İç kanamayı Türkler durduracak

Güncelleme Tarihi:

İç kanamayı Türkler durduracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 20:42

Sağlık teknolojileri alanında yatırımlar yapan İnventram, bugüne kadar 2 milyon dolar harcanan “İç Organ Kanamalarını Azaltıcı Sistem” ile en önemli çalışmasını tamamladı. Giyilebilir bir teknoloji olan cihaz, insan vücudunda darbe alan bölgedeki organı hedef alarak oradaki kan basıncını yüzde 44 oranında düşürüp, iç kanamayı durma noktasına getiriyor.

Haberin Devamı

KOÇ Topluluğu teknoloji yatırım şirketi İnventram, Türkiye’nin sağlık teknolojileri alanında bugüne kadarki en önemli adımlarından birine imza attı. Doç. Dr. Yusuf Özgür Çakmak tarafından geliştirilen ve İnventram tarafından patentlenerek koruma altına alınan “İç Organ Kanamalarını Azaltıcı Sistem”, ileri teknoloji içeren sağlık ekipmanları üretim ve geliştirilmesi konusunda Türkiye’yi dünyada söz sahibi yapmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar 2 milyon dolar harcanan sistemi anlatan Doç. Dr. Yusuf Özgür Çakmak, “Cihaz, insan vücudunda darbe alan bölgedeki organı hedef alarak oradaki kan basıncını yüzde 44 oranında düşürüp, iç kanamayı durma noktasına getiriyor” dedi.

HERKES KULLANABİLİR

Teknolojinin gelecekte insan hayatını koruma altına alacağına inandıklarını söyleyen İnventram Genel Müdürü Cem Soysal, şunları söyledi: “Aşılamayacağı kabul edilen sorunların, ileri teknoloji sayesinde kolaylıkla ortadan kaldırılacağına inanıyoruz. Biz de bu hedefle hareket eden Türk bilim adamlarının geliştirmiş olduğu eşsiz projeleri destekleyerek, varoluşumuzun hakkını vermeye çalışıyoruz. Patentini aldığımız son teknoloji adeta insanın kaderini değiştirecek bir özelliğe sahip. Kısacası iç kanamayı Türkler durduracak diyebiliriz.” ABD’nin en önemli teknoloji enstitülerinin başında gelen Southwest Research Institute ile birlikte bu ürünün prototipinin üretimi için çalışmalara başlandığını belirten Cem Soysal, ürünün önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyada iç kanamayı azaltma hedefiyle üretilen ilk cihaz olacağını kaydetti. Soysal, “İç kanama dışardan bakıldığında anlaşılamadığı için risk yokmuş gibi görünse de, kanamanın şiddeti ve hastanın nabzına bağlı olarak belirli bir zamanda müdahale edilmediği takdirde can kaybına neden oluyor. Özel bir kullanım bilgisi ve cerrahi müdahale gerektirmeyen bu cihaz, hem ticari hem de askeri anlamda çok büyük bir pazar potansiyeline sahip.

Öyle ki ilerleyen dönemde, otomobillerdeki sağlık kitinin bile olmazsa olmaz ekipmanlarından biri haline dönüşebilir. Giyilebilir olması ve uzaktan müdahaleye izin vermesi de önemli özelliklerini oluşturuyor. Diğer taraftan özellikle yaralanma vakalarının görüldüğü kazalarda, ambulanslarda, acil servis ünitelerinde ve çatışma alanlarında ihtiyaç duyulacak standart ekipmanlar arasında yer alabileceği öngörülüyor. 375 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen ve 2020 yılında 500 milyar doları aşması beklenen ileri teknolojiye sahip sağlık ekipmanları pazarından pay alacak teknolojileri hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı


OMURGA İMPLANTI 40 HASTADA KULLANILIYOR

Haberin Devamı


İNVENTRAM olarak hem Türkiye’de hem de dünyada yüksek teknolojiye dayalı icatların ticarileştirilmesi konusuna öncülük eden firmaların başında geldiklerini anlatan Cem Soysal, dünya çapında ses getireceğine inandıkları pek çok proje üzerinde çalıştıklarını hatırlattı. Cem Soysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bunlardan ilki geçtiğimiz yıl tanıttığımız ‘servikal omurga diski’ proteziydi. Bu ürünün en önemli özelliği, mühendislik ve tıp biliminin bir araya gelerek, her türlü aşaması ve testleri Türkiye’de gerçekleştirilen ve uygulanan tek omurga implantı olmasıydı. Bu ürün Türkiye’de 40’a yakın hastada kullanılıyor. Hareket özgürlüğü çok iyi olan ürün için çalışmalar devam ediyor.”

Haberin Devamı


KOÇ GRUBU ÜRETİMİ TÜRKİYE’DE YAPACAK


GELİŞTİRDİKLERİ ürünlerin öncelikli olarak Koç Grubu şirketleri tarafından üretilebilir olup olmadığına baktıklarını hatırlatan Inventram Genel Müdürü Cem Soysal, “Üzerinde çalıştığımız prototip testleri tamamlanıp nihai üretime hazır hale geldiğinde üretimi Türkiye’de Koç Holding bünyesinde gerçekleştireceğiz” dedi. 


SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?


Cihaz iki farklı model ile piyasaya çıkacak.Birincisi ambulans ve otomobillerde ilk yardım kitlerinde kullanmak üzere, ikincisi ise askeri amaçlı giyilebilir teknoloji ürünü olacak. Cihazın herhangi bir kaza anında kullanım uzmanlığı gerektirmeden hastanın vücudu ile temas etmesi yeterli.Cihaz deri üzerinden düşük voltajla elektrik veriyor.Bu da iç organlara giden atar damarların tepki vermesini sağlıyor.Kaslar kasılınca da iç organlardaki kanama azalıyor.Böylece müdahale için zaman kazanılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!