İbrahim Eriş: Enflasyon yavaş yavaş düşecek

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Eriş: Enflasyon yavaş yavaş düşecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

BREZİLYA Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı İbrahim Eriş, Türkiye ve Brezilya enflasyonlarının farklı özellikler gösterdiğini ancak enflasyonla mücadele konusunda Türkiye'de de dünyanın her yerinde kullanılan yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi. Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen,‘‘Enflasyonla Mücadele, Latin Amerika'dan Başarılı Örnekler’’ başlıklı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eriş, Brezilya ve Arjantin'de geçtiğimiz dönemde hiper enflasyon yaşandığını ancak Türkiye'de bu tip enflasyonunun yaşanmadığını belirtti. Eriş, ‘‘Türkiye'de hiper enflasyon olmadı, bunun içinde enflasyon Arjantin ve Brezilya'da olduğu gibi birden düşürülmeyecek, Türkiye'de enflasyon yavaş, yavaş düşecek’’ dedi.

Eriş enflasyonun düşürülmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

‘‘İlk olarak bütçe açıklarının sürekli olarak düşürülmesi gerekiyor. İkinci olarak dış açığın kapanması lazım. Üçüncü olarak reformların yapılması gerekiyor. Ekonomi dışa açılmalı. Özelleştirme yapılmalı. Brezilya son 10 yılda 80 milyar dolarlık özelleştirme yaptı, bu yılda 10 milyar dolarlık özelleştirme yapacak. Bunların yanısıra vergi reformları yapılmalı ve reformların devamlılığı sağlanmalı’’

HİPER DAHA KOLAY

Eriş, hiper enflasyonla mücadele etmenin Türkiye'deki türde bir enflasyonla mücadele etmekten daha kolay olduğunu söyledi. Hiper enflasyonunun olduğu ülkelerde tüm fiyatların günlük, işçi ücretlerinin de haftalık olarak ayarlandığını kaydeden Eriş, ‘‘İşçi ücretleri Türkiye'de 6 ayda bir ayarlanıyor. Çalışanlarda 6 aylık birikmiş enflasyona göre zam talep ediyorlar. Dolayısıyla, 6 aylık enflasyon önümüzdeki 6 aya devir edilmiş oluyor. İşçi ücretlerinin daha kısa sürelerle belirlenmesi yararlı olur’’ şeklinde konuştu.

Yabancı kurların baskı altında tutulması ile Türk lirasının aşırı değerli hale gelmesi tehlikesinin ortaya çıktığını kaydeden Eriş, bu durumu önlemek için ülke içerisindeki enflasyonla kur politikasının dengeli bir şekilde götürülmesi gerektiğini söyledi.

Sabit kur politikasının uygulandığı dönemlerde İthalata açık olmayan alanlarda ülke içerisinde fiyatların artabileceğine dikkat çeken Eriş, ‘‘Brezilya'da istikrar politikası döneminde ithalata açık olmayan alanlarda kiralar ve hizmetlerin fiyatı çok arttı. Böyle alanlarda dikkatli olmak gerekir’’ dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI

Eriş, Cumhurbaşkanılğı seçimlerinin istikrar politikalarının uygulanması açısından abartıldığını belirterek, ‘‘İstikrar politikalarının uygulanması bir Cumhurbanlığı dönemiyle bağlantılı olmamalıdır. İstikrar politikası senelerce sürecektir, Cumhurbaşkanının değişmesi istikrarsızlık değildir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!