İhracatçıla sorunlu kredilerde yapılandırma istiyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıla sorunlu kredilerde yapılandırma istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2009 12:58

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, krizin aşılması için başta ihracatçılar olmak üzere reel kesimin finansal kesime olan sorunlu kredilerinin yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Büyükekşi, Mart ayı ihracatını açıklamak üzere Aydın’da düzenlediği basın toplantısında, seçimi değerlendirirken, “Milletimiz hükümetimize ‘Ekonomik krize daha fazla odaklan, bu konuda çaba ve faaliyetlerini artır’ diyor. Aynı şekilde muhalefete de ‘Daha fazla hazırlık yap ve alternatif politikalar geliştir’ diyor. Öte yandan ‘Siyasetin hayatımı etkileyen tüm sonuçlarına son derece duyarlıyım. Takım tutar gibi taraf tutmuyorum. Hepinizi çok yakından izliyorum, o yüzden herkes attığı her adıma dikkat etsin’ diyor” yorumunu yaptı.

Ülke gündeminin global ekonomik kriz olduğunun altını çizen Büyükekşi, ekonomideki kötüleşmeye işaret ederken, toplam maliyeti 36.4 milyar TL’yi bulan paketlerden duyduğu memnuniyeti aktardı. Buna karşın yeni tedbirler alınması gerektiğini belirten Büyükekşi, daha da artması beklenen işsizliğe işaret ederek, şunları söyledi:

İSTİHDAM TEŞVİĞİ BİLİNMİYOR

“Artan işsizlik karşısında bizim önerimiz SSK ve muhtasar vergilerinin yüzde 25’nin tüm çalışanlar için bir yıl süre ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması idi. Hükümetimizin düzenlemesi, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının süresini 3 aydan 6 aya uzatılması ve ödenecek rakamın iki katına çıkarılması şeklinde oldu. Başvuru ve değerlendirme süresi yaklaşık 1.5 ay sürüyor, bu sürenin daha kısa olması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni düzenleme istihdam açısından şirketlerimize önemli bir kolaylık getiriyor. Ancak konunun birçok firma tarafından bilinmediğini gördük. 10 kişi çalıştıran firmalar da, 10 bin kişi çalıştıran firmalar da bu düzenlemeden faydalanabilir.”

Büyükekşi, TİM olarak alınmasını önerdikleri önlemleri de şöyle açıkladı:

SORUNLU KREDİLER YAPILANDIRILMALI

“-Başta ihracatçılar olmak üzere reel kesimin finansal kesime olan sorunlu kredilerinin yapılandırılması konusunda yapılan çalışmalar bir an önce sonuçlandırılmalı ve acilen yürürlüğe konulmalıdır.

-Mevcut kredilere ilaveten yeni kredi talebinde bulunan girişimlere kredi kanallarının açık olması son derece önemlidir. Bu açıdan bakıldığında TİM tarafından önerilen, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın KOSGEB üzerinden kullandırdığı çok düşük faizli can suyu kredisine 5 bin 700 firmanın müracaat etmesi benzer kredi uygulamalarının devam ettirilmesi gerektiğini göstermektedir. Eximbank tarafından yapılan ülke kredilerini arttırma çalışmasının sonuçlanması da son derece önemlidir. Aynı zamanda mevcut kredilerin maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla kredilerden alınan vergilerde indirime gidilmesi gerekmektedir.

IMF BASKICI OLMAYAN FİNANSMAN SAĞLAMALI

-IMF’in kural koyucu konumunu bir kenara bırakarak, baskıcı olmayan tarzda finansman sağlaması gerekmektedir. Bundan önce yapılan IMF antlaşmaları sanayimize darbe vurucu nitelikte idi. IMF antlaşması bizi işsizliğe ve üretimsizliğe itmemeli, ülkemizin dış finansmanına yardımcı olabilmelidir. Bu şartlar altındaki IMF anlaşmasının bir an önce tamamlanması önemli bir belirsizliği ortadan kaldıracaktır.

-Merkez Bankası’nın şimdiye kadar yaptığı toplam 6.25 puanlık seri faiz indirimlerini çok olumlu buluyoruz. Düşük faiz politikasının faydalarının en kısa sürede ülke ekonomisine büyüme olarak yansıyacağına olan inancımız tamdır. Merkez Bankasını alkışlıyoruz, kararının arkasında duruyoruz.

-İhracatımızda gelişmiş ülkelerin ağırlığının yüksek olması bu kiriz döneminde bizleri ciddi anlamda etkilemektedir. Bu noktada ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılımları devlet tarafından desteklenmeye devam edilmelidir.

-İhracatçılarımızın ve reel sektörümüzün rekabet gücünün arttırılması amacıyla AR&GE, ürün geliştirme, innovasyon ve markalaşma ciddi anlamda desteklenmeye devam edilmelidir. Kriz ortamında Tayvan gibi bir çok ülkenin aldıkları önlemler çerçevesinde geniş çapta ileri teknoloji yatırımlarına yönelmeleri dikkat çekici. Teknolojik altyapı yatırımlarına, verimli enerji teknolojilerine ve innovasyon faaliyetlerini güçlendirici yatırımlara odaklanmak için de bundan daha biri fırsat olamaz.

-Seçim sonrası dönemde yapısal reformlar ve yeniden yapılandırma çalışmaları tekrar gündeme alınmak zorundadır. Kayıtdışılığın azaltılması, yeni vergi ve sosyal güvenlik reformu gibi uygulamalar için son derece elverişli bir ortam ortaya çıkmıştır.

TÜKETİM ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI

-ÖTV ve KDV’de yapılan indirimlerin ekonomiyi nasıl bir anda canlandırdığını son açılan paketlerle birlikte hepimiz yakından gördük. Önümüzdeki dönemde tüketim üzerindeki vergi yükünün azaltılması konusunda ciddi çalışmalar yapılmalıdır.”

Büyükekşi, ilk çeyrek ihracatında ülke grupları değişimine de değinerek, şunları söyledi:

“İlk üç ay içinde Ortadoğu ülkelerinin ihracat içindeki payı yüzde 14’den yüzde 18’e, Afrika’nın payı da yüzde 6’dan yüzde 12’ye çıktı. Afrika’nın payı iki kat artarken ihracat miktarı da fiilen yüzde 23.5 arttı. Afrika’ya yapılan ihracatın miktarı AB’ye yapılan ihracatın dörtte biri gibi son derece büyük bir orana ulaştı. Afrika’ya yapılan ihracat 2.4 milyar dolar, AB’ye yapılan ihracat 9.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bazı ülkelerde meydana gelen dikkate değer artışları da paylaşmak istiyorum. Mısır’a yaptığımız ihracat yüzde 139 artışla 717 milyon dolara, Irak’a yaptığımız ihracat yüzde 73 artışla 1 milyar 280 milyon dolara, Cezayir’e yaptığımız ihracat yüzde 71 artışla 515 milyon dolara, Libya’ya yaptığımız ihracat yüzde 56 artışla 413 milyon dolara, Suriye’ye yaptığımız ihracat yüzde 34 artışla 333 milyon dolara yükselmiştir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!