Güncelleme Tarihi:
Kurum, en büyük tehdit olarak “teknolojik gelişmelerin rekabet ihlallerini gizlemeyi kolaylaştırması” olduğuna dikkat çekti. Rekabet Kurumu, önümüzdeki dört yılda uygulanacak amaç ve hedeflerin yer aldığı “yol haritasını” hazırladı. Kurumun 2014-2018 dönemini kapsayan Stratejik Planı’nda hayata geçirilmesi planlanan ilginç hedefler dikkat çekti. Planda rekabet ihlalleriyle mücadelede mevcut yetkilerin her zaman etkin olarak kullanılmadığına dikkat çekilerek, şu noktalar vurgulandı:
İHBARCIYA ÖDÜL VERİLEBİLİR
“Dünyada yaygın olarak kullanılmamakla birlikte bu yönde düzenlemeye sahip olan Güney Kore örneğinde olduğu gibi söz konusu yetkinin iyi tasarlanması halinde özellikle kartellerle mücadelede etkin bir araç olabileceği görülmektedir. Bu itibarla hukukumuzda yabancı olmayan ihbarcıların ödüllendirilmesini sağlayan bir düzenleme de kartelle mücadeleye olumlu katkı sağlayacaktır. Bunun hayata geçirilmesi de kanun değişikliğiyle mümkün olacaktır.
Bunun yanında yerinde inceleme yetkilerinin adli bilişim ve evde inceleme konularında genişletilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda adli bilişim faaliyetlerinin yürütülebilmesine olanak sağlayacak şekilde bu işin projelendirilerek konuyla ilgili yol haritasının çıkarılması yararlı olacaktır. Daha uzun vadede ise iletişimin tespiti, teknik araçlarla izleme imkanları, kartellerin suç sayılması hususunun ayrıntılı olarak araştırılması ve bu konuda çalışma yapılması uygun olacaktır. Bu itibarla başta ticaret hacminin yüksek olduğu ülkeler olmak üzere rekabet hukuku alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi, bu çerçevede Türkiye’yi etkileyen sınır ötesi rekabet ihlalleri, birleşmeler ve devralmalarda daha kapsamlı, etki doğrucu işbirliklerinin tesis edilmesi bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle öncelikle mevcut protokol metinlerinin gözden geçirilmesi ve daha sıkı işbirliği hükümleriyle güçlendirilip güçlendirilemeyeceği konusunda çalışma yapılması gerekmektedir.