İcat-micat çok ayıp kelimeler

Güncelleme Tarihi:

İcat-micat çok ayıp kelimeler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2005 00:00

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, önceki gün Hürriyet Gazetesi’nde tasarruf tedbirlerini eliştiren İMKB Başkanı Osman Birsen’e sert çıktı. Cansızlar, tasarruf genelgesi konusunda İMKB Başkanı Osman Birsen’in ‘SPK Başkanı icat etti, kolaylıkları kaldırdık’ sözlerine, ‘Öyle icat-micat çok ayıp kelimeler. Memuriyet yapan birine yakışmıyor’ dedi.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, tasarruf genelgesi konusunda İMKB Başkanı Osman Birsen’in ‘SPK Başkanı icat etti, kolaylıkları kaldırdık’ sözlerine, ‘Öyle icat-micat çok ayıp kelimeler. Memuriyet yapan birine yakışmıyor. Kendisi, bu sorunların nereden kaynaklandığını bilmesi gereken bir kişidir’ diye yanıt verdi. SPK’nın Başbakanlık Tasarruf Genelgesi’ne uygunluk açısından yaptığı denetimler sonucunda, İMKB’nin çok sayıda harcama kalemini kısmak zorunda kalmasıyla başlayan tartışma, Birsen’in Hürriyet’te dün yayımlanan açıklamalarıyla yeni boyut kazandı.SPK Başkanı Cansızlar da Hürriyet’in sorusu üzerine, ‘Başbakanlık Genelgesi’ni ben mi çıkardım? İMKB için üç ayrı resmi ve hukuki görüş aldık. Benim (İMKB bu genelgenin dışındadır) deme lüksüm yok’ yanıtını verdi. Cansızlar, Tasarruf Genelgesi’ne tabi olup olmama açısından, İMKB’nin ‘kamu kurumu’ niteliğine ilişkin tereddüt konusunda ‘Bitti o tartışma’ derken, şu değerlendirmeleri yaptı:

NİYE ARKASINDA DURMADILAR:

’İMKB, 2003, 2004, 2005’e yani bugüne kadar, gerek Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptıkları bağış ve yardımlarda, makina, teçhizat, ekipman gibi alımlarında, yurtdışı gezilerle ilgili kısıtlamalarda hep gitti Başbakanlık’tan izin aldı. Eğer İMKB Başbakanlık Genelgesi’ne tabi değildiyse, neden izin alma gereğini duydu. Böyle bir durumda, ‘Bazılarına uyarım, bazılarına uymam’ diye bir keyfiyet olmaz. Eğer bir kurum, ‘Ben buna tabi değilim dava yoluna giderim’ diyorsa, arkasında durup gerekli mücadeleyi yapacaktı. Hala izin alıyorlar.’

İMKB KAMU KURUMUDUR:

Kanuna göre kamu kurumunun tanımı şudur. ‘Kanunla ya da kanunun verdiği yetkiyle kurulan müesseseler’ tanımı var. İMKB de kanunun verdiği yetkiyle kurulan bir kuruluştur. Dolayısıyla bu nedenle kamu kurumudur. Biz İMKB için 631 sayılı KHK (bazı kamu ve kurumları çalışanlarının maaş artışlarının sınırlandırılması) konusunda görüş istedik. Başbakanlık’tan gelen yazıda ‘İMKB’nin kamu kurumu olduğunu ve 631 sayılı KHK’ye tabi olduğunu’ resmen tescil ettiler. Aynı konuda bir de Kamu İhale Kurumu’ndan görüş istedik. Onlar da ‘İMKB kamu kurumu niteliğindedir’ dedi. 2002 Aralık ayında çıkarılan Tasarruf Genelgesi’nin bir öncekinden önemli bir farkı var. ‘Kanunun verdiği yetkiyle kurulan kamu kurumu’ diyerek, ismen değil, resmen İMKB’yi de kapsama aldı.

İMKB BAŞKADIR DEDİK, OLMADI:

Biz daha önceki tasarruf genelgelerinde bu ifade olmadığı için denetimlerde dikkate almamıştık. Ama 2002 Aralık genelgesinde kapsama alındığını görünce buna rağmen Başbakanlık’la yazışma yaptık. Başbakanlığa İMKB’nin durumunun farklı olduğunu ilettik. Ama oradan gelen yanıtlarda, ‘Hayır İMKB Tasarruf Genelgesi’ne tabidir’ denildi.

YAPMAZSAK SUİİSTİMAL OLUR:

SPK’nın ‘Sen buna tabi değilsin’ deme yetkisi yok. Eğer biz yapmazsak, esas o zaman SPK görevini suistimal etmiş olur. Nitekim Altın Borsası’yla ilgili çalışmalarda, Başbakanlık Genelgesi, 631 sayılı KHK; Kamu İhale Kanunu’na göre incelemelerde bize soruldu. İncelemeleri buna göre yönlendirdik. Şimdi Altın Borsası’nda böyleyken, İMKB’ye kalkıp tek başımıza ‘Sen buna tabi değilsin’ diyemeyiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!