Güncelleme Tarihi:
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatın 2017 yılında OVP hedeflerini de aşarak 155 milyar dolara yükseleceğini öngördüklerini belirtti.
OVP verilerine göre 2017 yılında 153.3 milyar dolarlık ihracat öngörülüyor.
Büyükekşi 2016'ya göre ihracatta toparlanmanın Rusya'ya kayıpların telafisinden, petrol ihraç eden ülkelerdeki talebin toparlanması gibi etkilerden kaynaklanacağını da sözlerine ekledi.
Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi ile birlikte gerçekleşen 2016 yılı değerlendirmesine ve 2017 yılı öngörülerine ilişkin toplantıda, "2017'de ihracatı artırmak ile ilgili gerekli tüm önlemleri alacağız. Hükümet olarak bu konuda kararlıyız" dedi. Zeybekci 2017 için 3 milyar TL'lik desteğin uygulanacağını da belirtti.
Zeybekci yılın son üç ayında ihracatta bir artış ivmesi yakalandığını da belirterek, "Son 3 ayda yaşanan ihracat artışları bize geçmiş dönemdeki çift haneli artışları hatırlatıyor. 2017 ilk aylarında da bu trend devam edecek" dedi.
2016 da ihracatın miktar bazında en çok arttığı ülkelerin İran İngiltere İtalya Bulgaristan ve Almanya olduğuna da dikkat çekerken 2017'de bu ülkelere Rusya'nın da katılacağını belirtti.
TİM ve Gümrük Bakanlığı'nın açıkladığı öncü verilere göre, ihracat 2016'da yüzde 0.8 düşüşle 142.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Zeybekci, "Yıllık olarak ihracatın yüzde 48.1'i en büyük ticaret ortağımız olan AB'ye gerçekleştirildi. AB'ye ihracat 2016'da yüzde 7 arttı, 2017'de de benzer bir trend bekliyoruz" dedi.
Zeybekci'nin verdiği bilgilere göre 2016'da otomotiv sektörü 23.9 milyar dolar ile en çok ihracatı yapan sektör olurken bunu 16.9 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon 14.6 milyar dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri izledi.
EXIMBANK'IN SERMAYESİ 10 MİLYAR TL'YE DOĞRU YÜKSELTİLECEK
Kısa zamanda Eximbank'ın sermayesini 3.7 milyar TL'den 10 milyar TL'ye doğru yükseltmek istediklerini de belirten Zeybekci, "Yıllık 100 milyar dolar ihracatçıya destek hedefliyoruz. Eximbank'ı da buna uygun noktaya getireceğiz" dedi. Eximbank desteklerinin sadece ihracatçılarla sınırlı kalmayacağını da belirten Zeybekci, döviz geliri sağlayan yurt dışındaki yatırımcılara, müteahhitlere hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştıracak bir yapı öngördüklerini belirtti.
Zeybekci konuşmasında 2015 ilk 10 aylık döneme göre 2016 da doğudan yabancı yatırımların (FDI) azaldığını da belirterek 2017'de ise bunun aksine "önemli FDI'da gelecek" dedi.
Q4 BÜYÜME POZİTİFE DÖNECEK, ENFLASYON YÜKSEK
Zeybekci, 2016 üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 daralma görüldüğünü hatırlatarak bu daralmada TÜİK'in hesaplama yöntemi değişikliğinin de etkili olduğun belirterek, "Sıfıra yakın bir büyüme bekleniyordu. Bu kadar büyük bir daralma beklenmiyordu" dedi ve şöyle devam etti:
"Yeni hesaplama yöntemine göre son çeyrekte beklentimiz büyümede pozitif yön... İhracatın da büyümeye dördüncü çeyrekte pozitif katkı vermesini bekliyoruz."
Aralık ayı enflasyon verilerini "yüksek" sözleriyle değerlendiren Zeybekci, "2017'de enflasyonda Orta Vadeli Plan'da (OVP) sapma olmayacak" dedi.
Kur ve enerji tarafından etkinin Aralık'ta beklenilen düzeyde olduğunu da belirten Zeybekci "TL'nin 2017'de yeniden değerlendirilmesi, daha çok ticaret yapılması, özellikle kamunun TL kullanımı ile ilgili önemli adımlar olacak" dedi.
Zeybekci ayrıca "Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum... Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı yüzde 24, özel sektörün maliyetlerine bu oranda bir etki getirilmesi haksızlık" dedi.
Konuşmasında ayrıca "Türkiye'ye yapılan hiçbir ithalatın ülkemizdeki üretimi olumsuz etkilemesine izin vermeyeceğiz" diyen Zeybekci bu konuda gerekmesi halinde ilave gümrük vergisi gibi adımları da atacaklarını da belirtti.