Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'e bağlı şirketlerinde AKBİL olayıyla başlayan skandal dalga dalga yayılıyor. Skandala bu kez ‘‘zuladaki 1.1 milyon dolar’’ da eklendi. İGDAŞ'a verilen naylon faturalara bağlı alınan 1.1 milyon dolar için İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengül de sorgulanıyor.
AKBİL ile ilgili suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturma kapsamında önceki gün gözaltına alınan matbaacı Ahmet Hamdi Pınarcık'ın evinde ele geçirilen 1 milyon 100 bin doların kaynağı araştırılıyor. Yurtdışına kaçtığı belirtilen ve Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Gizli kasası' olarak nitelenen Tufan Mengi'nin iş ortağı Ahmet Hamdi Pınarcık'ın sorgusu çok yönlü olarak sürdürülürken, soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 27'si daha DGM'ye sevk edildi. Bu kişiler de savcılık sorgularından sonra serbest bırakılırken, soruşturmayla ilgili olarak şirket kayıtlarının ve defterlerinin incelendiği, ardından dava açılıp açılmayacağına karar verileceği bildirildi.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Mali Şube ile Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şubesi'nin ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar sırasında Pınarcık gibi önceki gün üç yardımcısı ile birlikte gözaltına alınan İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengül'ün de sorgusunun sürdüğü bildirildi. İGDAŞ'tan paravan şirketlere, naylon faturalar karşılığında aktarılan trilyonlarca lirayla ilgili olarak sorgulanan Fuat Şengül'ün suçlamaları reddettiği, her harcamanın yasal olduğunu söylediği belirtildi.
27 KİŞİ DAHA SERBEST
Polisteki sorguları tamamlananlardan 27 kişi daha dün DGM'ye gönderildi. İlk olarak Cumhuriyet Savcısı Suudi Güner'e ifade veren Met İnşaat'ın yöneticisi Metin Yerlikaya ve çalışanlar Kasım Ersin, Mehmet Akif Yıldırım, Erdoğan Çakır, Kadir Özkan serbest bırakıldılar.
Met İnşaat'ın yöneticisi Metin Yerlikaya, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada belediyeden bütün işleri ihaleyle aldıklarını söyleyerek ‘‘Bizim Fazilet Partisi ile ilgimiz yok. Sadece belediyeye 30 milyonluk pasta sattığı için sorgulanan insanlar var. Gözaltına alınanların yüzde 90'ı serbest bırakılacaktır. İş yapan müteşebbislerin partilerden uzak durması gerekir. İşadamının partisi olmaz. Bizim bütün amacımız kimse kimseyi müşkül duruma sokmadan kalkındırmak’’ dedi.
Met İnşaat görevlilerinin ardından ifadeleri alınan Emi Haritacılık çalışanları Sadi Ağır, Ali Ufuk Peker, Salih Yılmaz, Veysel Güneş, İsmail Uslu, Akın Ekinci, Mustafa Ergun ve Hakan Peker savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldılar.
Albayraklar: Bize siyasi oyun oynanıyor
AKBİL yolsuzluğu soruşturmasını yürüten DGM Savcısı Suudi Güner daha sonra Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı BİT'lerden usulsüz olarak büyük paralar aktarıldığı öne sürülen Albayrak Kardeşler Şirketler Grubu yöneticileri Mustafa Albayrak, Ahmet Albayrak ve Bayram Albayrak ile şirkette çalışan Saffet Albayrak, Süleyman Çakır, Ali Hacı Haliloğlu, Hayrettin Köktaş, Muharrem Akbelek, Veysel Güneş, Remzi Uzun, Hilmi Kaymaz, Hilmi Tınmaz, Fatih Ağır ve Albayrak'ları ziyarete geldiği sırada gözaltına alınan akrabaları Halil İbrahim Albayrak'ın sorgusuna başladı. Savcı Güner bu kişilerin de ifadelerini aldıktan sonra mahkemeye sevk etmeden serbest bıraktı.
Albayraklardan, Saffet Albayrak, ‘‘Biz Telecom'la da, Karayolları ile de iş yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nden bugüne kadar iş almadık. AKBİL'lerin parasının bize aktarıldığı yönündeki iddialar tamamen siyasi bir oyundur. CHP'nin ihbarıdır, oyunudur. Biz de gereğini yapacağız’’ dedi.
Halil İbrahim Albayrak ise, ‘‘Sadece soyadım Albayrak olduğu için gözaltına alındım. Benim bu işlerle ilgim yok’’ diye konuştu.