Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Bursa Ekonomi Zirvesi’nin, Bursa’nın ekonomik geleceğine yol gösterici olacağına inandığını ifade eden BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, gerek sanayi ve teknolojinin bir araya gelmesi, gerek coğrafi konumu sebebiyle Bursa’nın Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Bursa’nın özel bir şehir olduğuna vurgu yapan Abdullah Bayrak, “Bursa sanayisi, hem üreten hem de ürettiğini ihraç eden konumuyla Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor. Ekonomik açıdan değerlendirildiğinde Bursa, Türkiye’nin sanayide öncü şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Otomotiv ve tekstil sektörlerinin başı çektiği Bursa sanayisi, üretim ve istihdam açısından üst sıralarda yer alıyor. Türkiye ihracatının yüzde 10’lara yaklaşan bir bölümünü Bursa gerçekleştiriyor. Bu durum, Bursa’nın üretim ve yurtdışı pazarına dönük satış konusunda oldukça başarılı bir grafik çizdiğinin önemli göstergelerinden birisi. Yabancı sermayenin de yoğun rağbet gösterdiği şehirlerden biri Bursa, istihdamda da üst sıralarda yer alıyor” diye konuştu.
Yabancı sermayeyi Türkiye’ye çekme konusunda da, yeni teşviklerin getirilmesi gerektiğinin altını çizen Abdullah Bayrak, “Şu anda önemsemediğimiz ekonominin çarklarının döndüğünü düşündüğüm bu günlerde önlemlerimizi almak durumundayız. Türkiye’nin şu anda yaşadığı ortam nedeniyle, yatırımı Türkiye’ye yapılacak projeler, Romanya, Polonya gibi ülkelere kaçmaktadır. Şimdiden olayların farkına varmalıyız. Oxford Üniversitesi’nin açıklamasına göre, önümüzdeki 20 yılda ABD’deki işlerin yüzde 47’sinin yok olma riski var. Artan teknoloji, değişen dünya düzeni, ihtiyaçların farklılaşması ve bu ihtiyaçlara ayak uyduramayanların sistemin dışına çıkacağı ile ilgili ön görüler her geçen gün artmaktadır. Bu şekilde değerlendirdiğimizde, bizimde politikamız Sanayi 4.0’a yani 4. Sanayi devrimine geçmemizi gerektirmektedir. Dördüncü sanayi devriminde yerimizi almamız için, işletmelerimizi güçlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Devletin son yıllarda uyguladığı teşvikler ile Ar-Ge ve İnovasyon desteklerinin hızla gelişmesi gerektiğini dile getiren Abdullah Bayrak şunları söyledi: “Şu bir gerçektir ki, işletmelerimiz öz sermaye açısından güçsüz ve dolar – Euro kıskacında kalmış, kredi borçları kur atışıyla birlikte artmıştır. Bu olumsuz yapıdan biran önce kurtulup, katma değeri yüksek ürünler ile sanayi 4.0’ın farkına vararak, Ticaret ve Sanayi Odamız’ın öncülüğündeki TEKNOSAB’ın biran önce devreye girip, yabancı sermayenin ülkemize çekilmesi olmalıdır. Bursa’nın en büyük özelliği ‘Üreten’ şehir olmasıdır. Her yıl, bir önceki yıldan daha iyi olmuştur.”
Bursa’nın 13 milyar dolarlık ihracatının 5.5 milyar dolarını BOSB’un yaptığına değinen Abdullah Bayrak, “Biz, Bursalı sanayiciler ve SİAD yöneticileri olarak öncü şehir Bursa’da üretmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Daha çok çalışarak Bursa ve Türkiye ekonomisine değer katmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz” dedi.