İhracatçıyı kur riskine karşı korumak için VOB projesi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıyı kur riskine karşı korumak için VOB projesi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 00:00

Türkiye’nin en büyük ihracatçı örgütlenmelerinden biri olan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nı (VOB) ihracatçının kullanımına açarak ihracatta kur riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir proje başlattı.

Proje sayesinde Türk ihracatçıları dünyanın herhangi bir noktasında cep telefonlarındaki bilgi ekranı üzerinden veya bilgisayarlarından işlem yaparak kuru sabitleyebilecekler ve kendilerini döviz kur riskine karşı korumaya alabilecekler.

İTKİB: “10 MİLYAR DOLAR YENİ İHRACAT DEMEKTİR”

Projeyi tanıtmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, imzalanan projeyle ihracatçıların döviz kurundaki dalgalanmalara karşı kendilerini korumaya alabileceklerini, daha kolay fiyat oluşturabileceklerini ve bu şekilde uluslar arası piyasalarda rekabet gücünün artacağını söyledi. Tanrıverdi, ihracatçının VOB’u kullanması halinde hem bu piyasadaki işlem hacminin artacağını hem de ihracat için en azından yüzde 10’luk ekstra bir artış sağlanacağını ve bu oranın da 10 milyar dolar civarında yeni bir ihracat potansiyeli anlamına geleceğini belirtti.

VOB: “STOPAJ KALKARSA PİYASA HIZLA BÜYÜR”

VOB Başkanı Işınsu Kestelli de işlemlerle ilgili vergi, stopaj gibi engellerin kalkması halinde bu piyasanın hızla gelişeceğini kaydederek “ TL işlemlerinde stopajın kaldırılmasına yönelik düzenleme çıkmak üzere. Döviz kontratlarında da stopajın kalkması yönündeki çalışmalar ise sürüyor.Bu konuda da umutluyuz” dedi.

İTKİB’in öncülüğünde VOB ile başlatılan projede, Ak Yatırım, Garanti Bankası, İş Yatırım, Yapı Kredi Yatırım, Türk Telekom ve Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri yer alıyor. Her biri büyük bankaların iştiraki olan aracı finans kuruluşları aracılık işlemleri yanı sıra bu piyasanın tanıtımına ve kullanıcıların eğitimine yönelik çalışmalara destek olacaklar.

İŞ YATIRIM: “ REEL SEKTÖRÜ VOB’A ÇEKMEK İÇİN TOPLU BİR HAREKET”

İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, kişilerin genelde tasarruflarını döviz olarak tuttuklarını, ancak vadeli işlemlere yeterince ilgi gösterilmediğini belirterek, “Vadeli işlem piyasaların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için spekülatif amaçlı işlemlerle koruma amaçlı işlemler arasında bir denge olması gerekiyor. Bu nedenle, kurucu üyeleri arasında yer aldığımız ve işlem hacminde lider olduğumuz VOB’a, reel sektörün ilgisini çekebilme yönünde kuruluşundan bu yana çaba harcamaktayız. Şimdi İTKİB sayesinde toplu hareket edecek bir proje başlatılmış oluyor.Aracı kurumlar olarak rolümüz eğitim vermek, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine destek olmak ve işlemlere aracılık yapmak şeklinde olacak. Aynı zamanda sistemin likiditesine de katkı sağlayacağız” diye konuştu.

TÜM İHRACATÇILARIN KULLANIMINA AÇILACAK

İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, toplantıda yaptığı konuşmada hayata geçirilen proje ile her biri kendi alanlarında öncü olan kurumların Türkiye’nin ihracat dinamiğini artırmak için ilk kez aynı projede buluştuklarını söyledi.

Hikmet Tanrıverdi, uzun yıllardır dile getirilen kur riskinin sıfırlanması noktasında büyük bir adım atarak işlemlerin basitleştirildiğini vurgulayarak, sadece İTKİB üyelerinin değil Türkiye’deki tüm ihracatçıların bu projeyi kullanabilmesini amaçladıklarını kaydetti. Tanrıverdi “ Anadolu’daki ihracatçılarımızı da bu konuda eğiterek kur riskine karşı onları da bu sistemi daha yaygın kullanmaya teşvik edeceğiz” dedi.

