Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Bankası’na bağlı kurumlardan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Rönesans Holding’e 215 milyon dolar yatırımla ortaklıktan 15 Temmuz başarısız darbe girişimine rağmen vazgeçmedi. IFC Başkanvekili Dimitris Tsitsiragos, “Ülkeye ve duruma baktık. Bir devamlılık olduğunu görünce de tereddüt etmedik” dedi. Tsitsiragos, Türkiye Ülke Yöneticisi Aisha Elaine Williams ve IFC Avrupa Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sanayi, Tarım ve Hizmetler Direktörü Carsten Mueller ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’ın katıldığı sohbet toplantısında 11 Temmuz 2016’da kamuoyunu duyurulan bu ortaklığın ayrıntılarını dinledik.
EN BÜYÜK HİSSE YATIRIMI
Tsitsiragos, Rönesans’a yaptıkları yatırımın mevcut en büyük hisse yatırımı olduğunu belirterek yatırımın maddi öneminin yanı sıra manevi açıdan da önemine vurgu yaptı. Tsitsiragos, şunları söyledi:
“Kolay olmayan bir dönemden geçtiğimiz düşünülürse, bu durum Türkiye’ye olan desteğimizi gösteriyor. İmzalar haziran ayında atılmıştı. Her uzun vadeli yatırımcı gibi 15 Temmuz’u doğru değerlendirmemiz gerekiyordu. Ülkeye ve duruma baktık. Bir devamlılık olduğunu görünce de tereddüt etmedik. Bir geri çekilme söz konusu olmadı. IFC olarak Türkiye’de 52 yıldır varız, yakından izliyoruz. Türkiye’de ofisimiz var. Bir ülkede ofis ile faaliyet göstermek her zaman daha iyi perspektif veriyor. Türkiye’deki programımıza devam ediyoruz.”
YENİ İMZALAR OLACAK
IFC’nin mali yılının 30 Haziran 2016’da bittiğini dile getiren Tsitsiragos, 30 Haziran’dan bugüne Türkiye’ye 325 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Tsitsiragos, “Ayrıca bankalara 150 milyon dolar ticaret finansmanı sağladık. Son derece aktif bir programa sahibiz. Önümüzdeki birkaç ay içinde yeni imzalarımız da var” diye konuştu.
BİZ DE PARA KOYDUK
Erman Ilıcak ise IFC’nin Türkiye’ye uzun vadeli baktığını dile getirerek şu bilgileri verdi: “Yatırım noktasında çok kararlıydılar, biz de aynı kararlılıktaydık. Hisse satıp karşılığında para almadık. Şirketin içine sermaye artırmak suretiyle ayrıca para koyduk. Ortaklık amacımız, uluslararası büyümeyi hızlandırmak. Afrika pazarına bakıyoruz. Afrika’da birçok altyapı projeleri başlayacak. IFC de oradaki ülkelerin gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Oraya teknik anlamda götürebileceğimiz çok şey var ama o bölgeye girebilmek çok zor. IFC’nin bu konuda çok ciddi bir tecrübesi bulunuyor. Biz de IFC’nin Afrika uzmanlığından faydalanacağız ve birlikte ilerleyeceğiz. Ruanda’da çok büyük bir yol projesinin ihalesine hazırlanıyoruz.”
TÜRKİYE BÜYÜK PAZAR
“Türkiye dışarıdan nasıl görünüyor” sorusunu yönelttiğimiz Tsitsiragos, “Büyük bir pazar, güçlü bir bölgesel konumu var” dedi ve şöyle devam etti: “Genç nüfusu ve güçlü bir özel sektörü var. Özel sektörü dinamik. Makro göstergelere baktığımızda çok çekici bir destinasyon. Bölgedeki diğer ülkelere baktığınızda, büyüme beklentisi daha yüksek olan bir ülke olarak ön plana çıkıyor. Bu da bizim için fırsat. 15 yılda yapılan bu reformlar, özel sektörün önünü çok açtı. O yüzden uzun vadeli bir yatırımcıysanız Türkiye cazip.”