İhracatta artış sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatta artış sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2012 11:44

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8.1 artışla 12.6 milyar dolar olurken, yılın ilk üç ayında yüzde 10.6 artışla 34.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu veriyle son 12 aylık ihracat rakamı da yüzde 15.9’luk artışla 138.3 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

TİM, Mart ayı ihracat rakamlarını Kayseri’de Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla yapılan toplantıda açıkladı.

TİM verilerine göre, son 12 aydaki ihracat 138.3 milyar dolar oldu.

Mart ayında en fazla ihracat yapan sektör1.9 milyar dolarla otomotiv endüstrisi oldu. Bu sektörü 1.65 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1.49 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.

/images/100/0x0/55eb3835f018fbb8f8b321b0
Mart ayında Türkiye’nin, toplam ihracatının yüzde 84.3’ünü gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 7.3 artışla 10.6 milyar dolarlık, yüzde 13.3’ünü oluşturan tarım grubunda yüzde 13.5 artışla 1.67 milyar dolarlık, yüzde 2.4’ünü oluşturan madencilik grubunda da  yüzde 10.3 artış 307 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 

Haberin Devamı

Mart ayında en en fazla ihracat artışını yüzde 93.8 ile savunma ve havacılık sektörü yakalarken, bunu yüzde 42 ile su ürünleri ve yüzde 39 ile halı sektörü takip etti.

BÜYÜKEKŞİ'DEN 'NÜKLEER' VURGUSU

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye adına 2023 yılı için belirlenen ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu  belirterek, “Bu hedefe ulaşmak için yeni yatırım gerekiyor, üretim gerekiyor. Üretim için enerjiye ihtiyaç var. Ancak enerji için yaptığımız ithalat, cari açık  yaratan en büyük ithalat kalemi. Enerji Bakanımız Taner Yıldız'ın büyük  destekleriyle gerçekleştirilecek olan nükleer santral projesi bittiği zaman,  Türkiye'nin enerji harcamasından kaynaklanan cari açığı düşecek” dedi.

Türkiye'nin ihracatında, ABD'nin göreceli olarak hızlı büyüdüğünü, petrol  ihracatçısı Arap ve Körfez ülkeleri ile Afrika ülkelerinden Nijerya, Çad, Angola  ve Güney Afrika Cumhuriyeti, iç talebini canlandırmak durumunda olan Çin ve  büyüme performansı güçlenen Rusya'nın dikkati çeken yeni pazarlar konumunda  olduğunu ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi:

“İlk çeyrekte enflasyonu, cari açığı ve ithalatı önlemeye yönelik olarak  alınan tedbirlerin, büyümeyi ve iç piyasayı yavaşlattığı görülüyor. Bunun  sonucunda, İthalatın hızı kesildi. Ocak ayında ithalat artış hızı yüzde 2,8'di.  Şubat ayında ithalat sadece yüzde 1 arttı. Dış ticaret açığı yüzde 20,4 azaldı.  İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene Şubat ayında yüzde 57,4 tü. Bu sene  Şubat ayında ise yüzde 66,5 oldu. Buna karşılık, sanayi ürünleri kapasite  kullanım oranında da bir daralma yaşanıyor. Daralmayı önlemenin tek yolu dış  satımdır, ihracattır. Dolayısıyla, 2012 yılında ihracatın büyümeye önemli katkı  verebilmesi için ihracata pozitif ayrımcılık istiyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!