Güncelleme Tarihi:
İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Bülent Uludağ, yaptığı açıklamada, Eskişehir'de merkez ilçe Tepebaşı Kaymakamlığı'nın ekmek israfını önlemek için kendileriyle bir toplantı yaptığını kaydetti.
Ekmek israfına yönelik görüşlerini bildirdiklerini ifade eden Uludağ, şöyle konuştu:
“Fırınlar, kalan ekmeği 'ertesi gün ekmeği' olarak vatandaşa veriyor. Marketlerde ve bakkallarda kalan ekmeği, fırınlar alıp ertesi gün ekmeği olarak satışa çıkartıp değerlendiriyor. Her fırında bu satış gerçekleştiriliyor. Lokantacılar da kalan ekmeğini sabah çorbasında ya da köftesinde kullanıyor ve ekmeği ziyan etmek istemiyorlar. Hastaneler de roll ekmek denen tekli poşette ekmek kullanılıyor.”
“Ekmeğe yeni fiyat istedik”
Eskişehir'de ekmeğin 50-65 kuruş arasındaki fiyattan satıldığını anlatan Uludağ, şöyle devam etti:
“Ekmeğe yeni fiyat istedik. Ekmeği, 2008 yılında 300 gramdan 250 grama düşürerek 65 kuruş tavan fiyattan satmaya başladık. Yaptığımız çalışma sonucunda bir yıl içinde doğalgazda yüzde 30, elektrikte de yüzde 11 artış yaşandığını
tespit ettik. Her yıl buğdaya bir taban fiyatı verilir. Buğday taban fiyatlarında iyileştirme yapılıyor. Buğdayı zamlı alan değirmenci de bunu una yansıtıyor. Her yıl çalışanlarımıza yüzde 10-12 zam yapıyoruz. Ekmekte tavan fiyat olarak 75 kuruş istedik. Herkes 75 kuruşa satmak zorunda değil. 250 gram ekmeğin tavan fiyatının 75 kuruş olmasını talep ediyoruz. Ancak herkes istediği fiyata satabilir.”