İhracatçıya ‘bağımsızlık’ sürprizi

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıya ‘bağımsızlık’ sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 00:00

Bakanlar Kurulu’nun yeni yapısı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerini “bağımsız” hale getirdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı kuruluşları içerisinde yer alan ihracatçı ve ithalatçı birlikleriyle dış ticaret birlikleri üst kuruluşu yeni yapıda yer almadı. Ekonomi Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) TİM ve ihracatçı birlikleriyle hukuki ilişki tanımlanmadı. Bu da ihracatçıları daha bağımsız bir yapıya kavuşturdu.

TİM ile bağlantı kurulacak

İhracatçı birliği genel sekreterliğine ihracat genel müdürlüğü tarafından yazı gönderilerek KHK’da TİM ve ihracatçı birliklerinin Ekonomi Bakanlığı’nın bağlı kuruluşu olarak tanımlanmadığına dikkat çeken Orta Anadolu Makine ve Aksam İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, şöyle konuştu: “TİM yeni dönemde bağımsız bir yapıya kavuşturuldu. Birlikler devlet kurumları yerine TİM ile bağlantı kuracak. Ancak mevzuatta boşluklar bulunuyor. Bunun tam anlamıyla birliklere yansımasını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak bağımsız bir kuruluş olmak çok iyi. Bağlı kuruluş ifadesi çıkarıldı. Şimdi Ekonomi Bakanlığı’na para aktaracağız. İhracatçıdan binde bir ile 10 binde 2 arasında değişen oranlarda kesinti yapılıyor. Kesinti yapılan rakamın yüzde 2.5 ile yüzde 10’u arasında bir miktar kaynak olarak aktarılacak.”

Özerk yapıya kavuşuldu

Yeni gelişmelerle birliklerin biraz daha özerk hale gelmesini sağladığını dile getiren İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Bazı düzenlemeler yapılmıştı. Şimdi bağlı birlikten çıkıp daha özerk hale gelmesi sağlandı. Yeni yapıyla kurumların çalışmalarının daha kolay olacağını tahmin ediyorum. Özellikle proje üretme alanında daha rahat hareket edilebilecek” dedi.

Yeni yapımız TOBB’a benziyor

YENİ yapıda ihracatçı birlikleri olarak Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olacaklarını ancak burada bağımsız bir kuruluş gibi hareket edebileceklerini söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, şu değerlen-dirmeyi yaptı: “Şimdi daha bağımsız bir görev üstleni-yoruz. Yeni yapımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) benziyor. Bu uygulamanın ihracatçılar açısından fayda ve zararlarını ileride yaşayarak göreceğiz.”

Antetli kağıt kullanılmayacak

İHRACATÇI birliklerine Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ‘TİM ve İhracatçı Birliklerinin Statüsü’ konulu yazıda şöyle denildi: “TİM ve ihracatçı birliklerinin bağlı kuruluş statüsüne uygun şekilde bugüne kadar kullandıkları unvanlar ile personelinin ve organlarının üyelerinin kimlik kartları ‘TC Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ... Genel Sekreterliği’ ve yazışmalarda kullanılan antetli kâğıtlar gibi uygulamalarında anılan statünün sonra ermiş olması cihetle gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!