Güncelleme Tarihi:
Nuhoğlu, taşımacılık ve lojistik sektrörünün 10. Kalkınma Planı’nda yer almasını şu cümlelerle değerlendirdi:
"Lojistik hedeflerin ilk kez resmen bir devlet politikası haline gelmiş olması, sektörümüz adına son derece memnuniyet verici bir yaklaşım oldu. Özellikle Türkiye’nin, Dünya Bankası’nın 160 ülkeyi değerlendirdiği Küresel Lojistik Performans Endeksi sıralamasında 2023 yılında ilk 15 ülke içinde yar alması hedefinin, ülkemizin kalkınma hedeflerinin temel performans göstergeleri arasında yer alması, bizler için çok heyecan verici. Ülkemizin kalkınması ve rekabet gücü için lojistik altyapılar ve sistemler büyük önem taşıyor. Son yıllarda karayolları, demiryolları, denizyolu ve havayollarına yapılan yatırımlar hâlihazırda ekonomimizde tarihi gelişmelerin önünü açtı.”
Lojistik performansı güçlü olan ülkelerin ekonomileri de hızlı gelişiyor
“Dünyada gelişmiş ülkelerin tamamının, bahsettiğimiz Küresel Lojistik Performans sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz” yorumunda bulunan Nuhoğlu, ekonomik büyüme ve lojistik performansının birbirine paralel geliştiğini ve bunun tesadüf olmadığını söyledi. Nuhoğlu, dış ticaretle kalkınma modelini seçmiş olan Türkiye’nin ihracatını hedef pazarlara etkin şekilde ulaştıracağı alternatif güzergâhların araştırılmasından, ülke ve sektör bazındaki ihracat hedeflerinin Karayolu Taşımacılığı Kotaları ile eşleştirildiği bir çalışmanın yapılmasına kadar, sektörün yıllardır talep ettiği birçok projenin kalkınma planımız dâhilinde önümüzdeki 5 yıl için kamu planlarına yerleştirilmesinin önemini vurguladı.
“Kamu ve özel sektör aynı dilden konuşacak”
Çetin Nuhoğlu, taşımacılık ve lojistik sektörü ile ilgili eylem planlarının, kamu ve özel sektörden tüm paydaşların ortak kararı, önerileri ve uzlaşıları temelinde, reel sektör kaygıları ve rekabet gücü unsurları gözetilerek, aynı zamanda gerekli bütçelendirme çalışmaları yapılarak belirlendiğini, bu süreçte UND’nin de çeşitli sektörel projeler sunarak kalkınma hedeflerimize katkılar sağladığına dikkat çekti. Nuhoğlu lojistiğin her alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonun, sektörün ve ekonominin performansına doğrudan etki ettiğini, yapısal dönüşüm programının ana unsurunun bu koordinasyonu sağlayacak yapıları kurmak olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.