İhracat 150 milyar doları rahat aşar yüzde 4 büyüme yukarı doğru revize edilir

Güncelleme Tarihi:

İhracat 150 milyar doları rahat aşar yüzde 4 büyüme yukarı doğru revize edilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

Türkiye’nin 2012’deki 150 milyar dolarlık ihracat hedefini rahatlıkla aşacağını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “25 günlük ihracat artışı yüzde 13.3. Biz yüzde 12’yle, 150 milyar dolar hedef koyduk” dedi. Büyükekşi, OVP’deki yüzde 4 büyüme hedefinin de 3’üncü çeyrekte pozitif revize edilebileceğini söyledi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yüzde 12’lik artış öngörüsüyle 2012’de Türkiye’nin ihracatının 150 milyar doları aşacağını söyledi ve “25 günlük ihracatımızdaki artış yüzde 13.3. Biz yüzde 12’yle 150 milyar dolar hedef koymuştuk. 2012’nin sanıldığı kadar sorunlu geçmeyeceğini düşünüyoruz. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2012 için konulan yüzde 4’lük büyüme hedefinin de muhtemelen yılın 3’üncü çeyreğinde pozitif olarak revize edileceğini düşünüyoruz” dedi. 2012 için “Fırtınalı Denizde Güvenle Yolculuk” başlığıyla ihracatçıların beklentilerini açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, Merkez Bankası’nın da kurlar 1.7’nin altına indiğinde yüklü alımlar yaparak müdahale etmesi gerektiğini savundu. Büyükekşi, 2011’de ihracatı artırmak için 17 ülkeye gidip 30 bin iş görüşmesi yaptıklarını ve bu çalışmalar sonucu küresel krize rağmen ihracatın 134.6 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını anlattı.

İthalat bizim işimiz değil

Mehmet Büyükekşi, kendilerine yönelik ‘ihracat rekor kırdı diyorsunuz, ithalatı hiç anlatmıyorsunuz’ diye eleştiriler yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: “İhracat patladı, çatladı diye bizim yaptığımızı hafife alanlar var. ‘İthalatı neden anlatmıyorsunuz’ diyorlar. Halbuki biz 2009’da ihracatımız her ay düşerken de il il dolaşıp yine ihracatımızı açıkladık, anlattık. Bizim adımız ‘Türkiye İhracatçılar Meclisi’dir ve amacımız ihracatı artırmaktır. Bizim ithalatın herhangi bir tarafıyla ilgimiz yok. Kayıtlarını da biz tutmuyoruz. İhracatı günü gününe takip edebiliyoruz.”

Merkez’i destekledik

“2012 için dolar kurunun 1.70-1.80 arasında dalgalanacağını düşünüyoruz” diyen Büyükekşi, şöyle devam etti: “Dolar 1.7 TL’nin altına düşerse Merkez Bankası’nın proaktif olmasını istiyoruz. Biz Merkez Bankası’nın 2 yıldır attığı her adımı destekledik. Piyasaya 1, 1.5 milyar dolarlık döviz sürdüğü gibi alım da yapmalı. Bu politikalar cari açık için ihracat için çok önemli.”

Eximbank desteği iyi

İhracatçılar için finansman imkanları konusunda Eximbank’ın açtığı 2 milyar dolarlık ülke kredisinin önemli bir imkan olduğunu söyleyen Büyükekşi, şunları söyledi: “Eximbank bu kaynağı ile tüketim mallarında 2 yıl, yatırım mallarında 10 yıl vade ile yurt dışındaki alıcılarımızı kredilendirecek. Devlet garantisi de istemiyor. Oradaki muteber bankaların garantisiyle bu işi yapacak. Bu bizim için çok önemli. Çünkü birçok ülkede bizim yolumuzu açacak.”

Yeni TTK değişmeli

2012’de ihracatçıların ‘yatırım teşvik indirimi’ uygulamasının tekrar başlamasını umduğunu yeni teşvik kanununda da bölgesel farklılıkları gidermek için öncekinde olduğu gibi 4 değil, 5 hatta 6 bölge esasının olması gerektiğini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu malum Temmuz’da yürürlüğe girecek. Ancak bu yeni kanunlarda birçok sıkıntı olduğu ortaya çıktı ve bunlar mutlaka değiştirilmeli ondan sonra yürürlüğe girmeli. Bir firmanın bazı bilgilerinin paylaşılması son derece sakıncalı olabilir. Biz kayıt dışını asla desteklemeyiz ama ticaretin kurallarına aykırılıklar sözkonusu. Bu noktada değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Karşılıksız çekte asıl mağdur alacaklıdır hapis cezası kalsın

TİM olarak gündemdeki bazı kanun tasarıları hakkında endişeleri ve önerileri olduğunu söyleyen Mehmet Büyükekşi, ‘karşılıksız çek verene hapis cezasının kalkmasına’ ilişkin yasa çalışmasını eleştirdi. Tim Başkanı bu konuda, “Karşılıksız çek konusu önemli. Burada hep çeki yazanın mağduriyetinden söz ediliyor. Oysa ki asıl mağdur çeki ödemeyen değil çek karşılığında alacağı olan ve bu alacağını alamayandır. Bu konunun dikkate alınması piyasa açısından çok önemli. Biz hapis cezasının kalmasını istiyoruz” dedi.

Sendikalarla ilgili kanun değişirse çalışma hayatı 12 Eylül öncesine döner

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi üzerinde çalışmalar yapılan ‘Yeni Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’ konusunun da iş dünyası için çok kritik olduğunu söyledi. Büyükekşi, şöyle konuştu: “Tasarının mevcut haliyle yasalaşmasını istemiyoruz. Çünkü halen yüzde 10 olan ülke genelinde örgütlenme şartını yüzde 0.5’e indiriyor. Bu olursa bütün hedeflerimize zarar verir. 12 Eylül 1980 öncesi sendikacılık günlerine tekrar döneriz ki bu da bizce çok yanlış olur. Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e konuyu ilettik. Bu kanun taslağının mutlaka bizim de görüşlerimiz dikkate alınarak revize edilmesini talep ediyoruz. Yetki oranının düşürülmesine itirazımız var. Noter şartının kaldırılmasına da karşıyız.”

Fransa konusunda işadamı mutedil olmalı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, parlamento ve senatosunda ‘Soykırımı İnkar Yasası’nı kabul etmesi nedeniyle Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gerilmesi konusunda şöyle konuştu: “Türkiye’de yatırım yapmış Fransız firmalarının başımızın üstünde yeri var. Ancak biz ihracatçıyız. Bizden mal almak isteyen Fransız’a ‘yok biz sana mal vermeyiz mi’ diyeceğiz. Bu olmaz. Böyle durumlarda işadamlarının daha mutedil (sakin) olması gerekir. Ülkeler arası siyasi gelişmelerde işadamları gerilmiş ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda etkili rol oynayabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!