Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2004 01:17
Türk konfeksiyon sektörünün önde gelen markalarından İGS’nin ortakları arasında aile kavgası’ çıktı. İGS’nin ana sözleşmesinde yer alan ‘eşit hisse-eşit söz hakkı’ ilkesine uyulmadığını iddia eden ortakların bir bölümü, kavgayı mahkemeye taşıdı. Düğümü şimdi açılan davaların sonucu çözecek.
ERKEK giyim markası İstanbul Giyim Sanayi A.Ş.’nin (İGS) birbiriyle akraba hissedarları mahkemelik oldu. Adanır Ailesi, Gökçimen Ailesi’ni, kuruluş sözleşmesinde yeralan, ‘eşit
hisse-eşit söz hakkı’ kuralını bozup çoğunluğu ele geçirmeye çalışmakla suçlayarak mahkemeye başvurdu.
İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne yapılan 3 ayrı başvuruya konu olaylar iki aileye eşit söz hakkı tanıyan, ailelerden birinin egemenliğini önleyen holding ana sözleşmesinin ihlal edildiği iddiasıyla patlak verdi. Halen İGS’nin yüzde 67.8’ine sahip Ha-Zet Holding sahip bulunuyor.
Başvurularda, Gökçimen Ailesi’nin A grubu, Adanır Ailesi’nin ise B grubu nama yazılı hisselerin sahibi oldukları, kalan C, D ve E gurubu hisselerinde küçük ortaklara ait olduğu belirtildi. Holding ana sözleşmesine göre yönetim kurulunun 2’si A grubu, 2’sinin B grubu, birer kişi de C, D ve E gruplarından olmak üzere 7 kişiden oluştuğu, E grubu hissedarın yönetimde yer alabilmesi için iki ailenin müşterek oyunun gerektiği kaydedildi.
REİSLER ÖLÜNCE
A grubu hisse sahibi Gökçimen Ailesi’nin Kamuran Gökçimen ile çocukları Gülsün Talu, Gülşen Gökçimen ve Berat Çavuşoğlu, B grubu hisse sahibi Adanır’ların ise Semra Adanır ile çocukları Mustafa Adanır, Birsen Yemeniciler (Adanır) ve Nursel Aygen’den oluştuğu, Gökçimen Ailesi’nin reisi İzzet Gökçimen ve Adanırlar’ın reisi Hasan Adanır’ın vefatıyla hisselerin eşler ve çocuklar arasında bölüştürüldüğü belirtildi. Gökçimen Ailesi’nin, iki aileye eşit söz hakkı tanıyan, ailelerden birinin egemenliğini önleyen holding ana sözleşmesine aykırı işlemler yaptığı öne sürüldü.
İddiaya göre Kamuran Gökçimen’in kızı Gülsün Talu’nun oğlu Hakkı Talu, Oğur ailesinden C grubu hisseleri satın alarak ana sözleşmedeki, ‘Ailelerden biri C, D ve E hisselerini iktisap edemez.
Bunu iktisap eden aile, holding ana sözleşmesine aykırı hareket etmiş olur’ şeklindeki 15’inci maddesini ihlal etti. Torun Hakkı Talu’nun 10 Nisan 2003 tarihli toplantıda C grubu hissedarı sıfatıyla Ha-Zet yönetim kuruluna seçildiği de belirtildi. Bu kararla Gökçimen ailesi yönetimde Adanır ailesine 3’e 2 üstünlük sağlamış oldu.
ANNE DE YÖNETİME GİRDİ
Aynı toplantıda E grubu hissedarı olarak holding yönetim kuruluna Ethem Aydıner’in seçilmesi de sorun yarattı. Holding ana sözleşmesine göre E grubu hissedarın, iki ailenin ortak karar ve özel toplantısıyla yönetim kuruluna seçilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Adanır, böyle bir atamadan haberi olmadığını öne sürdü. Adanır, Ethem Aydıner’in, seçildikten 7 gün sonra istifa ettiğini, yerine Gökçimen’lerden anne Kamuran Gökçimen’in seçildiği, bu ailenin Adanır’lara 2 fazla temsilciyle üstünlük sağladığını belirtti.
26 Nisan 2004 tarihli İGS olağanüstü genel kurul toplantısında şirket sermayesinin 500 milyar liradan 1 trilyon 850 milyar liraya yükseltilmesi kararına ortaklardan ve eski yönetim kurulu başkanı Mustafa Adanır başta olmak üzere 6 kişiden itiraz geldi. Ha-Zet adına genel kurula katılan Gülsün Talu’nun hukuki temsilden yoksun olduğu, annesi Kamuran Gökçimen ve oğlu Hakkı Talu’nun da yönetime girmesinin sözleşmeye aykırı olduğu iddia edildi.
Bütün kararların iptali isteniyor
İSTANBUL 6’ncı Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan ilk başvuruda Mustafa Adanır ve diğer ortakların avukatı İrfan Key, Hakkı Talu’nun Oğur Ailesi’nin hisselerini alarak holding yönetim kuruluna seçilemeyeceğini belirterek 10 Nisan 2003 tarihli holding yönetim kurulu kararının iptalini istedi. Avukat Key, davacılar adına ikinci başvuruyu Kamuran Gökçimen ile ilgili olarak İstanbul 7’nci Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptı. Gökçimen’in E grubu hissedarı sıfatıyla yönetim kuruluna seçilemeyeceğini belirten Key, Gülsün Talu’nun holding temsilcisi sıfatıyla İGS’nin 26 Nisan 2004 tarihli toplantısına katılmasına izin veren holding yönetim kurulunun 17 mart 2004 tarihli kararının da iptalini istedi. Key, son davayı İGS aleyhine İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açtı.