Güncelleme Tarihi:
CHP’li Çankaya Belediyesi de bu raporu gerekçe göstererek, mekanlara ruhsat vermedi. Yargıya giden işletmeciler, yürütmeyi durdurma kararı aldırırken, mahkemeler polise “Asayişi sağlama görevini” hatırlattı. Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, alkollü yerlerle ilgili başvuruları yasaya uygunluk ve güvenlik açısından denetlediklerini savunarak, “Ruhsatı veren kurum belediye” dediler.
UYGUN DEĞİLDİR
Alkol satışına sınırlama getiren ve 11 Haziran 2013’te yürürlüğe giren 4250 sayılı kanun, yeni açılacak içkili mekanlara, eğitim ve ibadet yeri gibi yerlere en az 100 metre mesafede olma şartı ile birlikte belediye ve il özel idarelerinin ruhsat vermeden önce kolluk kuvvetinin görüşünü alma şartını da getirmişti. Yasa gereği içkili ruhsat başvuruları için İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne görüş soran Çankaya Belediyesi, bunlardan 24’ü için 100 metre şartına uymasına karşın, “Genel güvenlik ve asayiş yönünden uygun değildir” yanıtını aldı. Belediye mekanlara ruhsat veremedi. İşletmeciler de Çankaya Belediyesi’ne dava açtı.
POLİSİN GÖREVİ
Davalardan birinde Ankara 15. İdare Mahkemesi, “İlgili yasal düzenlemeler uyarınca, umuma açık istirahat ve eğlence yeri ruhsatı verilmeden önce kolluk kuvvetinin görüşünün alınması gerekmekle birlikte, emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamanın, korumanın ve kollamanın polisin görevlerinden olduğu kuşkusuzdur” diyerek, kararın yürütmesini durdurdu. Esat Caddesi’yle ilgili davada ise Ankara 8. İdare Mahkemesi de gerekçeli kararında, “Esat Caddesi’ne, ekiplerin kolaylıkla ulaşabileceği, asayişin korunması yönünden sakıncalı olacağı yolundaki tespitlere katılmaya hukuken olanak bulunmadığı” belirtildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2013 yılının ilk 6 ayında 83 yeni içkili mekan ruhsatı için başvuru yapıldı. Bu mekanlardan 59’una ruhsat verilirken polis, bu mekanlardan 24’üne “genel güvenlik ve asayiş yönünde uygun değildir” raporu verdi.