, günlük 30 milyon dolar olan döviz alım miktarını 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro seviyesine çıkarmalı. Enflasyon hedeflerinin düştüğü bir ortamda 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmalı.”
Söğüt yaprağından düdük çıkarıp Çin’e tavuk ayağı satıyoruz
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, dünya ticaretinden daha fazla pay almanın yollarını aradıklarını belirterek, “Bu, eksen kayması değil, ilköğretimde öğretilen ülkemizin jeopolitik konumunun en iyi şekilde değerlendirilmesidir” dedi. Çin’e olan ihracatın yedi aylık dönemde yüzde 80 artarak 1 milyar 263 milyon dolar seviyesine ulaştığın vurgulayan Çağlayan şöyle konuştu: “2009’un ilk 7 aylık döneminde ihracat sıralamasında 25’inci olan Çin, 15’inciliğe çıktı. Her pazarın ihtiyacına uygun ürünler sunarak, söğüt yaprağından düdük çıkararak ihracatımızı arttırıyoruz. Bunun en güzel örneği de Çin’e olan ihracatımızdır. Tavuk ayağını Çin’e göndererek ihracatımızı arttırıyoruz.
4 ülkeyle serbest ticaret
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında serbest ticaret alanı oluşturulmasına yönelik ilk adım da atıldı. 4 ülke arasında Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi’nin kurulması karara bağlandı. CNETAC çerçevesinde ortak dört ülke, DTÖ Hizmetler Ticareti Genel Anlaşması’nı (GATS) dikkate almak suretiyle aralarındaki hizmetler ticaretinin genişletilmesi ve çeşitlendirilmesinin teşviki amacıyla işbirliği yapacak.
Almanya yine en çok ihracat yapılan ülke
TEMMUZ ayında Türkiye ihracatında ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak, Fransa, Rusya Federasyonu, ABD, İspanya, İran ve Mısır oldu. Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında yüzde 9.90 pay ile yerini korudu.
Türkiye’nin ilk 20 ülkeye 7 aydaki ihracatının toplamı 42 milyar 628 milyon 703 bin dolar seviyesinde olurken, bu dönemdeki toplam ihracat ise 62 milyar 782 milyon 682 bin dolar olarak gerçekleşti.
Temmuz ayında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan birlikler ise, 2 milyar 690 milyon 168 bin dolarla İMMİB, 1 milyar 527 milyon 676 bin dolarla UİB ve 1 milyar 505 milyon 347 bin dolarla İTKİB oldu.
4.5 milyar dolarlık yatırım sevinci
TİM’in temmuz ayı ihracat verilerini açıkladığı toplantıya ev sahipliği yapan Socar&Turcas CEO’su Kenan Yavuz ile Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, aralarında rafinerinin de olduğu 2018’e kadar gerçekleşecek 5 milyar dolarlık yatırım planını ihracatçılarla paylaştı. Yavuz, yatırımla birlikte Aliağa yarımadasında 10 bin kişiye iş kapısı açılabileceğini vurguladı. Hayati Öztürk de, petrokimya sektöründe Türkiye’nin avantajlı yanlarına vurgu yaparak, “Yatırımlarımızla birlikte sektörümüzde en büyük yerlileştirme yaşanacak” dedi.