Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2002 02:05
Hazine Müsteşarlığı, kamunun borçlarını yönetebilmek ve borçlanma maliyetini azaltabilmek için yeni bir modele hazırlanıyor. Kurulacak Risk Yönetim birimi ile, Türkiye'nin borçları bir menkul kıymet portföyü gibi yönetilecek.
Kamu borç portföyünün, risk analizi yaparak ‘menkul kıymet portföyü gibi’ yönetilmesi ve bu yolla borçlanma maliyetini azaltmayı amaçlayan yeni yapıya ilişkin çalışmalar hızlandı.
Hazine Müsteşarlığı, konuya ilişkin kapsamlı bir yönetmeliği tamamlarken, diğer yandan da ‘orta ofis’ olarak da geçen Risk Yönetim Birimi'nin nasıl çalışacağı konusunda yol göstericilik yapacak danışman tutma aşamasına geldi.
Yeni kurulacak Borç Yönetimi Komitesi ile Risk Yönetimi Birimi'nin sorumluluklarını ve kriterleri içeren yönetmelik, birkaç gün içinde Başbakanlığa gönderilecek. Öte yandan, kamu borçlarının risk analizi yapılarak yönetilmesi alanında, uluslararası tecrübeye sahip kişilerden de ‘bireysel danışmanlık’ hizmeti satın alınacak.
ÖZGÜN MODEL
Borçlanma maliyetinin yanısıra, uzun vadede borç miktarını da azaltmayı hedefleyen yeni yapı için, Dünya Bankası'nın gözetiminde bir dizi ‘workshop’ yapıldı. Bu alanda üç farklı ekolü temsil eden Macaristan, Fransa ve Belçika örnekleri tartışıldı. Hazine kaynakları, risk yönetimi alanında bir modeli aynen kopyalamak yerine, Türkiye koşullarına uygun özgün model geliştirmenin daha sağlıklı olacağını belirtti.
ORTA OFİS
Dört ay önce yürürlüğe giren Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Kanunu'na göre oluşturulması öngörülen Risk Yönetimi Birimi yapılanmaya başladı. Yasadan önce, fiilen iki ayrı genel müdürlükte yürütülen borçlanma, Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü (KAF) bünyesinde tek genel müdür yardımcılığı olarak örgütleniyor. Yeniden yapılanma kapsamında genel müdür yardımcılığına Coşkun Cangöz atandı.
Risk Yönetim Birimi için KAF'ın yanısıra, Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nden olmak üzere yeni bir ekip oluşturuluyor. Hazine'nin yurtdışında yüksek lisans yapan ve borç yönetimi alanında uzman çalışanları ay sonunda gelerek ekibe katılacak.
Risk Yönetim Birimi'nin kurulmasında hizmet alınacak danışmanlar ‘yol haritası’ çıkarılacak. Bu hizmet, Dünya Bankası kredisiyle sağlanacağı için danışman alımında Banka'nın kural ve tavsiyeleri geçerli olacak.
Hazine, bu ay içinde Birleşmiş Milletler'in web sitesinde duyuru yaparak, risk yönetimi birimi alanında uluslararası deneyime sahip bireysel danışmanlar arayacak. ‘Yol haritası’nı ortaya koyacak asıl danışmanın Asıl danışmanın genel stratejiyi ‘yol haritası’ biçiminde ortaya koyacak, orta ofisin kurulduğu diğer ülkelerde görev yapmış biri olması isteniyor.
Görev süreleri iki ile sekiz haftayla sınırlı tutulacak danışmanların sayısı, hizmetin niteliğine göre birden fazla olacak.
NELER OLACAK?
Niyet Mektubu'nda yer alan taahhütlerden birisi olan bu Yönetmelik'te yeni birimlerin yanısıra, orta ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi, risk limitleri, kamuoyuna borçlanma ilanı konuları yer alacak.
Hazine kaynakları, bu ilkelerin aslında uluslararası geçerliliği olan kurallar olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘‘Şeffaflık, hesap verilebilirlik, etkinlik, raporlama gibi ilkeler yer alacak. Aslında bunlar zaten uygulamada var. Ama yönetmelikte hukuksal bir zerçeveye oturunca, Hazine kendini bağlamış olacak. Borç yönetimi politikasında ne yaptığımız daha açık bilinecek.’’