Güncelleme Tarihi:
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde (BOSB) 56 bin kişinin istihdam edildiğini ifade eden BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz, BOSB’da bugün itibariyle tekstil sektöründe 75, otomotiv ve yan sanayinde 53, makina sanayinde 25, metal sanayi ve endüstrisinde 16, kimya sanayinde 12, plastik ve kauçuk sanayinde 12, gıda sanayinde 4, inşaat sektöründe 6, atık-geri dönüşümünde 6, enerjide 5 firmanın ve kalan 36 firmanın da değişik sektörlerde faaliyette bulunduğu söyledi. Bursa OSB’deki firmaların 2016 itibariyle yıllık ihracatlarının toplam tutarlarının da 5 milyar 800 milyon doların üzerinde olduğuna vurgu yapan Durmaz, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olan bursa BOSB’un, Ar-Ge merkezleriyle de örnek olduğunu belirtti.
Bursa OSB’de 19 Ar-Ge merkezi bulunduğuna dikkat çeken Hüseyin Durmaz, “Bursa’daki Ar-Ge merkezlerinin yarısına yakını bizim bünyemizde. Bursa OSB, bu haliyle Türkiye’deki birçok ili de geride bırakıyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü de bölgede yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin kamu kurum ve kuruluşlarında karşılaştıkları sorunların kısa yoldan mahallinde çözülebilmesi amacıyla, sanayiciler ve girişimcilerin sorunlarını dinlemek, gerektiğinde ilgili kurumlarla irtibata geçerek çözüm üretmek, girişimcilere yönelik bilgilendirme, rehberlik ve bölgede bulunan cazip yatırım alanları konusunda tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak üzere tek durak ofisi yaklaşımıyla çalışmalar gerçekleştiriliyor” dedi.
Bölgelerinde, su üretim ve dağıtım, atık toplama ve atık su arıtma, elektrik dağıtım, doğalgaz dağıtım, fiber optik ve bakır kablo ile haberleşme, itfaiye ve yangın eğitimleri, sağlık hizmetleri ve ilkyardım eğitimleri, çevre ağaçlandırma ve bakım, yol ve inşaat işleri, parselasyon, ruhsatlandırma ve onaylar, enerji verimliliği ile bursa çevre merkezi laboratuvarı hizmetleri verildiğini söyleyen Hüseyin Durmaz, “Adeta bir belediye gibi çalışıyoruz. Bursa’nın 250 büyük firma araştırmasının son verilerine göre, Bursa’nın ilk 250 büyük firması içinde Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nden 50 fabrika yer alıyor. İlk 250 büyük içindeki OSB firmaları 17.9 milyar TL ile 250 firmanın yapmış olduğu toplam üretimden satışların 3’te 1’ini karşılamış durumdadır. Bursa ihracatının yarısını da yine bursa OSB’de faaliyet gösteren fabrikalar tarafından gerçekleştirmektedir” diye konuştu.
1960’ların başında Bursa OSB’nin kurulmasıyla birlikte planlı sanayileşmeye ve üretime geçildiğinin altını çizen Durmaz, “Türkiye’nin ilk OSB’si olan Bursa OSB, Renault otomobil fabrikası, Bosch fabrikaları, Zorlu grup tesisleri ve daha pek çokları ile geride kalan 55 yılda hep örnek olmuş, model olmuş ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamıştır” dedi.
Sanayiciler ve işadamları olarak Bursa’nın en çok üretim, ticaret ve ihracat yönü ilgilendiklerini ancak cennet gibi bir şehirde yaşadıklarını ifade eden BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa’nın eşsiz kültürel değerlere ve turizm özelliklerine de sahip olduğunu belirtti. Bursa’nın Tarihi İpekyolu’nun Anadolu topraklarındaki son durağı olduğunu söyleyen Durmaz, “1491 yılında ipek iplik ve ipekli kumaş ticaretinin merkezi olarak Kozahan yapılmış. 1491 yılına dikkatinizi çekerim. Amerika kıtasının keşfinden 1 yıl önce. Bir başka husus göçlerdir. İstanbul başkent olduğu için Bursa yüzyıllarca doğu ile batı arasındaki geçiş yolu özelliğini kordu. Bu Bursa için çok önemli bir kazanım oluşturdu. Ürün çeşitleri, önemli ustalar ve üretim modelleri hep Bursa’da buluştu” diye konuştu.
BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz Bursalı bir sanayici olarak Türkiye’ye inancının tam olduğunu ve bu konuda morallerin üst seviyede olması gerektiğini vurguladı. Durmaz, “Çok çalışmaktan, sebat etmekten, küsmemek, darılmamaktan yanayım. Moral bozmadan, politika politikacılığını yapacak, biz de sanayici olarak üreteceğiz. Moralimizi yüksek tutmak, çalışanlarımıza, aile ve sevdiklerimize yüksek moral vermeliyiz. Avrupa, ABD, Rusya, Çin buradan vazgeçemez. 2017 değil, 2117den umutluyum. Bu ülke vazgeçilemez” diye konuştu.