Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 17:284dk okuma
Halkbank ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı güvenceye almak amacıyla protokol imzaladı.
Protokol kapsamında TİM üyesi ihracatçılar avantajlı koşullarla, ileri bir tarihte tahsili söz konusu olacak döviz alacaklarının vadesi, miktarı ve fiyatını bugünden belirleyerek sözleşme altına alabilecekler. İhracatçı firmaların Halkbank nezdinde yaptıkları forward işlemleri BSMV’den muaf olacak.
Halkbank ile TİM ihracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı güvenceye almak amacıyla protokol imzaladı. İmzalanan protokol kapsamında, TİM üyelerinin döviz kurlarındaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenmelerini sınırlayarak faaliyetlerini yürütmesine imkan sağlıyor. Böylece, TİM üyesi firmalar ihracata bağlı işlemlerde ihracat bedelinin yüzde 5’i kadar teminatla Halkbank’tan forward işlemi yapabilecekler. Halkbank söz konusu teminat için firmalara vadeli işlem kredisi kullanma fırsatı da sunacak. İhracata bağlı olmaksızın yapılacak forward işlemlerde ise firmaların, işlem tutarının yüzde 10’u kadar başlangıç teminatı bulundurmaları yeterli olacak.
TİM ÜYELERİNE FORWARD İŞLEMİNİ PİYASADAKİ EN UYGUN TEMİNAT ORANIYLA YAPMA FIRSATI SUNUYORUZProtokol imza törenindeki konuşmasında Halkbank’ın TİM üyelerine forward işlemini piyasadaki en uygun teminat oranıyla yapma fırsatı sunduğunu vurgulayan Genel Müdür Hüseyin Aydın, ihracat bedellerini vadeli tahsil eden firmaların, son yıllarda döviz kurlarındaki özellikle aşağı yönlü dalgalanmaların etkisiyle büyük sıkıntı yaşadığını kaydetti. Bu protokolle TİM üyelerinin döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkilenmeksizin faaliyetlerini yürütebilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirten Aydın, “Forward, ileri bir vadede gerçekleşecek döviz alım satım işleminde kurun, tarafların anlaşmasıyla çok daha önceden sabitlenmesini sağlayan bir enstrümandır. Bu ürünü kullanan ihracatçılarımız, herhangi bir nedenle kurlarda yaşanması muhtemel düşüşün ihracat döviz alacaklarının TL karşılığını azaltmasına engel olabilecektir. Bir diğer ifadeyle bu ürünü kullanan ihracatçı, işlem tutarı kadar döviz riskini bertaraf etmiş olacak, döviz kurundaki düşüşten olumsuz etkilenmeyecektir. Böylelikle çok daha etkin bir fiyatlama ve maliyet yönetimi yapabilme imkanına kavuşacak olan firmalar, bir bakıma rekabet avantajı da yakalayabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
“BU KOŞULLARDA DAHA FAZLA İHRACATÇI FORWARD İŞLEMLERİNE YÖNELECEK”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Forward işlemelere ilişkin protokol sayesinde üyelerin kur dalgalanmalarını takip etmeye harcadıkları mesaiyi üretim, finansman, pazarlama gibi faaliyetlere yönlendireceğini, böylece verimliliğin artacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“İhracatçılarımız muhakkak kur risklerini hedge etmek zorundalar. Bu konuda ihracatçılarımızı daha fazla bilgilendirmek zorundayız. Bir bilgi eksikliği var. İhracatçılarımız ne yazık ki kur risklerini yeterince hedge etmiyorlar. Halbuki satış kadar, pazarlama kadar, üretim kadar, işin finansal yönünün idare edilmesi de son derece kritik. İhracatçılarımız, çok iyi kalitede üretim yapıyorlar, çok iyi pazarlama taktikleri kullanıyorlar. Ama iş, döviz riski yönetimine gelince duraksıyorlar. Oysaki dalgalı kur sistemine sahibiz. Kurlar devamlı surette dalgalanıyor. Bu çalkantılı ortamda kur risklerinin yönetilmesi büyük önem taşıyor. Bu protokol ile bu işlemleri tekrar ihracatçıların gündemine getirmeyi ve bunu kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.”
EN BÜYÜK SORUN DÖVİZ KURUBüyükekşi, yapılan ihracatçı eğilim anketi sonuçlarına göre ihracatçıların en büyük sorununun yüzde 80 oranla
döviz kuru olduğunu belirterek, buna rağmen ihracatçıların yüzde 57’si döviz riskini hedge için bir enstrüman kullanmadığını kaydetti. Bu oranın ilk 500’de yer alan firmalarda yüzde 50 iken ikinci 500’deki firmalarda yüzde 56 olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, daha küçük firmalarda ise bu oranın yüzde 63’e çıktığını kaydetti. Büyükekşi şöyle devam etti:
“Büyük firmalar daha fazla oranda döviz riskini hedge ediyorlar. Forward yüzde 23 oranla en fazla kullanılan enstrüman. Vadeli işlemler yüzde 18, opsiyonlar yüzde 8, swaplar ise yüzde 1 oranında kullanılıyor. İlk bin ihracatçı Türkiye ihracatının yüzde 63’ünü yapıyor ve bunların yüzde 50’si bu işlemleri kullanmıyor. Firmalarımıza neden döviz riskine karşı araç kullanmadıklarını sorduğumuzda ilginç cevaplar alıyoruz. İthalatı olduğu için araç kullanmayanların oranı yüzde 37. Bilgisi olmadığı için kullanmayanların oranı yüzde 23, araçların pahalı olmasından dolayı kullanamayanların oranı yüzde 20,
kredi limiti yetersizliğinden dolayı kullanamayanların oranı yüzde 9. İşte biz bu noktada Halkbank ile bir protokol imzaladık. TİM üyelerine uygun maliyetlerle forward işlemlerinin önünü açtık. Hepimizin de yakından bildiği üzere Halkbank,
KOBİ ve üretici dostu bir banka. Türkiye’nin en güçlü bankalarından birisi olan Halkbank, şimdi ihracatçılarımız için türev ürünler çıkarıyor. Forward işlemlerde başlangıç teminat oranı, ihracata bağlı işlemlerde yüzde 5 olacak. İhracata bağlı olmayan diğer işlemlerde ise bu oran yüzde 10 olacak. Sürdürme teminat oranı da gayet makul olacak. İhracata bağlı olarak yapılan forward işlemlerinde sürdürme teminatı oranı yüzde 1, ihracata bağlı olmayan forward işlemlerinde sürdürme teminatı yüzde 5 olarak uygulanacak. Bu koşullarla birlikte daha fazla ihracatçı firmanın forward işlemlerine yöneleceğini temenni ediyoruz