Güncelleme Tarihi:
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı 3 numaralı Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliğ ile, daha önce yayımlanan 1 ve 2 numaralı tebliğlerde değişiklik yapıldı.
Buna göre, 24 Temmuz 2007 tarihinden önce bandrolsüz olarak üretilmiş veya ithal edilmiş olan bira hariç alkollü içkilerin, toptan satıcıları tarafından 15 Ekim 2007 tarihinden itibaren teslimi, perakende satıcıları ve açık alkollü içki satışı yapanlar tarafından da 5 Kasım 2007 tarihinden itibaren satışı yapılamayacak.
Söz konusu tarihe kadar üretici, toptan satıcı, perakende satıcı ve açık içki satıcıları, stoklarında bulunan 24 Temmuz 2007 tarihinden önce üretilmiş veya ithal edilmiş bira hariç ürünlere bandrol uygulayacak.
Stoklarında bandrolsüz alkollü içki bulunduranlar (bira hariç), bandrol taleplerini, söz konusu ürünlerini teslim aldıkları tedarikçisine ÜİS Stok Bandrol Bildirim Formu ile bildirecek. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) üretim iznine haiz üreticiler ve TAPDK ithalat iznine haiz ithalatçılar, kendilerine iletilen ÜİS Stok Bandrol Bildirim Formu ile birlikte kendi stoklarına ilişkin ÜİS Stok Bandrol Bildirim Formunu, 5 Kasım 2007 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığına ulaştıracak.
Seri üretim yapan tütün mamulleri veya alkollü içkilerin üreticileri, talep ettikleri bandrol veya kod miktarını, yetkili firma ve TAPDK'ya yazılı olarak iletecek. Yetkili firma, talep edilen miktarda bandrolü veya kodların uygulanması için güvenlikli mürekkep kartuşunu basım merkezinde talep tarihinden itibaren 1 ay içinde teslim edecek.
Seri üretim yapmayan işletmeler ile ithal edecekleri ürünlere yurtdışı üretim mahallinde bandrol veya kodlanmış etiket uygulatmayı talep eden ithalatçılar, ürün tipine göre aktive edilmiş bandrol veya kodlanmış etiket taleplerini yetkili firma ve TAPDK'ya yazılı olarak bildirecek. Yetkili firma, talep tarihinden itibaren 1 ay içinde, talep edilen miktarda aktive edilmiş bandrolü veya kodlanmış etiketi, basım merkezi ile İzmir ve Mersin illerinde kurulacak tesislerde teslim edecek. Ayrıca, seri üretim yapmayan işletmeler bandrol teslimatı için teslimat yeri tercihini de aylık olarak yetkili firmaya bildirecek.
Seri üretim yapan tütün mamulleri ve bira dahil alkollü içki üreticileri, en az 1 aylık ortalama bandrol ve kod için gerekli güvenlikli mürekkep taleplerinin bedeli tutarında banka teminatı mektubunu yetkili firmaya verecekler.
Birada, bandrol yerine kutu biralarda kutunun altına, şişe biralarda ise kapağın üstüne kodlama işlemi yapılıyor.