Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mart ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 34.34 artışla 9 milyar 569 milyon 397 bin dolara çıkarak, kriz öncesi performansını yakaladı.
Bir ayda yüzde 16.3 arttı
Kahramanmaraş’ta düzenlenen basın toplantısında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan rakamlara göre, üç aylık ihracat yüzde 22.36 artışla 25 milyar 686 milyon 32 bin dolar oldu. Son 12 aydaki ihracat rakamı ise yüzde 13.21 düşüşle, 101 milyar 777 milyon 88 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracat mart ayında, şubat ayına göre yüzde 16.3 artış kaydetti.
Yüzde 84.6’sı sanayi sektörü
Ana sektörler itibariyle tarım ihracatı 1 milyar 232 milyon dolar olurken, toplamdaki payı yüzde 12.88 oldu. İhracatın yüzde 84.6’sını oluşturan sanayi sektörü 8 milyar 95 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Madencilik ürünlerinin payı ise 242 milyon dolar ile yüzde 2.53 oldu.
Otomotiv liderliği bırakmıyor
Sanayi dallarında ise mart ayında 1 milyar 794 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü liderliği sürdürürken, hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 244 milyon dolarla ile en fazla ihracat yapan ikinci, demir-çelik de 1 milyar 42 milyon dolar ile üçüncü sektör oldu.
Çiçekte yüzde 110’luk artış
Mart ayında en fazla ihracat artışı yüzde 110.58 ile kesme çiçek sektörü, yüzde 75 ile kimyevi maddeler ve mamulleri oldu. Madencilik sektörü de yüzde 66.67 ile bu sektörleri izledi. Mart ayında, ihracatında gerileme yaşanan ürün grubu olmadı.
BAE ilk 10 listesine girdi
Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke, sırasıyla Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Irak, Rusya Federasyonu, İspanya, ABD, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10’da olan İran 16’ncı sıraya gerilerken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)
listeye 10’uncu sıradan girdi.
TL bazında artış yüzde 20.4
Mart ayında ihracat artışı dolar/Türk Lirası olarak karşılaştırılınca ihracattaki artış yüzde 20.45’te kalırken, su ürünleri ve hayvansal ürünler, tütün, zeytin ve zeytinyağı, kuru meyve ve mamulleri kalemlerinde düşüş gerçekleşti.
En fazla ihracat İMMİB’den
Martta gerçekleştirdikleri ihracata göre en fazla ihracat yapan ilk 3 birlik İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB)oldu. Bu birlikler 1 milyar doların üzerine çıkarken İMMİB 2 milyar 979 milyor doları aştı.
1 Nisan şakası değil Türkiye ‘çıpası’
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, mart ayı ihracat verilerini değerlendirirken, Allah’a şükürler olsun bu rakamlar şaka değil. Artık Türkiye’nin ihracat konusundaki eski günlerine, eski performansına döndüğünün çok net göstergesi” dedi. Kahramanmaraş’taki toplantıya katılan Çağlayan, “Başkan size 1 Nisan şakası yapmadı” derken, “Bugün 1 Nisan neşeli doluyor insan” tekerlemesini de hatırlattı. Çağlayan, şunları söyledi: “İhracatımız sonunda artık IMF çıpası değil bizzat Türkiye çıpasını yakaladı. İnşallah çift haneli büyüme rakamını 2010’un ilk çeyreğinde yüzde 11’le yakalayacağız. Türkiye yeniden ihracat odaklı bir büyüme moduna girmiştir. Mart rakamları bunun en büyük sinyali.”
İhracat, büyüme arttı sıra istihdama geldi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayında ulaşılan rakamların, ihracattaki artış ivmesinin kalıcılığını teyit ettiğini söylerken, bu artışın önümüzdeki aylarda da istikrarlı bir şekilde devam edeceği tahmininde bulundu. İhracat ile büyüme, ihracat ile istihdam arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu anlatan Büyükekşi, “İlk çeyrekteki iki haneli ihracat artış rakamlarının istihdam ve büyüme üzerinde ciddi bir etkisi var” dedi.