‘Hurda’ sınırı 1985 yılı oldu, 140 bin araç trafikten çekilecek

Güncelleme Tarihi:

‘Hurda’ sınırı 1985 yılı oldu, 140 bin araç trafikten çekilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2010 00:00

Otomotiv sektörü, Ulaştırma Bakanlığı’nın yenilediği ‘hurda araç’ tebliğine dikkat kesildi. Bakanlık, daha önce 1979 olarak belirlediği ‘hurda’ sınırını, 1985 yılı şeklinde değiştirdi. Böylece 145 bin aracın trafikten çekilmesi gündeme geldi.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Bakanlığı, hurda araç kapsamını genişletti. Daha önce 1979 model ve öncesi kamyon, çekici, tanker ve otobüsleri kapsayan Ulaştırma Bakanlığı tebliği yeniden düzenlenip Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yaş sınırı 1985’e (1985 dahil) yükseltildi. Aracını hurdaya ayıran araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) faiziyle birlikte, varsa trafik cezası da silinecek.
Alımlar 15 Kasım’da
Hurda araç alımları 15 Kasım’da başlayacak ve 30 Haziran 2011’de sona erecek. Ulaştırma Bakanlığı, yaklaşık 140 bin aracı yakından ilgilendiren hurda araçlarla ilgili tebliğini hazırladı ve Başbakanlık’a gönderdi. Gönderilen tebliğde hurda araç kapsamına yük ve eşya taşımak için imal edilmiş kamyon, tanker ve çekici cinsi motorlu taşıtlar ile sürücüsü dahil 16 adet ve üzeri oturma yolcu otobüsleri giriyor. Bakanlık, ekonomik ömrünü tamamlamış 1985 (dahil) ve öncesi araçları piyasadan çekerek, büyük oranda yolcu ve yayalarla yüklerin de güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Hurda araçların yollardan çekilmesiyle enerji tasarrufunun yanı sıra çevre kirliliğine de katkıda bulunacak. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacak.
Ödeme 1 ayda yapılacak
Çalışır durumdaki aracını hurdaya ayırma ve teslime ilişkin belgelerin MKEK tarafından Ulaştırma Bakanlığı’na iletilmesini müteakip, ödeme araç sahibinin dilekçesinde belirttiği banka adı ve IBAN numarasına 1 ay içinde yapılacak. Aracını hurdaya ayırmak isteyen araç sahipleri önce aracının taşıt olma özelliğini koruduğuna dair “hurdaya ayrılmıştır” kaşeli, trafik tescil belgesinin aslı ile birlikte, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nün Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen Hurda müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Teslimden sonra birkaç evrak daha isteniyor. Araç sahipleri için tanzim edilen evraklar, Araç Durum Raporu, Kantar Tartı Fişi, Hurda Malzeme Teslim ve Tesellüm Tutanağı, ilgilinin dilekçesi ve “hurdaya ayrılmıştır” kaşeli Trafik Tescil Belgesi’nin aslı olarak sıralanıyor. Eğer araç sahibinin Trafik Tescil Belgesi zayi ise trafik tescil bürolarından temin edilebilen ‘zayidir’ ibareli onaylı evrak tanzim edilebilecek.

Haberin Devamı

Hurdaya çıkan araca nasıl ödeme yapılacak

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Bakanlığı tebliğinin kapsamına giren araçların hurdaya ayırma işlemlerini tamamlayan taşıt sahiplerine ve vekillerinin dilekçede beyan ettiği banka hesap numarasına, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ödeme yapılacak. Hurdaya ayrılan araçlar ve kilo başına ödenecek ücretler şöyle: “1973 model ve öncesi taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı kg) x 0.70 TL’; 1974, 1975 ve 1976 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 0.90 TL’; 1977, 1978 ve 1979 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 1 TL’; 1980 ve 1981 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 1,10 TL’; 1982 ve 1983 model taşıtlar için taşıt ağırlığı (kg) x 1.20 TL’,1984 ve 1985 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 1.30’ TL ödenecek. Taşıt ağırlığı; boş olarak tartıldığı kantar tartı değeri olacak. Taşıtın kantar tartı değerinin, trafik tescil belgesinde yazılı olan ağırlık değerinden fazla olması halinde, trafik tescil belgesinde yazılı net ağırlık ödemeye esas alınacak. Söz konusu taşıtlar Protokol hükümlerinin yerine getirilmesi kaydıyla, MKEK’nin ilgili Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nün malı olmuş sayılacak ve yapılan ödemeden dolayı Ulaştırma Bakanlığı’nca söz konusu taşıtlar üzerinde bir hak ve pay istenmeyecek, Ancak, MKEK hurdaya ayrılan taşıtlardan Bakanlığın talep edeceği taşıtları sergi, fuar, müze ve benzeri malzemesi olarak kullanılmak veya ihtiyaç sahibi ülkelere yardım amacıyla hibe edilmek üzere, Bakanlığa hurda ve nakliye bedeli ödemeksizin, teslim aldığı şekliyle muhafaza edecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!