Güncelleme Tarihi:
YURTDIŞINDA inşaat yapanları destekleyecek bir çalışma hazırlanıyor. Ekonomi Bakanlığı’nın çalışması kapsamında Türk inşaat malzemelerinin tercih edilmesi sağlanacak. Eximbank da cazip şartlarla kredi sağlayacak. Müteahhitler ise aldıkları desteğe Türkiye’den malzeme alarak karşılık verecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, ‘kazan kazan sistemi’ diye adlandırdığı destek programı için alt çalışmaların devam ettiğini söyledi.
KISITLAMALAR VAR
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin, inşaat malzemesi sanayi için önemli bir ihracat olanağı yarattığını, ancak Türk malı ihracat malzemesi kullanmasının önünde kısıtlamalar bulunduğunu söyledi. Bu durumun ihracatı sınırlandırdığını belirten Yetişener, “Yurtdışında alınan proje ve işlerin, yabancı proje ve mühendislik firmaları tarafından hazırlanması nedeniyle, kullanılacak inşaat malzemeleri için doğrudan veya dolaylı tercihler yapılıyor veya koşullar getiriliyor. Proje ve iş üstlenilen ülkenin Türk ürünlerine uyguladığı gümrük vergileri de belirleyici oluyor” dedi. 2013 yılında yurtdışında alınan proje tutarının 30 milyar dolar aştığına belirten Yetişener, “Sağlanacak desteklere bağlı olarak, yılda en az 5 milyar dolar ilave inşaat malzemesi ihracatı yapılabilir” dedi. Yeni düzenlemedeki şartların müteahhitler, malzemeciler, müşavirler tarafından hazırlanması gerektiğini belirten Yetişener, “Türk inşaat malzemeleri üreticilerinin de, özellikle navlun konusunda desteklenmesi uygun olur. Türk Eximbank’ın, Türk müteahhitlerinin Türk malı kullanması halinde, bunları 2-3 yıl vadeli alıcı kredisi ile finanse etmesi de özendirici olur ve açılım sağlar” dedi.
Malzemeyi ‘müşavir’ firma seçiyor
İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Hizmetin ve ürünün Türk malı olması, yurtdışında yaptığımız işlerden sağladığımız döviz miktarını daha da artıracak. Eximbank kredilerinin daha rahat sağlanması elimizi güçlendirecek” dedi. Durbakayım, kullanılacak malzemelerin seçiminin yurtdışı işlerde müşavirlik yapan firmalar tarafından yapıldığını dile getirdi. Durbakayım, “Beklentimiz Türk müşavirlik firmalarının yurtdışında daha aktif rol alması. Ancak bu durumda hem hizmet hem de malzeme yerli olabilir” diye konuştu. Rusya-Ukrayna ve Türki Cumhuriyetlerde ağırlıklı olarak üst yapı inşaat-taahhüt işleri yapan Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay da yabancı firmaların elinde olan ‘Proje Yönetim’ firmaları konusuna dikkat çekti. Okay, “Bu firmaların Türk firmaları olması işçilik konusunda olduğu gibi malzeme seçiminde da kaliteli Türk ürünlerinin yoğun bir şekilde teknik şartnamelere girmesini sağlar” dedi.
Destek olursa Afrika’ya gideriz
MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Eximbank’ın, müteahhit firmalarca gerçekleştirilen projelerin malzeme teminlerine de kredi sağladığını söyledi. Boysanoğlu, “Yeni uygulama, hem inşaat, hem de yapı ürünleri ve teknolojileri sektörlerimizde pozitif bir gelişme sağlar, hem de sektörün 2.54 çarpan etkisi ve yoğun istihdam özellikleri ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunar” dedi. Boysanoğlu, MESA’nın devlet desteğinin artması ve devamlılık kazanması sonucu başta Afrika ülkeleri olmak üzere, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülke pazarlarına yatırım yapacaklarını ifade etti.