Güncelleme Tarihi:
Hyundai Başkanı Steve Yang’ın G üney Kore’yle ‘Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’ yapılmaması halinde Türkiye’ye yeni yatırım şansı olmadığını açıklamasına hükümetten sert yanıt geldi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, açıklamanın manipülasyon olduğunu belirterek, “Güney Kore bunu bilinçli ve planlı yapıyor. Bizi zorlayarak kendi lehlerine anlaşma yapmak istiyorlar. Kimse bizden daha akıllı olduğunu düşünmesin. Başkan’ın açıklaması hiç inandırıcı değil.,Çünkü Güney Kore bizim yıllardır müttefikimiz, dostumuz. Bizim orada 100’lerce şehidimiz var. Büyüklerimiz canlarını Kore’nin bağımsızlığı için vermişler. Bu ülke için şehitler vermişiz” dedi.
Abartıldığı gibi değil
G. Kore’nin Türkiye’nin yaptıkları unutup, Avrupa’dan koparamadığı tavizleri almak istediğini ifade eden Çağlayan şöyle konuştu: “Bakıyorum da Hyundai’nin üstünden bir şeyler söyletiyorlar. Bugün Güney Kore’den ithal edilen araçlarda vergi yüzde 10, yan mamüllerde ise yüzde 4. Yani abartıldığı gibi değil. Onlar ise bizden tüm ihracatta yüzde 8 alıyorlar. Güney Kore’ye yaptığımız ihracat, ithalatın 10’da biri. Ciddi dış ticaret açığı veriyoruz. Bunu da dikkate alıyoruz.”
5 yıl ile sınırlı STA
Avrupa Birliği’yle (AB) yaptıkları Serbes Ticaret Anlaşması’nın ise 5 yıllık olduğunu hatırlatan Çağlayan şunları dile getirdi: “G.Kore sadece 5 yıl süreyle AB’den ithal ettiği ürünlerden vergi almayacak. AB ise bunu 3 ila 5 yıl arasında sınırlı tutmuş. Şimdi G.Kore, Avrupa’dan alamadığı uzun soluklu anlaşmayı bizden koparmaya çalışıyor.Ben bu noktada Hyundai Başkanının açıklamalarını manipülasyon olarak görüyorum. Bu çerçevede Hyundai, rekabetçi olmak istiyorsa Türkiye’de her halükarda büyümek zorunda” dedi.
Çağlayan şunları anlattı: “Bugün Türkiye sanayisinde iş gücü maliyetleri, Hyundai Başkanının bahsettiği Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan çok daha düşük seviyelerde. Diğer taraftan Türkiye’nin hem genç nüfusu hem de kalifiye elemanı var. Hiçbir ülke bizim karşımızda duramaz. Ayrıca Türkiye’de hızla büyüyen bir iç pazar gerçeği var. Bahsettiği ülkelerin iç pazarı yok. Hepsini ihraç etmek zorunda kalacak. Bu da ekstra navlun ve nakliye ödemesi anlamına geliyor. Bunların hepsi üst üste konduğunda STA olmamasına rağmen Türkiye’nin avantajını gösteriyor.”
7 kez biraraya geldik
Buna rağmen son dönemde ticaret duvalarlarının kalkması için G.Kore hükümetiyle 7 kez görüştüklerini belirten Çağlayan, önümüzdeki hafta yine G.Kore’li bakan ile görüşeceğini söyledi. Çağlayan, “Her şey olumlu gidiyor ve son aşamaya gelindi. Öyle ya da böyle bu sorunlar çözülecek. Özellikle mal ticareti konusunda sona geldik. Benim fikrim 2-3 ay içinde Güney Kore ile STA anlaşmasını yaparız.Orta yolu bulup iki tarafından kazanacağı bir çözüm yaratacağız” açıklamısını yaptı.
Hyundai dersine iyi çalışmamış
HYUNDAI Başkanı Steve Yang’ın, ‘Türkiye yıllardır konuşuyor ama çevre ülkeleriyle bile STA anlaşmaları yapmadı” yorumuna Zafer Çağlayan şu yanıtı verdi; “Sayın Yang dersine çok iyi çalışmamış. Biz Suriye, Mısır ve Fas’la STA anlaşması yaptık. Diğer çevre ülkelerde benzer anlaşmalar için görüşüyoruz.
Bu ülkelerin potansiyeli bile Türkiye’de yatırım yapmanın ne kadar kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.”
Sorunun temeli Gümrük Birliği’nde
ZAFER Çağlayan,STA ile ilgili yaşanan sorunun temelinin 1996 yılında yapılan Gümrük Birliği anlaşmasında yattığını belirterek “Avrupa anlaşma yapılırken, Türkiye’ye bizimle taraf olacak mısınız diye sormuş. Hayır demişiz çünkü taraf olursak Güney Kıbrıs’ı da tanımak zorunda kalacağımızı düşünmüşüz. Bir basiretsizlik neticesinde bu sorunlar ortaya çıkıyor. Avrupa’da bunu her seferinde koz olarak kullanıyor. G.Afrika ve Meksiya’yla 10 yıl önce STA yaptılar. Biz bundan kesinlikle yararlanamıyoruz. Bu ülkelerle yüzde 40’a varan gümrük duvarlarımız var” diye konuştu.