Güncelleme Tarihi:
Sigorta kollarına göre kesinti uygulaması
Geçen haftaki yazımda, Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin 29.02.2016 tarihi itibariyle uygulamadan kaldırıldığını duyurmuştum. Ancak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın sigorta primlerini tahakkuk etme dönemleri farklı olduğu için, SGDP kesintisinin durması farklı tarihlerde olacak. Bu çerçevede; 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek Sosyal Güvenlik Destek Primleri Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacaktır.
Emekli memurların durum 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden Sosyal Güvenlik Destek Primleri Şubat/2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart/2016 dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını üç aylık dönemler itibariyle alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen tutarların, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacağı yolundaki açıklamasını da duyurmuş olalım.
Günlük borç miktarındabaşvuru tarihi önemli
Özer Türkmen - Almanya
GÖNDERMİŞ olduğunuz yazıdan anladığım kadarıyla borçlanmada esas alınan günlük miktarın neye göre hesaplandığını merak ediyorsunuz. Durumunuz özetle şöyle: Eşinizle birlikte Temmuz 2005'te Almanya'ya geldiğinizi, sizin sigortalı işte çalıştığınızı, eşinizin ise çalışmadığınızı belirtiyorsunuz. 30.12.2015 tarihinde, hem kendiniz hem de eşiniz adına borçlanma evraklarını SGK'ya gönderdiğinizi belirterek, ancak borçlanma talep dilekçesinde Temmuz 2005'ten itibaren geçen sürelerinizi yazdığınız için borç hesabında dikkate alınacak borç miktarının neye göre hesaplandığını soruyorsunuz. Borçlanma hesabında temel alınan günlük miktarla ilgili genel uygulama şöyle: Borçlanma başvurusu için gerekli olan evrakları postaya verdiğiniz veya elden teslim ettiğiniz tarihte geçerli olan günlük borçlanma miktarı, borcunuzun hesabında dikkate alınacaktır. Borçlanma evraklarınızı 30.12.2015 tarihinde iadeli taahhütlü olarak postayla gönderdiğiyseniz, bu tarihte geçerli olan 13,58 TL tutarındaki günlük miktar üzerinden borcunuz hesaplanacak, size buna göre bir borç miktarı tahakkuk ettirilecektir.
Hem Almanya'da ikamet hem Türkiye'de sigorta olmaz
Murat Sanalmış – Wuppertal/Almanya
TÜRKİYE'de 1996'da sigorta girişiniz olup 164 gün süreye sahipsiniz. 1972 doğumlusunuz ve 2002'de Alman vatandaşlığına geçmiş ve bundan sonra da sigortalı çalışmaya başladığınız için borçlanabileceğiniz sürenizin olmadığını belirtmişsiniz. Bu konuda haklısınız, Mavi Kartlı olarak yurtdışı borçlanma hakkınız var, ancak sadece Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreleri borçlanabilirsiniz. Bunu bildiğiniz için, Almanya'da ikamet ederken Türkiye'de bir işyerinde çalışıyor gözükerek veya isteğe bağlı prim yatırarak emekli olup olamayacağınızı soruyorsunuz.Maalesef her ikisi de olmuyor.
Fiili ikamet şartYani ne Almanya'da ikamet ederken veya fiilen bu ülkede yaşarken Türkiye'de sigortaya tabi bir işyerinde çalışıyor gözükebilirsiniz ne de aynı koşullar altında memlekette isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle emekli olabilirsiniz. Çünkü her iki durumda da sizin Türkiye'de fiilen bulunmanız veya ikamet etmeniz gerekiyor.Bundan dolayı mevcut olan 164 günlük sigortalılık sürenizi 3.600 güne tamamlayacak şekilde borçlanabileceğiniz yurtdışı süreniz maalesef yok. Yapabileceğiniz tek şey yeniden Türk vatandaşlığına geçerek, 3.600 güne tamamlayak süre kadar sigortalı bir işte çalışıp yurtdışı borçlanmaktır. Ancak bu yolla en erken 60 yaşında Türkiye'de emeklilik hakkını kazanabilirsiniz.
1.070 günümü nasıl tamamlayabilirim
Vedat Taşkıran – Almanya
ALMANYA'da Türk vatandaşı olarak 4.530 gün sigortalı çalışma sürenizin olduğunu ve 5.000 günü tamamlamak için eksik olan 1.070 günü, Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle borçlanıp borçlanamayacağınızı soruyorsunuz. Eksik sürenizi tamamlamak için yeniden Türk vatandaşlığına geçmek yetmeyecektir. Türk vatandaşlığını aldıktan sonra ayrıca bir de eksik süreniz kadar sigortalı çalışıp, bu süreyi o dönem için geçerli olacak şartlara göre borçlanmanız da gerekiyor. Yani sadece Türk vatandaşlığına geçerek, Alman vatandaşlığında geçen sürelerinizi borçlanamazsınız. Mutlak suretiyle Türk vatandaşı olarak sigortalı çalışmanız gerekiyor.
Türkiye'ye gidip sigortalı olacağım
Arif Konya - Köln / Almanya
1963 doğumlu olup 1988'de geldiğiniz Almanya'da 1991'den bu yana sigortalı çalıştığınızı, bu ay içinde de Türkiye'ye gidip sigortalı bir işte çalışmayı düşündüğünüzü belirtip, bu koşullar altında nasıl emekli olabileceğinizi soruyorsunuz.Bu ay bizzat Türkiye'ye gidip sigorta girişi yapacağınıza göre, 1991 yılından bu yana borçlanabileceğiniz yurtdışı süreleriniz 4/a sigorta kolunda, yani eski adıyla SSK'da değerlendirilecektir. Şimdi emeklilik şartlarınıza bakalım. Almanya'da 1991 yılında sigortalı işe başladığınıza göre, ya 52 yaş ve 5.525 gün (başlangıcınız 23.5.1991'den önceyse), ya da 53 yaş ve 5.600 gün (sigorta başlangıcınız 24.5.1991'den sonraysa) şartlarına tabi olursunuz. Özetle 1991 yılından bu yana geçen sigortalılık süreden en fazla 15 yıl 10 ayı borçlanarak, tabi olduğunuz kademedeki yaş şartını tamamlamanız koşuluyla emekli olabilirsiniz. Size bildirilecek borç miktarını hesaplamak için, aranan gün şartını 17,57 TL ile çarpmanız gerekiyor.