Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin Ulus Hali'nde yaptığı değerlendirmeden orta halli 4 kişilik bir ailenin iftar alışverişini 15 ile 20 liraya mal edebileceği sonucu çıktı.
Ulus Hali'nden elde edilen verilerin yanında, Ankara'daki 5 yıldızlı oteller ve restoranlarda yapılan lüks Ramazan hazırlıklarında ise dünya mutfağından çeşitli alternatiflerin bulunduğu zengin iftar sofraları kişi başı ücretlendirmeyle en düşük 30 liradan başlarken, menü fiyatları 5 yıldızlı otellerde 41 liradan başlıyor.
Rixos Otel'in, Osmanlı mutfağından oluşan set menüleriyle, geleneksel Türk tatlılarının yanında kızılcık şerbeti ve Türk kahvesi de sunulan iftar menüsü kişi başı fiyatı 49 lira olarak belirlenirken, Sheraton Otel Ankara'nın açık büfe ve porsiyon şeklinde belirlediği iftar menüsü, porsiyonu 41 lira ile 60 lira arasında, açık büfe seçeneği ise 65 lira ile 77 lira arasında değişiyor.
Ankara'da ve Türkiye'nin belirli yerlerinde şubeleri olan Tavacı Recep Usta'da ise Ramazan için iftar fix menünün içinde ana yemek, seçenekli ara sıcaklar, tatlılar olmak üzere fiyat kişi başı 45 lira olarak belirlendi. Edessa Kebab'ın hazırladığı iftar menüsünün fiyatı ise kişi başı 30 lira ile 35 lira arasında değişiyor. Yetkililer Ankara'nın hizmet kalitesi yüksek mekanlarında oruçlarını açmak isteyenlerin erken rezervasyon yaptırmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
VATANDAŞ İFTARDA BAKLAGİLLERİ TERCİH EDECEK
Ulus Hali'ne erkenden Ramazan alışveriş yapmaya gelen vatandaşların bir kısmı ise et fiyatlarının başını alıp yürüdüğünü bu nedenle baklagiller ve sebzeli yemeklerle iftarı yapacaklarını belirtiyor.
Ulus Hali'nde yaptığı gıda ürünlerinin fiyat analizinde, Ramazan ayının değişmez iftariyeliği ve birçok hastalığı tedavi edici özelliği olduğu bilinen hurmanın kilosu 5 lira ile 25 lira, zeytinin kilosu da 5 lira ile 11 lira arasında değişiyor.
İftar alışverişlerinde fiyatının yüksekliği ile rakip tanımayan pastırmanın fiyatı ise 36 lira ile 60 lira arasında değişerek müşteriye sunuluyor. Et fiyatlarının yüksekliği ve Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi sebebiyle balığa rağbet olmasını bekleyen balıkçılar da bu dönemde en çok alabalık, somon, çupra ve levreğin tüketileceğini, bu tür balıkların yenmesinin uygun olacağını belirtiyorlar.
RAMAZAN'IN İLK HAFTASINDA ÜRÜNLER YÜZDE 25 ZAMLANIYOR
Her sene Ramazan ayının ilk haftasından itibaren fiyatlarda ortalama yüzde 25 oranında bir artış olduğunu dile getiren Ulus Hali esnafı, zamlar dolayısıyla müşterilerdeki talep azalışının birçok süpermarketlerdekine göre daha az etkisini gösterdiğini söylüyor.
Ramazan'a az bir zaman kalmasından dolayı, Ulus Hali'ne gelen birçok vatandaş, gıda ürünlerinde fiyat artışı yaşanabileceği düşüncesiyle iftariyelik alışverişlerini şimdiden yapmaya başladıklarını belirtirken, dar gelirli ailelerin tercihleri arasında pahalılığından ve sıcak havalardan dolayı pastırma ve sucuk gibi ürünler bulunmuyor.
Oruçlu insanların iftarda tüketmeleri gereken besinlerin Ulus Hali'ndeki kilogram fiyat aralıkları ise şöyle:
EN UCUZ (TL) EN YÜKSEK(TL)
HURMA 5 25
PASTIRMA 36 60
KURU KAYISI 8 12
BAL 8 25
KURU İNCİR 8 12
KURU ÜZÜM 10 12
BEYAZ PEYNİR 5 10
KAŞAR PEYNİRİ 10 15
ZEYTİN 5 11
HELVA 4 6
FINDIK 6 8
TAVUK SUCUK 8 10
ET SUCUK 11 25
PİRİNÇ 2,5 5
ÇİLEK 3 4
MUZ 3 4