İcra İflas yasası TBMM'de kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

İcra İflas yasası TBMMde kabul edildi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 29, 2004 13:53

Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan ya da bu duruma düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan sermaye şirketleri ve kooperatiflerin durumunun yeniden yapılandırılmasına imkan sağlayan yasa tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Haberin Devamı

Tasarı, alacaklıların kabul etmesi halinde sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılanmasını düzenlerken, iflasın ertelenmesi süresini 2 yıldan 4 yıla çıkarıyor. Ayrıca, icra ve iflasa ilişkin ilanların, 5 büyük gazete yerine tirajı 100 binden fazla gazetelerde yayımlanmasını da hükmediyor.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, geçtiğimiz günlerde tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlayarak alt komisyona sevkettiği tasarıyı, alt komisyondan gelen metin üzerinden yaptı.

Tasarıya göre, alacaklının muvafakat etmemesi durumunda 3. kiÅŸinin elinde bulunan taşınmaz malların haczedilmesine son verilecek.Â
 Â
KesinleÅŸen kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren taşınmazlar için 2 yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemeyecek. Bu süre mevcut düzenlemede bir yıl olarak uygulanıyor.Â
  Â
Tasarıya göre 10 günlük sürede dava açmamanın yaptırımının alacaklının itiraza olan alacağının maddi hukuk bakımından sona ermesi anlamı taşımayacak; bu durumda sadece onun teminattan yararlanma ve konkordatoyu feshettirme hakkı düşmüş olacak.Â
  Â
Tasarıya alt komisyonda eklenen ve CHP'li üyelerin karşı çıkmasına, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de uzun olduÄŸunu söylemesine karşın AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edilen maddeyle iflasın ertelenmesi süresi 4 yıla kadar uzatıldı.Â

Buna göre, azami bir yıl olan erteleme süresi, kayyımın verdiği raporlar dikkate alınarak mahkemece uygun görülen süreler ile uzatılabilecek. Ancak uzatma sürelerinin toplamı 4 yılı geçemeyecek. Kayyım, mahkemenin belirleyeceği sürelerde, iflası ertelenenin faaliyetleri ve işletmenin durumu konusunda düzenli olarak mahkemeye rapor verecek. Sözkonusu erteleme süresi geçen yılın Temmuz ayında yapılan değişiklikle en fazla 2 yıl olarak hükme bağlanmıştı.

Tasarıya yine alt komisyonda eklenen madde uyarınca, icra-iflasa ilişkin ilanlar ''tirajı 100 binin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden birinde yayımlanacak. Mevcut düzenleme bu ilanların yurt düzeyinde tirajı en yüksek 5 gazeteden birinde yayımlanmasına olanak veriyor.
   Â
Ä°CRA-Ä°FLAS HUKUKUNDA YENÄ° YAPI
 
Tasarı, Türk icra-iflas hukukunda uzlaşma yoluyla şirketlerin yeniden yapılandırılması sistemini de getiriyor.

Para borçlarını ödeyemeyecek durumda olan veya mevcut ve alacakları borçlarını karşılamaya yetmeyen ya da bu hallerden birine düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalması kuvvetle muhtemel olan bir sermaye şirketi ya da kooperatif yeniden yapılanabilecek. Şirket ya da kooperatif, projeden etkilenen alacaklılar tarafından gerekli çoğunluk sağlanarak kabul edilmiş olan yeniden yapılandırma projesi ile birlikte muamele merkezinin bulunduğu yerin asliye ticaret merkezine uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırma için başvurabilecek.
  Â
Getirilen düzenleme, yeniden yapılandırma için alacaklı ile borçluların karşılıklı olarak anlaÅŸmaları ÅŸartına baÄŸlanıyor.Â

Yeniden yapılandırma projesi mahkeme tarafından onaylandığı takdirde, projenin koşulları projeden etkilenen alacaklılarla yapılmış olan tüm sözleşme hükümlerinden önce gelecek. Yeniden yapılandırmanın uygulanmasına ilişkin esaslar Adalet Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek.

Uzlaşma yoluyla borçların yeniden yapılandırılmasından yararlanmak amacıyla yetkili kişileri hataya düşüren veya projeye uymayarak zarara sebebiyet veren borçlular 6 aydan bir yıla kadar hafif hapisle cezalandırılacaklar.
  Â
Tasarı, hukuk alanında uzun yıllardır tartışılan ''icra tetkik mercii'' ve ''tetkik mercii''nin yargı organı olup olmadığı tartışmalarına da son vererek bu ibareleri ''icra mercii hakimi'' ve ''mercii hakimi'' olarak değiştiriyor.
   Â
"CAMÄ° AVLUSUNA BIRAKILAN BEBEK GÄ°BÄ°"

