Hurda indirimi beklentisi satışları düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

Hurda indirimi beklentisi satışları düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2009 18:15

OTOMOTİV Yan Sanayicileri Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar, otomotivde hurda indirimine ilişkin haberlerin halkı beklemeye ittiğini belirterek, “Tüketici biraz daha düşer mi diye bekliyor, 'Nasıl olsa hurda çıkar' diye tüketici bekliyor” dedi.

OYDER Başkanı Tarık Taşar, otomotiv sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel ile birlikte basın toplantısı yaptı. Otomotiv satışlarının Aralık ayında yüzde 58 düştüğünü, rakamların açıklanmamasına rağmen Ocak ayında yüzde 50 civarında düşüş görüldüğünü anlatan Taşar, sektörün 2008'i yüzde 17 küçülme ile kapattığını söyledi. 2008'in ilk 9 ayında satışların iyi olduğu ancak, daha sonra krizin etkisiyle son 3 ayda daralmanın yaşandığını belirten Taşar, sektör dernekleri ile birlikte Maliye Bakanlığı ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile görüşmelere devam ettiklerini kaydetti. Sektörün ihracatının yüzde 80'ini Batı Avrupa'ya yaptığını, ancak Avrupa'da ciddi daralma görüldüğünü belirten Taşar, iç pazarın canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Taşar, daha önce ağır vasıtalara ilişkin hurda indiriminin yapıldığını, otomobiller için henüz hurda indirimi yapılmadığına işaret etti. Hurda indirimine ilişkin basında çıkan haberlerin spekülasyonlara neden olduğunu iddia eden Taşar, halkın bu haberlere ilgisine dikkat çekti. Hurda indirimine ilişkin haberlerin otomobil almaya hazırlananları beklemeye ittiğini dile getiren Taşar, “Spekülasyonlar satışları olumsuz etkiliyor. Tüketici ‘Biraz daha düşer mi?' diye bekliyor, ‘Nasıl olsa hurda çıkar' diye tüketici bekliyor. Firmalar kurlardaki yükselişi fiyatlara yansıtmadı. Aksine kampanyalarla fiyatlar indirildi. Son 5 senenin en düşük fiyatlarıyla otomobil satıyoruz. Ocak ayından Haziran ayına kadar küçük zamlarla araç fiyatlarına yansıyacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!