İhracatçılara taahhüt kolaylığı

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılara taahhüt kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


İhracat kredisi kullanan ihracatçılara, taahhütlerinin kapatılması için kolaylık sağlandı.
Haberin Devamı

Geçen yıl kullandırılan belgesiz ihracat kredileri ve düzenlenen vergi, resim, harç istisnası belgeleri kapsamında, bu yıl sonuna kadar taahhüt tutarının yarısı kadar ihracat yapılması halinde, taahhütün tamamı kapatılmış sayılacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) Belgesiz İhracat Kredileri İle Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgeleri Hakkındaki Tebliği, 1 Ocak 2001'den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uygulama tebliğine göre, ihracat taahhüt sürelerinin bitiminden itibaren 31 Aralık 2001'e kadar yapılan ihracat, henüz ihracat taahhütü kapatılmamış, 31 Aralık 2000'den önce kullanılan belgesiz ihracat kredileri (sevk öncesi TL ihracat kredisi, TL olarak kullanılan döviz kredisi, prefinansman ve peşin döviz) ile bu tarihten önce düzenlenen vergi resim harç istisnası belgelerinin ihracat taahhütlerine sayılacak.

Bu süre zarfında, kredi ile ilgili yapılan işlemler vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılacak.

Krediyi kullandıran kuruluşun onay vermesi kaydıyla, kredi vadesininin de ihracat taahhüt süresine paralel olarak 31 Aralık 2001'e uzatılması halinde, bu sürede kredi ile ilgili yapılan işlemler de vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılacak.

Tebliğ uyarınca, 31 Aralık 2000'den önce kullanılan ve bu tarih itibariyle ihracat taahhütü kapatılmamış olan belgesiz ihracat kredilerinin taahhütleri, bu yıl sonuna kadar toplam ihracat tahhüdünün yarısının gerçekleştirilmesi halinde, müeyyide uygulanmaksızın kapatılacak.

Taahhüt oranının yarısının hesaplanmasında, geçen yıl gerçekleştirilen ihracat tutarı da dikkate alınacak.

Belgesiz ihracat kredileri taahhütlerinin sağlanan kolaylıktan yararlanabilmesi için, ilgili firmaların, 31 Mart 2002'ye kadar gerçekleşen ihracat taahhüdünü tevsik etmek üzere krediyi kullandıran kuruluşa müracaat etmeleri gerekiyor.

31 Aralık 2000'den önce kullanıldığı halde orijinal 18 aylık süresi 31 Aralık 2001'i aşan belgesiz ihracat kredilerinin bu haktan yararlandırılabilmesi için, kredi riskinin 31 Aralık 2001'den önce kapatılması gerekiyor.

VERGİ, RESİM, HARÇ İSTİSNASI BELGELERİNE KOLAYLIK

Aynı şekilde, 31 Aralık 2000'den önce düzenlenen ve bu tarih itibariyle ihracat taahhüdü kapatılmamış olan vergi resim ve harç istisnası belgelerinin ihracat taahhütleri de, yıl sonuna kadar ihracat tahhüdünün yarısının gerçekleştirildiğinin tespiti halinde, müeyyide uygulanmaksızın kapatılacak.

Vergi, resim, harç istisnası belgeleri ihracat taahhütlerinin sağlanan kolaylık kapsamında kapatılabilmesi için, ilgili firmaların, 31 Mart 2002'ye kadar gerçekleşen taahhütü tevsik etmek üzere, muhatap banka aracılığı ile Merkez Bankası'nın ilgili şubesine müracaat etmesi gerekiyor.

Serbest bölgelere yapılan ihracatın, tebliğ kapsamındaki taahhüte sayılması için, ihraç eşyasının 31 Aralık 2001'e kadar serbest bölgeye, 31 Mart 2002'ye kadar da serbest bölgeden üçüncü ülkelere ihraç edildiği tevsik edilecek.

İhracat taahhütlerinin kapatılması için verilen sürede başvurulmaması halinde tanınan tüm istisnalar, başvurulduğu halde ihracat taahhütünün yarısının gerçekleştirilmemesi halinde, gerçekleştirilmeyen taahhüte yönelik tüm istisnalar, kamu alacakları tahsili usulüne göre tahsil edilecek.

1 Ocak 2001'den sonra kullandırılan ve yeni taahhüt içeren belgesiz ihracat kredilerine ve düzenlenen vergi, resim, harç istisnası belgeleri bu kolaylıktan yararlanamayacak.

Türk Eximbank'ın kullandırdığı kredilere ilişkin uygulama usul ve esasları, banka tarafından belirlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!