Güncelleme Tarihi:
AFRİKA kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya, Türk ihracatçıların yeni hedef ülkesi haline geldi. Nijerya’nın Abuja kentinde düzenlenen Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılan Türkiye’den 80’e yakın firmanın katılım gösterdiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “150 milyon nüfusu olan Nijerya’ya 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Ancak kısa vadedeki hedefimiz bu rakamı 1 milyar dolara taşımak. 2001 yılından bu yana ihracatımız 5 kat arttı. Petrol ve doğalgaz alıyoruz, makine, demir-çelik, tekstil gibi her türlü ürün satıyoruz” dedi.
185 milyon dolarlık ihale
Nijerya’nın 41 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “2001 yılında Türkiye’nin Afrika’ya olan ihracatı toplam ihracattan aldığı pay yüzde 4’tü ve o zaman bizim toplam ihracatımız 30 milyar dolardı. Halbuki şu anda Türkiye’nin Afrika’dan aldığı pay yüzde 10. Forumda gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında Eser İnşaat, 185 milyon dolar bedelli 900 kilometrelik Nijerya demiryolu restorasyon ihalesini kazandı.”
STK’lar Mevlana gibi
Türkiye’nin, 2001’de Nijerya’dan 58 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriğine değinen Büyükekşi, “Bu rakam geçtiğimiz yıl 600 milyon dolara ulaştı. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmini son 8 yılda üç katına çıkardık ancak bugün ulaşılan rakamın halen iki ülke arasındaki potansiyelin gerisinde” diye konuştu. Türk ihracatçı sayısının 30 binden 50 bine çıktığını ifade eden Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rakamı 2023’te 70 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Küçükleri, orta ölçekli firma haline getirip ihracatçı yapmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız da Anadolu’dan bin adet 1 milyar dolarlık şirket çıkacak dedi. Anadolu’da ihracatın ne olduğunu bilmeyen üreticiler var. Onlara dünya piyasasını göstermemiz lazım.”
Çin malına Made In Turkey
Nijerya’nın temel gıda maddeleri un, tuz, makarna gibi temel ihtiyaç maddelerinde oldukça büyük açığı olduğunu anlatan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ise “Giyim ve tekstilde de çok büyük açık var. Burada Çin mallarına ‘Made In Turkey’ damgası basıp satıyorlar. Türk malı Avrupa malıyla aynı seviyede görülüyor. Türkiye’nin imajı burada çok yüksek” diye konuştu. Meral, kesme şekerin Fransa’dan geldiğini bu nedenle şeker fabrikalarının kurulmaya çalışıldığını da söyledi.
İşinde mutsuz olan Nijerya’ya yönelsin
EKŞİOĞLU İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Ekşi, 2002’den beri Nijerya’da iş yaptıklarını söyledi. Ekşi, “Bu ülkede etkili ülkeler ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya. Türkiye gerilerde ancak ülkede Türk işadamlarına büyük güven duyuluyor” dedi. Nijerya’ya 230 milyon dolarlık iş yaptıklarını söyleyen Ekşi, “Burada iş yapıp da ‘mutlu değilim’ diyen bir Türk işadamı yok. Türkiye’de hangi sektör birbiri ile rekabet edip kırılıyorsa, Nijerya’ya gelsin. Özellikle eczacılık, mobilya, cam, kapı gibi sektörlerde çok büyük bir pazar var. Nijerya’da çek senet gibi ödeme yık. Her şey nakit hallediliyor. Vadeli satışta ise taksitler ödendikten sonra malı almak şeklinde yapılıyor” dedi.
Dantata: Türklere pozitif ayrımcılık yapıyorum
3.5 milyar dolarlık serveti ile 2008 yılında Forbes dergisi tarafından dünyanın en zengin siyahisi seçilen Dangote ailesinin üyesi Turadu Dantata, Türk şirketlerine diğer Batı ülkelerine göre pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. Nijerya’da yatırım danışmanlığı yaptığını anlatan Dantata, “Türkler hem dürüst hem de kaliteli iş yapıyorlar. Türklerle aramızdaki iyi ilişkileri artık fırsata çevirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple işadamlarını bir araya getirip, Türk ürünlerinin önemini anlatıyorum. Yüzyıl önce Türkiye bizden deri alıyordu. Önümüzdeki dönemde de edeceğini düşünüyorum. Türk ürünleri cesaretlendirmeye çalışıyorum” diye konuştu.