Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00
Kriz döneminde, 60 yıldan sonra ilk kez dünya çapında tüketimin düştüğü ancak 2010 yılı ile birlikte artışın yeniden başladığı elektrik, Türkiye’de de pekçok grubun büyüme planlarını etkiliyor.
Şartların bugünkü gibi devam etmesi halinde yüzde 2.5, karbon salınımı gibi politikiların uygulandığı şartlarda ise yüzde 2.2 büyümenin beklendiği bu sektörde, 2009’da yüzde 2’lik daralmaya karşın Türkiye’de yıllık ortalama yüzde 7’lik bir talep artışı bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın bu senaryolarını yakın takip eden Sabancı Holding de üretim ve satın almalarla bu sektörde büyüme planlarını yapıyor. Avusturyalı Verbund ile ortak olduğu EnerjiSa ile 2015 yılına kadar 5.5 milyar
Euro’luk yatırım planı bulunan Sabancı, doğalgaz, yenilebilir enerji gibi alanlarda da farklı girişimlere hazırlanıyor.
930 milyon Euro’luk yatırım
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa’nın hedefinin 2015 yılına kadar 5.5 milyar Euro’luk yatırım olduğunu hatırlattı. Bunun şu anda 1 milyar Euro’luk kısmının gerçekleştiğini belirten Hakman, şu verileri paylaştı: “2011 yılında yeni projelere 930 milyon Euro yatırım daha yapacağız. Dağıtıma yapacağımız yatırım 2015 yılına kadar yaklaşık 1.2 milyar lira olacak. Bu yılki bütçemiz ise 235 milyon lira. Bu alanda 2010’daki yatırımımız 100 milyon lira idi. 5 bin megavat kurulu güç, yüzde 10 pazar payı hedefimiz bulunuyor. Bu da pazar liderliği anlamına geliyor.”
Üretim özelleştirmeleri
5 bin megavatlık kapasiteyi özelleştirmeler olmaksızın planladıklarını ve Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın devreye girmesiyle şu andaki kurulu gücün 1385 megavata çıktığını belirten Hakman, hedefin ötesine geçmek izin satınalmalar yapabileceklerini açıkladı. Sabancı bünyesine kattıkları Başkent Elektrik’in yanı sıra diğer şirketlerle de ilgilenebileceklerini söyleyen Hakman, fırsat çıkması halinde, ihalesine girmedikleri elektrik dağıtım şirketlerini bile alabileceklerini dile getirdi. Üretim konusunda da çok küçük olmaması (en az 100 megavat) kaydıyla satın almalara sıcak baktıklarını belirten Hakman, “İlgileneceğimiz santrallar veya gruplar olabilir, çıktıkça bakarız, değerlendiririz. İlk bölümde Hamitabat var, ancak onunla ilgilenmiyoruz” dedi.
Ortaklıklara da açık
EnerjiSa dışında da girişimleri olacağını açıklayan Hakman, Sabancı olarak doğalgaz ticaretinin içinde olmak istediklerini bildirdi. LNG ithalatı ve Botaş’ın kontrat devirleri ile yakından ilgilendiklerini belirten Hakman, sözlerine şöyle devam etti: “Yenilenebilir teknolojilerde bir teslimatçı olarak da birşeyler yapmak. Bu üretim veya mühendislik şeklinde olabilir.”
DUY yüzünden 2010 hedefi ıskalandıSELAHATTİN Hakman, şöyle konuştu: “2011 ciro hedefimiz 3.7 milyar lira. Geçen yıl bu rakam 2.9 milyar liraydı. DUY’da (Dengeleme ve Uzlaşma Yönetmeliği) oluşan fiyatlar nedeniyle hedefin 500 milyon lira gerisinde kaldık. Enerji grubunun Sabancı cirosu içindeki payı yüzde 7. Enerjisa’nın Türkiye’nin elektrik üretimindeki payı ise yüzde 1.4 oldu. Bu yıl bu oran yüzde 4’e yükselecek.”
Bandırma devreye girdi kurulu güç 1385 megavata çıktıSELAHATTİN Hakman, halen 1385 megavata ulaşan kurulu gücün artırılması konusunda, devam eden çalışmaları da şöyle sıraladı: “Yaklaşık 1200 megavatlık hidroelektrik ve rüzgar santralı şu anda inşa ediliyor. 550 megavat büyüklüğünde lisansı bizde mühendislik çalışmalarını yürüttüğümüz santraller var. Hacınınoğlu HES (142 megavat), Menge HES (85 megavat), Çanakkale RES (30 megavat) ve Dağpazarı RES (39 megavat) 2011 yılı sonuna kadar devreye girmiş olacak. Adana’da yapmayı planladığımız 450 megavatlık Tufanbeyli kömür sartlari için de bir konsorsiyumla anlaştık, finansman paketi için görüşmeler yapıyoruz.”