IFC tohumculuk sektöründe ilk krediyi verdi

Güncelleme Tarihi:

IFC tohumculuk sektöründe ilk krediyi verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2009 14:56

Dünya Bankası kuruluşu IFC, Türkiye’nin önde gelen özel tohumculuk şirketlerinden Bursa merkezli May-Agro Tohumculuk Şirketi ile araştırma geliştirme yatırımlarında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı.

May Agro yapacağı AR-GE yatırımları ile buğday, mısır, ayçiçeği, domates gibi tarım ürünleri ve sebze türlerinde tescilli yeni tohumlar geliştirerek, Türkiye’nin tarım sektöründe rekabet gücü yüksek ürünler üretmesine katkı yapmayı amaçlıyor.

IFC’nin sağladığı 10 milyon dolarlık yatırım kredisinin, May Agro’nun 2009- 2012 döneminde mevcut tohum üretim tesislerini, seralarını ve AR-GE tesislerini kapsayacak bir sermaye yatırım programında kullanılacağı bildirildi. Mevcut durumda satışlarının yaklaşık yüzde 15’ini Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Orta Doğu’yu içeren 25’i aşkı ülkeye yaptığı ihracattan elde eden May-Agro, IFC’den sağladığı finansmanla yeni yatırım planlarını hayata geçirmenin yanı sıra ihracatını da artırmayı hedefliyor.

BEŞ YILI ÖDEMESİZ KREDİ AR-GE AMAÇLI KULLANILACAK

May-Agro Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yormazoğlu, kredi anlaşmasını yorumlarken: “May-Agro, IFC’den aldığı destek sayesinde stratejik ve patentli tohum üretimini sağlayacak AR-GE çalışmalarına hız kazandırma ve bu sayede daha fazla büyüme imkanı elde edecek. Yeni yatırım projelerimizle 2011’e kadar işbirliği içerisinde olduğumuz çiftçilerin sayısını yüzde 40 oranında artırarak, Türk tarımcılık sektörünün gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Orta ve uzun vadeli finansman yaratmanın çok zor olduğu küresel kriz ortamında, 5 yılı geri ödemesiz ve uygun koşullarda bu kredi kaynağının temin edilmesi ayrıca önem taşıyor” dedi.

“TÜRKİYE TOHUMCULUK PAZARINDA DÜNYADA İLK BEŞE GİRER”

Mehmet Ali Yormazoğlu, söz konusu kredinin IFC’nin Türkiye’de bir özel tohumculuk şirketine açtığı ilk kredi olmasının önemli olduğunu hatırlatarak, “Bu kredinin yüzde 70’ini doğrudan yeni ürün geliştirme ve ıslah çalışmalarında, yani AR-GE faaliyetlerinde kullanacağız. Tarımsal bitkiler ve sebzede tohum geliştirme çalışmalarımız bu krediyle daha da hızlanacak. Verimli, sağlıklı, rekabet gücü yüksek yeni ürünlerin tohumları için yeni kapılar açılacak. Mevcut bir tohumun yeni nesillerinin geliştirilmesi altı yılı, sıfırdan yeni bir tohum geliştirmek de 10 yılı alıyor. Bu nedenle AR-GE çok uzun soluklu bir süreç” diye konuştu.

Yormazoğlu, Türkiye’de tohumculuk pazarının büyüklüğünün 450 milyon dolar olarak tahmin edildiğini, gelecek 10 yılda yapılacak yeni yatırımlar sonucunda bu pazarın 1 milyar doların üzerine çıkacağını öngördüklerini belirterek, “May Agro olarak sadece Türkiye’de değil, bu coğrafyada büyük bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Türkiye şu anda dünya pazar sıralamasında 13’üncü durumda bulunuyor. Yeni yatırımlarla 10 yıl içinde Türkiye’nin dünya tohumculuk sıralamasında ilk beşe gireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“MISIR ÜRETİMDE VERİMLİLİK ÜÇ KAT ARTTI”

Sektördeki AR-GE faaliyetlerine de değinen Yormazoğlu, Türkiye’nin yılda tohumculukta 90 milyon dolar ithalat, 60 milyon dolar da ihracat yaptığını hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:

“Tohumun çıktısı tohum değildir. Tohumun çıktısı tarımsal üretimdeki verimliliktir. Kaliteli tohum geliştirilmesi her şeyin başında geliyor. Kaliteli ve verimli tohum ile tarımsal üretimin artması ve daha sağlıklı ürünler yetiştirmek mümkün. Son rakamlarla Türkiye’nin bir milyar dolar tarımsal ürün, 1 milyar doların üzerinde de işlenmiş tarımsal ürün ihracatı var. Bu rakamlara verimli ve ıslah edilmiş yeni tohumlar sayesinde ulaşabiliyoruz. Yeni ıslah çalışmalarıyla tarımsal ihracatın çok daha yukarılara çıkması, birim başına düşen üretimin daha da artması mümkün olacak. Bir örnek vermek gerekirse, yakın zamana kadar bir dönümden 450 kiloya kadar mısır alınırken, bu rakam tohum geliştirme çalışmalarıyla önce bir tona, şimdi de 1.5 tona ulaştı. Yeni çalışmalarla bu rakam daha da yukarıya çıkabilir. Aynı durum buğday için de, domates için de geçerli” dedi.

“IFC: TÜRKİYE TOHUMCULUK ÜSSÜ OLABİLİR”

IFC Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat ise krediye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“IFC, özellikle piyasalarda sermaye desteğinin kısıtlı olduğu bir dönemde, AR-GE çalışmalarını hızlandırmak ve pazardaki konumunu daha da güçlendirmek için May-Agro’yu desteklemekten memnuniyet duyuyor. Yaklaşık 450 milyon dolar büyüklüğünde tohumculuk sektörü bulunan Türkiye’nin, yetiştirilen tohumların komşu ülkelerin iklimleriyle uyum içerisinde olması nedeniyle, yüksek kaliteli tohumlar için bölgede ihracat üssü olması öngörülüyor. IFC’nin desteği sayesinde May-Agro Türkiye’den kaliteli tohumların bölge ülkelerine ihraç edilmesinde önemli bir rol oynayacak.”

“ KÜRESEL KRİZ ORTAMINDA BİZİM KREDİMİZ BİR GÜVEN GÖSTERGESİDİR”

IFC Direktörü Shahbaz Mavaddat, verilen kredi rakamının küçük gibi algılanmaması gerektiğini belirterek, “Bu kredi bir yandan May Agro’nun kredibilitesine destek olduğu gibi, şirketin diğer yatırımlarının finansmanında da yeni kapıların açılmasını kolaylaştıracaktır. IFC’nin yaptığı kredi anlaşmalarının, özellikle böyle kriz dönemlerinde kurumların başka finans kuruluşlarınca da kredilendirilmesinde güvenilirlik açısından önemli bir ölçü olduğunu belirtmeliyim.Ayrıca 10 milyon dolarlık kredi ile özellikle AR-GE alanında yapılacak yatırımların olumlu sonuçlarından Türkiye’de binlerce çiftçinin yararlanacağını ve bunun da tarımsal üretimde verimlilik artışına ciddi katkı yapacağını unutmamak gerekir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!