Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en iyi döşeme ustalarını yetiştiren Kadıköy İbrahimağa’daki döşemecilik geleneği, dünyanın en lüks ve en güçlü oto markaları için deri koltuk ve direksiyon döşemesi üretebilen bir Küçük ve Orta Boy İşletme (KOBİ) çıkarmayı başardı. 12 yaşında İbrahimaağa’da çırak olarak mesleğe başlayan ve dönemin lüks Amerikan otolarını tepeden tırnağa giydirerek yetişen Mehmet Cemtaşçı’nın, kurduğu Elegans Oto Dizayn, geçen yıl Avrupa’ya yaptığı 1.2 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Firmanın dünya markaları için ürettiği deri döşemeleri inceleyen bir ABD’li firma da ABD pazarı için yılık 4 milyon dolarlık olmak üzere 10 yıllık deri döşeme anlaşması yaptı. Mehmet Cemtaşçı bu anlaşma ile Pendik’te 25 kişilik kadroyla yaptığı imalatı büyütme kararı aldıklarını söylüyor ve şöyle anlatıyor öyküsünü:
Çekirdekten yetiştik
İbrahimağa’daki döşemeciler ünlüdür. İşte ben orada çekirdekten yetiştim. İlkokulu bitirince babam 12 yaşımda (1988) çırak verdi. Meslek edindim usta oldum. Daha çıraklıkta bile dönemin lüks Amerikan arabalarında uzmanlaştık. Biz döşeme deyince arabanın her şeyini sıfırdan yapardık. Tavanını, kapılarını, alt tahtalarına kadar hep el işçiliği ile yaptık. Sonra 2007’de bir Alman firması için çalışmaya başladım. Onlar beni eğitim için Almanya’ya götürdüler ve orada Alman mantığını, sistemini, kalitesini öğrendik. Sonra da kendi firmamı kurdum.
Kılıf değil döşeme yapıyoruz
Otomobilleri deri kaplıyoruz. Almanya’ya ihracat yapıyoruz. Orada bir firmaya satıyoruz o firma da otomotiv firmalarına tedarik yapıyor. Türkiye’de Peugeot, Citroen başta olmak üzere birçok marka için partneriz. Citroen için Baylas’la anlaşmalıyız. Peugeot için de bayilerle anlaşmalıyız. En lüks markalar için de araç sahipleri gelip bize deri döşeme yaptırıyorlar. Bir de direksiyon üreten firmalarla partneriz. Onlar direksiyonu üretiyor biz deri kaplamasını yapıyoruz. Bu alanda partnerimiz olan Pürplast şu anda Avrupa’daki bütün otobüs markalarına direksiyon üretiyor. Derilerini biz yapıyoruz. Yanlış algı olmasın biz ‘koltuk ya da direksiyon kılıfı’ değil deri döşeme üretiyoruz. Bizim ürünlerimizi ustalar uyguluyor.
2 bin koltuk 6 bin direksiyon
Avrupa’ya geçen yıl 1.2 milyon dolarlık ihracat yaptık. İç pazarla birlikte ciromuz 2.5 milyon lira kadar oldu. En son ABD’lilerle bir tedarik anlaşmamız sonuçlandı. Bizim için çok büyük bir anlaşma. Yıllık 4 milyon doları bulacak. 10 yıl sürecek. Şu andaki kapasitemiz yıllık 5-6 bin adet direksiyon ki bunu küçük eklemelerle 20 bine çıkarabiliriz. Koltuk deri döşemesinde ise yıllık 2 bin adet. İç pazara yeni başladık. Porsche, Ferrari, Mercedes, BMW gibi lüks marka araç sahipleri de kendileri gelip deri döşeme yaptırıyorlar.
Deriyi Uruguay’dan alıyoruz
ELEGANS Oto Dizayn Genel Müdürü Mehmet Cemtaşçı, otolara deri döşeme için kullandıkları derilerin sadece bu amaç için terbiye edilmiş deriler olması gerektiğini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Deriyi Uruguay’dan ithal ediyoruz. Uruguay bu alanda çok uzmanlaşmış durumda. Türkiye deride giyim alanında çok uzmanlaştı ama bu bambaşka bir alan. Otomobilde, ısı, yanma, dayanıklılık, nefes alma özellikleri çok farklı. Deri buna göre olmalı. Her biri 5-6 metrekarelik yekpare deriler olarak geliyor. 2 yıl garantili hizmet veriyoruz.
Diğer ekobi haberleri:
İstanbul Kalkınma Ajansı, İdeal Seramik’in ‘Atık Gazlardan Isı Projesi’ne destek veriyor
İSTANBUL Kalkınma Ajansı, (İSTKA) “İşletmelere Yönelik Çevre Ve Enerji Dostu İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında İdeal Seramik Sıhhi Tesisat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret. A.Ş.’nin ‘Tünel Tipi Vitrifiye Seramik Pişirme Fırını Bacalarında Atık Gazlardan Isı Ekonomisi Sağlanması Projesi’ne geri ödemesiz (hibe) destek verdi. Proje ile hammadde kaynaklarının daha etkin kullanımının sağlanması, geri dönüşümün ve sanayide enerji verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında geliştirilecek yeni sistemlerle elektrik ve doğalgaz tüketimi azalacak ve yılda 1.5 milyon liranın üzerinde tasarruf elde edilecek.
En başarılıların en iyisi seçilecek
KÜRESEL Girişimcilik Programı (Global Entrepreneurship Program-GEP) Türkiye’deki en başarılı girişimcilerin en iyisini seçecek. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) koordinatörlüğünde GEP-Türkiye tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması”nda 32 girişimci yarışacak. Bu girişimciler ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, MIT Enterprise Forum, Endeavor gibi kuruluşlarca kendi iş planı yarışmaları katılımcıları arasından finale kalanlardan seçildi. Seçilen girişimcilerin 20’si Istanbul, 10’u Ankara, 2’si İzmir’de faaliyet gösteriyor. Mobil yazılımlar, yeşil enerji, eğitim teknolojileri, oyun yazılım ve donanımı, e-ticaret, modern ziraat, moda, biyomedikal teknolojiler, görüntü işleme alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Finalistler, aralarında Silikon Vadisi’nin ünlü isimlerinin de bulunduğu ABD’li yatırımcıların yanı sıra jüriye katılacak Türk melek yatırımcılardan destek alma şansı yakalayacak. Ayrıca Youtube, Twitter ve Instagram gibi şirketlerden girişimcilerle tanışacaklar. Yarışma, Garanti Bankası, Microsoft, General Electric ve Pegasus’un sponsorluğunda gerçekleşiyor.