Tasarının görüşmeleri sırasında alt komisyonda eklenen ve ircanın ertelenme süresini uzatan madde tartışmalara neden oldu. Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel ve Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'dan oluşan alt komisyonun hazırladığı metne CHP'li Eraslan muhalif olduğunu bildirdi.
  Â
Eraslan, alt komisyon çalışmaları sırasında ''kaynağı belli olmayan, cami avlusuna bırakılmış çocuk gibi'' 2 sayfalık bir bilgi notu getirildiğini ve iflasın ertelenmesi süresinin 4 yıla çıkarılmasının önerildiğini söyledi. Bu değişikliğin Beğendik firması zora düştüğü için yapılmaya çalışıldığının söylendiğini ifade eden Eraslan, ''Bu durum esef vericidir. Birtakım firmalar zora düştü diye temel kanunlarda değişiklik yapılamaz. Hukuka karşı hileye başvurulması ciddi sıkıntılar doğurur'' dedi. Eraslan geçen yılın Temmuz ayında yapılan değişiklikle erteleme süresinin 2 yıla çıkarıldığını anımsatarak, üzerinden 6 ay geçmeyen bir düzenlemenin sonuçları görünmeden yeniden süre uzatıldığını belirtti.
   Â
"TELEKULAK VAZÄ°FESÄ° Ä°CRA EDEREK"

Alt komisyon üyesi AK Parti'li Özel ise turizm ÅŸirketlerinin bir-iki sezonda borçlarının tamamını ödemelerinin mümkün olmadığını belirterek, deÄŸiÅŸikliÄŸin bu ve benzeri ÅŸirketlerin durumu göz önünde tutularak yapıldığını söyledi. Özel, ''telekulaklık vazifesi icra ederek bir firmanın isminin basına sızdırılmasını etik bulmuyorum'' diye konuÅŸtu. CHP'li Eraslan ise, ''BeÄŸendik firmasının adını Sayın Özel vermiÅŸtir. Telekulaklık iddiasını ÅŸiddetle reddediyorum'' dedi. Alt komisyonun AK Partili diÄŸer üyesi Manisa Milletvekili Ä°smail Bilen, iflas süresinin uzatılmasına iliÅŸkin bilgi notunun ''cami avlusuna bırakılmış çocuk olmadığını'', hangi ihtiyaçtan dolayı süre uzatımının gerekli olduÄŸunu ifade ettiÄŸini söyledi. Bilen, bilgi notunda 4-5 firmanın örnek olarak sayıldığını, Eraslan'ın, ''Bunlar arasında Kombassan var mı?'' diye sorduÄŸunu ve ''hayır'' cevabı verdiklerini söyledi.Â
   Â
GENEL KURUL'DA Ä°NDÄ°RÄ°LEBÄ°LÄ°R
 
İflasın şirketler için ölüm anlamına geldiğini, istihdam yaratan, teknoloji üreten firmaların yaşaması gerektiğini belirten Bilen, ''Kombassan da olabilirdi, göğsümü gere gere imza atardım. Beğendik de Kombassan da bu ülkenin firmasıdır'' diye konuştu.
 Â
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de iflas süresi uzatımının Hükümet'ten gelen tasarıda bulunmadığını, alt komisyonda eklendiğini belirtti. Tasarının birtakım firmaları kurtarmaya yönelik olmadığını, ülkenin şartlarına göre yaşaması gereken şirketlerin belli koşullarda yeniden yapılandırılmasını amaçladığını anlatan Çiçek, 4-5 yıllık sürelerin fazla olduğunu söyledi. Toplum olarak süreleri kötü kullanma gibi bir alışkanlık bulunduğunu belirten Çiçek, Genel Kurul'da bu sürenin indirilebileceğini bildirdi.

Tasarı üzerindeki tartışmalar, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin maddeler üzerinde de sürdü.

CHP'li Eraslan, İcra-İflas Yasası'na eklenen düzenlemenin Anglo Amerikan kaynaklı yeni bir sistem getirdiğini, bunun mali sektörü zora sokacağını söyledi. Eraslan, ''Getirdiğiniz metin ile ekonomik liberalizmi öldürdünüz'' görüşünü dile getirdi.
  Â
Türkiye Bankalar Birliği temsilcisi de tasarıyla getirilen yeniden yapılandırmaya karşı çıkarak bunun kredi kuruluşları için ''vahim sonuçlar'' doğurabileceğini savundu.
 Â
Adalet Bakanı Çiçek, yasal düzenlemelerde önemli unsurun ülkenin yapısına ve şartlarına uygunluğu olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de bankaların, tasarıyla getirilen yeniden yapılanma gibi düzenlemeler sonucu değil denetimsizlikten, hortumlamadan ve kötü yönetimden battığını kaydeden Çiçek, her kurum ve kişinin öncelikle kendi üzerine düşen görevi yapması gerektiğini dile getirerek, her aksilikte devletin suçlanmasının doğru olmadığını belirtti.

Yasa tasarısı, AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!