Dış ticaret yapan firmaların rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyen en büyük etkenin dalgalı ve tahmin edilemeyen döviz kurları olduğunu anlatan Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü:

“İTKİB olarak, bundan böyle üyelerimizin kur riskini en aza indiriyor, onlar için kuru sabitliyoruz. İhracatçımız reel maliyetleri göz önünde bulundurarak sipariş aldığı günle, parasının geleceği gündeki kuru sabitlediğinden ürünün TL maliyetini daha net bir şekilde görecek, daha rekabetçi fiyat verebilecek. Böylece Türkiye’nin toplam ihracatına ciddi katkı sağlanacak”

SİSTEMİ KULLANMAK 1 YIL ÜCRETSİZ

İşlem bilgilerinin yer aldığı sistemi sunan Matriks ekranını, cep telefonları için 3 ay, bilgisayarlar içinse 1 yıl ücretsiz kullanıma sunacaklarını aktaran Tanrıverdi “ Bu programlar sayesinde özellikle küçük ihracatçılar hem ekonomideki günlük gelişmeleri, hem de VOB ve bankalar arası piyasaları ve dünya paralarındaki değişimleri anlık takip etme fırsatı bulacaklar. Bu programları aracı kurumlar üzerinden kullanarak anında alım satım işlemi yapabilecekler.” dedi.

VOB BAŞKANI KESTELLİ: “TÜRK İHRACATÇISI İÇİN DÖNÜM NOKTASI “

VOB Başkanı Işınsu Kestelli ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin dışa açılma hamlesinin başladığı 1980’lerin başında ülkede sadece bin ihracatçı bulunduğunu ancak bugün bu sayının 45 bini aştığını söyledi. Türkiye’nin, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi haline gelmesinde Türk ihracatçısının büyük katkısı olduğunu anlatan Işınsu Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk gongun çaldığı 2005 yılında 3 milyar lira olan VOB’un işlem hacmi bu yıl 208 milyar lirayı buldu. Açılan hesaplar 40 bini aştı. İşlem yapan aracı kurum sayısı 89’u buldu. VOB, kısa sürede, dünyanın en büyük 20’nci vadeli işlem borsası haline geldi. Bugün, İTKİB ile birlikte büyük bir adım atıyoruz ve VOB’da işlem gören “döviz vadeli işlem sözleşmeleri”nin tüm verilerini, dış ticaret şirketlerimize ücretsiz vermeye başlıyoruz. Bu karar, Türk ihracatçısı için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü küresel ekonomideki son kriz, bize açıkça gösterdi ki, “İyi yönetilmeyen risk, olası kaybetme nedenidir.Dış ticaretle uğraşan reel sektör şirketleri, son dönemde artan döviz kuru riskinden doğrudan etkilenmektedir. Bilinmelidir ki, bu noktada VOB’da işlem gören sözleşmeler, bu sözleşmeyi yapan ihracatçılarımıza, gelecekteki döviz kurlarını bugünden sabitleme olanağı sunmaktadır”.

MATRİKS: “TEKNOLOJİYİ KOBİLERE SUNUYORUZ”

Basın toplantısında yaptığı sunum ile sistemi tanıtan Matriks Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gülerman ise projenin, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli rol oynayan KOBİ’lerin daha verimli ve karlı olmaları için önemli bir başlangıç olacağını söyledi. Projenin asıl amacının "döviz kurlarındaki dalgalanmalardan korunmak" olduğunu anlatan Gülerman, “Ancak bu, piyasaları çok yakından ve uygun araçlarla izlemeye, analiz etmeye ve döviz pozisyonlarını yönetmek üzere işlem yapabilmeye bağlıdır. Biz Matriks olarak, KOBİ'leri bu amaçlarına ulaştıracak hizmetleri üstlenmiş bulunuyoruz. Ülkemiz KOBİ'lerinin döviz riski yönetiminde başarılı hale gelmeleri, onların tüm enerjilerini üretim ve ihracat konularına vermelerini sağlayabilecek ve ayrıca bu amaçla kurulan VOB’un da görevini yerine getirmesine, ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlamasına imkan verecektir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!