İhracata kredi ihracata kredi

Güncelleme Tarihi:

İhracata kredi ihracata kredi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 01:03

Sigortacılar, ihracat kredi sigortasına mesafeli yaklaşınca faktoring şirketleri, Eximbank ile masaya oturdu. İhracatçılar, Türk Eximbank’ın kısa vadeli ihracat kredi sigortası hizmetinden faktoring şirketleri aracılığıyla da faydalanabilecek.

Haberin Devamı

İhracatçılar, alacak risklerine karşı sigortalı ihracat yapabilecek. Özel sigorta şirketleri ihracat kredi sigortasına mesafeli durunca faktoringciler, ihracatçıların Eximbank’ın kısa vadeli ihracat kredi sigortası hizmetinden faktoring şirketleri aracılığıyla da faydalanabilmeleri için kolları sıvadı. Eximbank ile Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) ortaklaşa yürüttüğü proje bu yılın içinde başlayacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

FKB Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, Türk Eximbank’la birlikte üzerinde çalıştıkları projenin hayata geçmesiyle birlikte ihracatçıların Türk Eximbank’ın kısa vadeli ihracat kredi sigortası hizmetinden faktoring şirketleri aracılığıyla da faydalanabileceklerini belirterek, faktoringcilerin sadece 75 ülkede değil toplam 238 ülkeye sigorta kapsamında hizmet verebileceğini kaydetti.
İhracat faktoringinde mevcut sigorta uygulaması hakkında bilgi veren Ataman, şunları söyledi:
“İhracatçıların satışlardan doğan alacaklarını yurtdışındaki faktoring şirketleri aracılığıyla ödeme garantisi altına alıyor, tahsilatı takip ediyoruz. Alacaklar, ödenmediği takdirde yurtdışındaki şirketler, vade tarihinden 90 gün sonra garanti ödemesini gerçekleştiriyorlar. Böylece ihracatçılar, tahsilat takibi yapmadan, garanti altındaki sorunlu alacaklarının yüzde 100’nü tahsil etmiş oluyorlar. İhracat kredi sigortası dünyada yaygın olduğundan yurtdışında çalıştığımız faktoring şirketleri de arka planda sigorta şirketlerine ihracat alacaklarını sigorta ettiriyor. Bu sayede bizler de ihracatçıların yurtdışına yaptıkları satışları rahatlıkla garanti altına alıyoruz, ihracat işlemlerini da artırıyoruz.”

Haberin Devamı

İHRACAT FAKTORİNGİ

TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ihracat faktoringi hizmeti veren şirketler için alacak sigortasının iyi bilinen bir konu olduğunu belirterek, “Faktoring şirketleri ihracatçının alacaklarını yüzde 100 garanti altına alırken bunu da yurtdışında yerleşik başka bir faktoring şirketinden alıyor. Yurtdışındaki şirket de bu garantiyi sigorta şirketinden alıyor. İhracat faktoringi ile Türkiye’deki sigorta şirketinden alınacak ihracat kredi sigortası arasındaki farklardan biri, alacağın sigortalanma oranı. Bu oran ihracat faktoringinde yüzde 100 iken sigortacıdan alındığında yüzde 90-95 oluyor. Sigortacıların garanti verdiği ülkeler faktoring ağına göre daha geniş ama ihracat faktoringinde olduğu gibi tahsilat hizmeti alınamıyor.”

Haberin Devamı

Sigorta etkin değil ithalat faktoringi gelişemiyor

FKB Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, Türkiye’de kredi sigortası etkin olmadığı için ihracat faktoringi gelişirken ithalat faktoringinin gelişemediğini belirterek, şunları söyledi:
“Tam olarak sigortalı faktoring hizmetinden bahsedebilmek için kredi sigortası şirketlerinin faktoring firmalarının Türkiye genelinde yaygın müşteri portföyünü kapsayacak şekilde hareket etmesi gerekir. Faktoring alacağın temliği ile oluyor, yani finansal bir risk olarak görülmemeli. Dolayısı ile kredi sigortacılığının faktoring şirketlerinin işlemlerinden doğan borçlu sayısına ulaşması önemli ki, bu tahminen
400 bin civarında. Böylece kredi sigortacılığındaki havuz büyüyecektir. Önemli olan faktoring şirketlerine verilecek sigortanın yurt dışında uygulanan sistem ile aynı olması ve şirketin portföyünün sigortalanmasıdır. Bu konuda kredi sigorta şirketleri ile çalışmalar sürüyor.”

Haberin Devamı

Çekler karşılıksız çıkınca ihtiyaç arttı

TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, sigorta şirketleriyle yurtiçi faktoring hizmetlerinde yapılan işbirliğinin son dönemde hem piyasaların hem de faktoring şirketlerinin ihtiyaçlarıyla hız kazandığını belirterek, şunları söyledi:
“Reel sektör artık satışlarının tamamını teminat altına alıp ana faaliyetlerine odaklanmak istiyor. Ekonomik açıdan zor dönemlerde teminat gibi görülen, aslında tahsilat aracı olan çek/senetlerin karşılıksız çıkma oranları artıyor ve firmalar güçlükle kazandıkları gelirlerinin üzerini çizmek zorunda kalıyor. Faktoring şirketleri poliçe imzalayarak müşterisi haline geldiği sigorta şirketlerinden aldıkları garantiyi müşterilerine yansıtarak bir yandan müşterilerinin satışlarına güçlü bir teminat sağlamış oluyor, diğer yandan da bu satışların vadeyi beklemeden finansmanını vererek müşterilerinin nakit akışlarının düzenli ve sorunsuz olmasına aracılık ediyor.”

Haberin Devamı

İKİNCİ BÜYÜK OYUNCUYUZ

Fİnansal Kurumlar Birliği (FKB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şahan, 2014 yılında faktoring sektörünün 100 binin üzerinde müşteriye ulaştığını söyledi. Sektörün toplam 110 milyar TL kaynak kullandırarak, bankalardan sonra en büyük ikinci finansal piyasa oyuncusu konumunu sürdürdüklerini belirten Şahan, şunları söyledi:
“Finansman kullanımlarını bankalardan ziyade faktoring şirketlerinden sağlayan firmalara baktığımızda ayrıldıkları temel özellik; hızlı kredi karar süreçlerimizi tercih ediyor olmaları diyebiliriz. Bizim sektörde karar süreçlerini, daha az dökümantasyon, çok daha kısa sürede ve hızlı bir karar süreci ile yönetiyoruz. Bunun yanında çeşitli nedenlerle bankaların kredi vermek istemediği küçük işletmeler de bizden rahatlıkla kredi kullanabilir durumda.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!