İhracatçıya kötü haber: Yakında faiz indirimi yok

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıya kötü haber: Yakında faiz indirimi yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 09:43

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz 'Merkez faiz indirsin' tartışmalarına karşılık Banka'nın temel amacının fiyat istikrarı olduğunu hatırlattı. Yılmaz, net bir yanıt vermekten kaçınsa da ekim ayına kadar Banka'nın faiz indirmesi olası görünmüyor.

Haberin Devamı

Yılmaz, net bir yanıt vermekten kaçınsa da ekim ayına kadar Banka'nın faiz indirmesi olası görünmüyor.

Seçim sonrasında döviz girişinin başlamasıyla birlikte, kurlardaki seyir ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi tartışmaları yeniden yoğunlaştı. Tüm kesimlerin temsilcileri kendi açılarından kur ve faiz olayına bakıp demeçler verirken, Merkez Bankası yönetiminin bu tartışmalar karşısında ne yapacağı da merakla bekleniyor.

Önceki gün bu tartışmalar karşısında Banka'nın tavrının ne olacağını sorduğumuz Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı, tartışmaları izlemesine rağmen, "ne yapacağını bilen" bir tavır içinde bulduk. Net bir şey söylemekten kaçınan Yılmaz, "Bugün yayınlayacağımız Enflasyon Raporu'yla piyasalar ne düşündüğümüz konusunda gerekli mesajları alacaktır" demekle yetindi.

Haberin Devamı

Özellikle kurların yeniden düşmeye başlamasının bazı kesimleri tedirgin ettiğini, Merkez Bankası'ndan bir tavır beklediklerini hatırlattığımızda ise Başkan Yılmaz, "Merkez Bankası olarak enflasyonu hedeflediğimizi, enflasyon hedeflemesi içinde bulunduğumuzu kimsenin unutmaması lazım" diye konuştu.

Bu kapsamda likiditenin elbette kendileri için önemli olduğunu, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini hatırlatan Yılmaz, ısrarlı sorularımıza rağmen "kurlardaki seyrin piyasaya göre oluştuğunu" tekrarlamakla yetindi.

TOPLANTIDAN İNDİRİM ÇIKMAZ

/images/100/0x0/55eb0ec7f018fbb8f8a848ca
Başkan Durmuş Yılmaz özellikle detaylı bir şey söylemek istemiyor ama söylediklerinden çıkardığımız kadarıyla, kurlardaki hızlı düşüş nedeniyle özellikle ihracatçıların yeniden talep etmeye başladıkları "Acil ve yüksek oranlı faiz indirimi" hayli zor görünüyor.

Bilindiği gibi Merkez Bankası daha önceki açıklamalarında, faiz indirimlerinin ancak yılın son çeyreğinde başlayabileceğini söylemişti. Dolayısıyla 14 Ağustos'ta yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından bir faiz indirim kararı çıkması hayli zor görünüyor. Hatta bunun da ötesine geçip, "Eylül ayında yapılacak PPK Toplantısı'ndan faiz indirim kararı çıkmasının hayli zor olduğunu" da söyleyebiliyoruz. İndirim en erken ekimdeki PPK toplantısıyla başlayabilir gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Elbette önümüzdeki hafta açıklanacak ağustos ayı enflasyon verileri ile daha sonra ağustos enflasyon verileri, Kurul toplantılarında dikkatle ele alınacak ama, Merkez Bankası yönetiminin "enflasyon hedefiyle yakınsamanın belirgin hale gelmemesi" halinde yeni bir faiz indirimine başlamasını beklemiyoruz.

Bu tavır aynı zamanda kredibilitesi hala tartışmalı olan Merkez Bankası'na yeniden güven kazandırılması için de zorunlu bir tavır olarak gözüküyor.

Bu arada bankacıların hemen seçim sonrasında başladıkları "Merkez Bankası faiz indirmese bile biz faiz indirimine başlarız" demeçlerinin, Merkez Bankası yönetimi tarafından dikkatle izlendiğini zannediyoruz. Çünkü bu takdirde yeniden tüketimde bir patlama tehlikesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın bugün yapacağı açıklamada, talepteki patlama halinde enflasyon hedeflemesi kapsamında nasıl bir tavır izleyecekleri konusunda da piyasalara belirli mesajları vermesini bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!