İhracat arttı faktoringci sevindi

Güncelleme Tarihi:

İhracat arttı faktoringci sevindi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 21:50

Geçen yıl düşen ihracat nedeniyle kötü bir yıl geçiren faktoring şirketleri, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 19 artan ihracatla sevindi. Toplam faktoring pazarının yüzde 20’sini ihracat faktoringi oluştururken, şirketler geçen yıl 20 milyar TL’lik işlem gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İhracattaki artış faktoringcinin de yüzünü güldürdü. İhracattaki düşüşe paralel 2016’yı özellikle ihracat faktoringinde kötü geçiren faktoring şirketleri için, 2017’nin ilk üç ayında yüzde 19’a yakın artan ihracat umut oldu. Faktoringciler, son yıllarda yıldızı parlayan ihracat faktoringi ile KOBİ’lere üç finansal hizmeti aynı çatıda veriyor. Sattığı malın bedelini alamama endişesi yaşayan ihracatçılar, faktoringin sigorta sistemi sayesinde tahsil endişesi yaşamıyor. Şirketler aynı zamanda ihracatçıya tahsilat hizmeti ve finansman desteği de veriyor.

AĞIRLIKLI KOBİ’LER KULLANIYOR

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, 2016 yılı için sektör olarak ihracat faktoringinde iyi bir yıl geçirmediklerini belirterek, “İhracatta genel olarak yaşanan sıkıntıların sektörümüze de yansıdığını söyleyebiliriz. Ancak 2017 ilk çeyrek itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artan ihracat rakamları hepimizin yüzünü güldürdü. 2016 yılındaki sıkıntıları telafi edeceğimiz bir yıl bizi bekliyor” dedi. Hulki Kara, ihracat faktoringi ile ihracatçıların, yurtdışına yapmış oldukları mal mukabili ihracat bedellerini garanti altına aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Tahsil ediyoruz ve eğer ihtiyaç olursa ön finansmanını sağlıyoruz. Bu hizmetleri ayrı ayrı bulabileceğiniz alternatifler mevcut ama üç hizmetin bir arada sunulduğu yegane çözüm, ihracat faktoringi.”

Haberin Devamı

Deniz Faktoring Genel Müdürü Alper Tunga Emecan, özellikle KOBİ’lerin ihracat faktoringini kullandığını belirterek, “KOBİ’lerin ciroları, büyük şirketler kadar hacimli olmadığı için gerçekleştirecekleri açık hesap ihracatta, alıcı iflası sonrası, yaşayacakları kayıp maalesef tüm karlarını sıfırlayacak sonuçlar doğuruyor. Bunu önlemek adına, KOBİ’lere sunduğumuz sigorta özelliğini oldukça önemsiyoruz” dedi.

İHRACATÇININ BAŞINA NE GELDİ?

Emecan, yakın tarihte yaşanan bir olayı da aktararak, şunları söyledi: “Çok yeni bir örnek vermem gerekirse; Ege Bölgesinde incir ihracatı gerçekleştiren bir firmamız, AB üyesi ülkede bulunan alıcısına tanıdığımız sigorta limiti sayesinde 96 bin Euro tutarında ihracat gerçekleştirdi. Alıcısı zor duruma düştü ve borcunu ödeyemeyeceğini belirtti. İhracat faktoringinin sigorta özelliği sayesinde müşterimizin 96 bin Euroluk ihracat bedelini kendisine iade ettik.  Böylece müşterimizin, karşı ülkede mahkeme açıp ihracat bedelini geri alması için çaba sarf etmesini ve nakit akışındaki olası bir aksamayı önlemiş olduk.”

Haberin Devamı

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, Türkiye ihracatının yüzde 66’sının mal mukabili ihracatlardan oluştuğunu ve mal mukabili ihracatın her geçen yıl artış gösterdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da bizlere ihracat faktoringi ürünümüze olan ihtiyacın da artmaya devam edeceğini gösteriyor. Faktoring alanı her geçen sene daha da büyüyor. Bu büyümede KOBİ’lerin de etkisi önemli, özellikle yurtdışı pazarlara açılmak isteyen KOBİ’ler için ihracat faktoringine önem veriyoruz.”

 ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ ÜLKEYİZ

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, Türkiye’nin ihracat faktoringinde önemli bir yeri olduğunu, hem ciro hem de bu hizmeti veren şirketi sayısı açısından Çin’ den sonra en büyük ikinci ülke konumunda olunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunun getirdiği müthiş bir saygınlığımız var. Öte yandan, Türkiye’nin toplam 142 milyar dolar ihracatının yarısının mal mukabili ihracat olarak yapıldığını ve toplam ihracat faktoringi hacimlerinin ise sadece 5,5 milyar dolar olduğunu düşünürsek, daha gidecek ne kadar yolumuz olduğunu da görebiliyoruz. Burada önemli olan fonlama kaynakları. Bu kaynakları ne kadar çeşitlendirip ucuzlatabilirsek, ihracatçılarımıza da o ölçüde rekabet avantajı sağlayabileceğiz. Burada sektör olarak Eximbank ile yaptığımız işbirliği ile çok önemli bir adım attık. Artık bizler de bankalar gibi Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredilerine aracılık edebiliyoruz. Bunun devamında yurtdışında sağlanan fonlarla ilgili talep ettiğimiz vergisel düzenlemeleri de hayata geçirebilirsek, ihracatçılarımızın önünü daha da açabileceğiz.”

Haberin Devamı

 FAKTORİNG İHRACATI ARTTIRIYOR

Deniz Faktoring Genel Müdürü Alper Tunga Emecan, ihracat faktoringinin açık hesap ihracatın sigorta altına alındığı bir sistem olduğunu ve Türkiye’nin ihracatını arttırıcı özelliği bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Finansal Kurumlar Birliği yönetimi olarak, ihracata olumlu katkı sağlayacağına inandığımız bir proje için Kredi Garanti Fonu (KGF) ile görüşme halindeyiz. Buna göre, KGF’nin bankalara sağladığı ilave teminat sisteminin aynısını ihracat faktoringi sisteminin finansman özelliğini kullanacak firmalara da sağlamasını amaçlıyoruz. Böylece ihracat faktoringinin hizmetlerinden faydalanması için daha çok KOBİ firması ile buluşma imkanı yakalayacağımızı ve sonuç itibariyle de kazananın Türkiye ihracatı olacağını belirtmek isterim.”

Haberin Devamı

AVANTAJLARI NELER?

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, ihracat faktoringinin, işletmeler açısından avantajlarına değinerek, şunları söyledi: “İhracatçılar mal mukabili satış yaptıkları alıcılarına güvenle satış yapabildiklerinden daha fazla büyüme imkanına kavuşuyor. Yeni çalışmaya başlayacakları müşterilere verilen faktoring alacak garantisi sayesinde de açık hesap satış yapma fırsatı yakalıyor. Garanti hizmeti ile alacakların tahsil edilmeme riskini ortadan kaldırırken, tahsilat hizmeti sayesinde çok daha etkin bir alacak yönetimi geliştirmiş oluyoruz. Bunların yanında alacakların vadesini beklemeden finansman sağlayarak nakit akışlarını düzenliyoruz. Bu sayede tahsilat garantisi, tahsilat takibi ve finansman konularını çözmüş olan ihracatçı, kendine daha fazla güvenerek pazarlık imkanlarını artıracak, rekabette öne çıkmaya başlayacak ve ana faaliyet konularına çok daha fazla odaklanabilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!