Güncelleme Tarihi:
Polise yapılan 5 ayrı ihbarla başlayan araştırmada, Arif Y., Ömer U., Necmi K. ve Serhat Ö’nün yönettiği organize suç örgütüne ulaşıldı.
Zanlıların, 37 firma adına iç piyasada toplanan kargo mallarını kendi tekstil firmaları üzerinden ihraç ediyormuş gibi belge düzenleyerek, Rusya, Suudi Arabistan ve Kuveyt’e 800 milyon liralık hayali ihracat gerçekleştirdikleri belirlendi. Bu yolla devleti 110 milyon lira zarara uğratan zanlıların devletten haksız olarak elde ettikleri paraları turizm bölgelerinde otelcilik, araç kirama ve inşaat sektöründe akladıkları ve lüks bir yaşam sürdükleri ortaya çıktı.
1.550 KAŞE ELE GEÇİRİLDİ
İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla’daki adreslere düzenlenen operasyonda Arif Y., Ömer U., Necmi K. ve Serhat Ö., 3 gümrük memuru ile 3 maliye memurunun da arasında bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı.
18 kişi aranırken, İstanbul ve İzmir’de 12 şirkete düzenlenen baskınlarda bin 550 adet farklı şirketlere ait kaşe, 3 ruhsatsız tabanca, 745 adet mermi, 296 adet farklı şirketlere ait kesilmiş fatura koçanları, 20 şirkete ait boş fatura koçanı, 44 adet yabancı kişilere ait kredi kartları ele geçti. Gözaltına alınan kişilerin, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, 5607 Sayılı Kaçakçılık Kanununa Muhalefet, 213 sayılı Vergi Usul Kanuuna Muhalefet, resmi ve özel evrakta sahtecilik, rüşvet almak ve vermek suçlamasıyla sorgulanacakları belirtildi.
Operasyonda yapılan teknik ve fiziki takipte, suç örgütü üyelerinin gümrük ve maliyede görevli memurların rüşvet ilişkileri de deşifre edildi. Memurların 5 ile 20 bin lira arasında düzenli olarak rüşvet aldıkları belirlendi. Gümrük memurlarından H.S’nin iki yıl içerisinde 2 milyon lira rüşvet aldığı, İstanbul’da ticari taksi plakası alarak istifa ettiği ortaya çıktı. Çeteyle birlikte hareket eden gümrük müşaviri İ.D’nin Çatalca’da 1.2 milyon liraya arsa aldığı, başka bir gümrük müşavirinin de Fatih’te otel inşa ettiği, bir işadamının da hayali ihracat yaparak en iyi ihracatçı ödülü aldığı belirlendi.
caydin@hurriyet.com.tr