İcabında, ’kusura bakma’ deriz IMF olmazsa ölecek miyiz

Güncelleme Tarihi:

İcabında, ’kusura bakma’ deriz IMF olmazsa ölecek miyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF ile görüşmeler için, "Menfaatimize ters bir şey olduğu sürece anlaşma imzalamayız. IMF olmazsa ölecek miyiz? Hiç öyle bir derdimiz yok. İcabında deriz ki ’Kardeşim kusura bakma.’ Ama bizi bu noktaya getirmeyin" diye konuştu.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile ilişkilerin ne zaman netleşeceği konusu merak edilirken, Başbakan Tayyip Erdoğan "IMF olmazsa biz ölecek miyiz? Hiç öyle bir derdimiz yok" diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin menfaatlerine ters bir şey olduğu sürece IMF ile anlaşma imzalamayacaklarını açıkladı.

Gelir İdaresi özerk olmaz

NTV’de soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, IMF ile ilişkiler konusunda şunları söyledi: "Biz, diğer iktidarlar gibi değiliz, ülkemizin menfaatlerine ters bir şey olduğu sürece biz böyle bir şeye imza atmayız. Ben, IMF Başkanı’na da söyledim, yardımcısına da söyledim, IMF Başkanı ile 3 kez görüşme yaptım. Şimdi yardımcısı yine gelecek. Kendileriyle görüşme yaptım ve söyledim. ’Bakın’ dedim, şimdi Sayın Baykal diyor? ’Ne istediler de siz bu işi oyalıyorsunuz?’ Söylüyorum ama anlamıyor. Çünkü iştigal alanı bu değil, farklı. Ben diyorum ki bakın bizden talep ettikleri şeyler, bazılarını örnek olarak veriyorum. Nedir? ’Gelir İdaresi Başkanlığı özerk kuruluş haline gelsin.’ Olamaz, böyle bir şeyi biz kabullenmeyiz. Bırakın o işi biz yapalım. Biz şu anda reforme ederiz ama özerk hale getirmeyiz. Böyle bir şeyimiz yok. Reforme etmek için çalışmalarımız var. Bu konuda sayın Baykal ve diğer muhalefet bize yardımcı olsunlar."

Kusura bakma deriz

IMF ile anlaşma sonusunda bir mecburiyet bulunmadığını anlatan Erdoğan, "IMF olmazsa biz ölecek miyiz? Hiç öyle bir derdimiz yok" dedi. Akgün’ün, "Masadan da kalkmıyorsunuz" sözleri üzerine, Erdoğan şöyle konuştu: "Hayır. Biz onlara söylüyoruz, bize açık açık şunu söyleyin ’biz sizinle beraber çalışacağız, çalışmayacağız’ bunu söyleyin. Bizi, açıklamak zorunda bırakırsınız. İcabında gerekirse deriz ki ’Kardeşim kusura bakma madem ki olmuyor bu iş, hayırlı olsun.’ Bunu da diyebiliriz. Türkiye’de bu güç var. Brezilya’nın dediği gibi Türkiye de bunu diyebilir. Ama bizi bu noktaya getirmeyin."

Sağır duymaz uydurur

IMF ile halen görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Erdoğan, bu yaz sonuna kadar sürecin tamamlanıp tamamlanmayacağı sorusuna "Temenni ederim ki bitsin" karşılığını verdi. Bazı çevrelerin, hükümetin, "gelecek seçimleri düşünerek IMF ile bağlayıcı anlaşmayı düşünmediği" şeklinde iddialarına ilişkin olarak da Erdoğan, şunları söyledi: "Bunların hepsi uydurma, sağır duymaz uydurur. Sağır kardeşlerim gücenmesin, onları ben çok severim, asla böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Öyle bir şey söz konusu değil. Biz bu güne kadar siyasi etik açısından, siyasi etiğe sığmayan hiçbir uygulama yapmadık. Bugün de yapmayız, yarın da yapmayız. Biz hele hele siyasi dayatma asla kabullenemeyiz."

IMF’yle anlaşma şart Gelir İdaresi tüm dünyada bağımsız

TÜRK
Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski başkanlarından, Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Tuncay Özilhan, IMF’yle anlaşmanın gerekli olduğunu belirtti. Özilhan, Hükümet ile IMF arasında anlaşmazlığa neden olan Gelir İdaresi’nin özerkleşmesi konusunda ise şunları söyledi: "Gelir İdaresi tüm dünyada bağımsızdır. Bunun en güzel örneği ABD’de IRS’tir. Türkiye’nin de bu yönde adım atması doğru olur. Bunun güzel örneklerini geçmişte yaşadık, bugün iyi ki özerk bir BDDK var diyoruz. Aynı şekilde EPDK, SPK ve Rekabet Kurumu’nun neler kattığını görüyoruz."

Şimşek: İyileşme işaretleri var ama

DIŞ
Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "4. Türk-Arap Ekonomi Forumu"na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir takim iyileşme işaretlerine karşın toparlanmadan henüz söz edilemeyeceğini söyledi. Şimşek, şöyle konuştu: "Küresel kriz; her ne kadar kötüleşme oranı yavaşlamış olsa bile, iyileşme işaretleri görülse bile henüz sürdürülebilir bir toparlanmanın başlangıcından uzak görünüyoruz. Bankacılık sektörünün sorunları açısından özellikle ABD ve Batı Avrupa’nın bazı bölgelerinde sorunlar devam ediyor. Çünkü bu zehirli aktifler bilançolarda varlıklarını devam ettirdikleri sürece sürdürülebilir toparlanmadan bahsetmek çok zordur."

Babacan: Bütçe açığı bu yıl biraz yükselebilir

DEVLET
Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009 yılında Türkiye’nin bütçe açığında ve kamu borç stokunda bir miktar yükselme beklediklerini belirtti. Türk-Arap Ekonomi Forumunda konuşan Babacan, kamu mali dengelerinde ve borç yapısındaki gelişmelerin, kriz ortamında kamunun mali piyasalar üzerindeki baskısının sınırlı kalmasını sağladığını vurguladı. Babacan, "2009 yılında Türkiye’nin bütçe açığında ve kamu borç stokunda bir miktar yükselme olmasını bekliyoruz. Ancak, bu durumun orta vadede normale dönmesi önemlidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa da yapılması gereklidir. Bunları da biz yapacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!